27 november 2015

Dialectprijs voor Henk Wittenberg, Piet van Esch en Danker Jan Oreel

Opnieuw is het raak voor Henk Wittenberg, ontwerper en columnist van het Schijndels Weekblad. Vorige week woensdag mochten hij en zijn kompanen Piet van Esch en tekenaar Danker Jan Oreel in Tilburg De Zachte G 2015 in ontvangst nemen. De tweejaarlijkse dialectprijs van de provincie Noord-Brabant werd uitgereikt door gedeputeerde Henri Swinkels.
De drie werden onderscheiden voor hun uitgaven in de Brabantse taal. De strip ‘Brabant, dáár brandt nog licht‘, de geschiedenis van Brabant in strip, werd geprezen als onderlegger voor de prijswinnende uitgaven ‘Gin Gelul, Brabants voor beginners’ , ‘Wènne Klèts, Humor in Brabant’ en ‘Grutvaojers Skrifje’. De jury sprak over “buitengewone prestaties die verrassend en spraakmakend zijn”.
Vorige week meldde het Schijndels Weekblad al dat Wittenberg de Zeeuwse boekenprijs Accolade 2015 had gewonnen voor zijn vormgeving van het boek Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze nieuwe prijs verraste Wittenberg volledig.
“Ik wist niet eens dat we genomineerd waren,” zegt hij. “Aanvankelijk deed ik er een beetje smalend over, maar in Tilburg in een vol Midi-theater bracht het lovende juryrapport ons toch in verlegenheid. Ik was echt een beetje trots.”
De prijs bestaat uit een plexiglazen standaard met daarin een letter G van rood pluche en een oorkonde met een geldprijs van duizend euro om een volgend (dialect)project mee op te starten. “Daar zullen we nog eens grondig over vergaderen,” aldus Wittenberg.

Foto's:


w