06 januari 2016

Schijndel heeft druk jaar voor de boeg

Op een goed bezochte nieuwjaarsreceptie in ‘t Spectrum blikte burgemeester Eugster gisterenavond terug op het afgelopen jaar en keek zij vooruit naar wat 2016 ons zal brengen.

 

De burgemeester bestempelde 2016 naar het gelijknamige nummer van Led Zeppelin als een jaar van “Good times, bad times” Zij verwees onder meer naar de verharding rond de vluchtelingenproblematiek. “Nu komt het erop aan, om zeker naar elkaar te luisteren, zorgen en vragen serieus te nemen, te verbinden, maar ook stelling te nemen tegen de ongenuanceerdheid. Het gaat niet om gevaarlijke mensen, het gaat om mensen in gevaar die daarvoor op de vlucht zijn.”

Een azc komt er niet in Schijndel, omdat er geen geschikte gebouwen zijn. Maar de gemeente staat niet aan de zijlijn, volgens Eugster. “We gaan samen met Huis en Erf door om, net als we al deden, vergunninghouders een woning te bieden, met extra aanbod van sociale huurwoningen, met mogelijk het plaatsen van woonunits. Het college is blij dat onze gemeenteraad hiermee ingestemd heeft. Dus wel welkom, vluchtelingen, vergunninghouders vanuit een AZC naar een woning. Dat is respectvol naar iedereen, en barmhartig.”

In Schijndel is in 2016 het nodige tot stand gebracht (denk aan de fietstunnel, de uitbreiding van het Elde College en de vernieuwing van de Hoofdstraat). 2016 wordt opnieuw een druk jaar, want al lopen de voorbereidingen goed, in het laatste jaar voor de fusie tot Meierijstad valt er nog heel veel te doen. “Wij moeten ervoor zorgen dat onze inwoners, bedrijven, scholen, instellingen, verenigingen, met ingang van 2017 gewoon bij ons terecht kunnen voor de diensten die zij nodig hebben. Zij mogen geen last hebben van een magische datum. Integendeel, we moeten voor hen klaarstaan, professioneel en behulpzaam.”
Ook voor het ambtelijk apparaat zal het spannend worden: “Waar, hoe, met wie, kom ik straks te werken, ‘t Spectrum moet klaar zijn als servicecentrum, en wat kunnen we met elkaar bereiken als bestemming voor ons leegkomende gemeentehuis?” Zoals er ook moet worden gekeken naar de gemeentelijke kunstcollectie.
Er zal een waarnemend burgemeester komen voor Meierijstad en op 23 november zijn er verkiezingen. Burgemeester Eugster riep iedereen op vooral te gaan stemmen. “Er zal dit jaar nog veel ‘voor het laatst’ langskomen. Ook zal er veel blijven zoals het was, dankzij onze inwoners in de dorpen en kernen van Meierijstad. Daar vertrouw ik helemaal op. Wij maken daarvan deel uit, hopelijk enthousiast deel van uit.”

 

Foto's:


0