28 augustus 2016

In Afrika (5)

Mandy (18) en Danny (16) Hendriks uit Schijndel verblijven in augustus en september in Phalaborwa, Zuid-Afrika. Mandy gaat lesgeven op een Primary School en Danny gaat Engels en wiskunde geven op een High School. Beide scholen liggen in één van de vele Townships in Zuid-Afrika.

Zondagavond, 21 augustus. Winter in Zuid-Afrika!.Het klinkt niet als de beste reisperiode voor ons avontuur, maar toch is het dat juist wel. Overdag is het hier rond de 30 graden en ’s avonds en ’s nachts koelt het hier af naar zo’n 12 graden. Ideaal dus. De meeste leerlingen op de scholen hebben een uniform aan en ook de leraren kleden zich netjes. Ondanks dat het erg warm is, is het dus niet gepast om in onze korte broek naar school te gaan. Zodra we thuis komen, ruilen we de lange broek dan ook snel om voor een korte broek en zijn we veel te vinden bij het zwembad van de Sefapane Lodge.
We hebben ondertussen al veel mensen leren kennen, waaronder ook veel locals. Erg gezellig en we hebben al veel lol gehad met zijn allen. We gaan regelmatig met een groepje uit eten, want dat is hier heel goedkoop. Deze week hebben we een keer samen voor 12,50 euro in een restaurant gegeten én gedronken. Helaas hebben we deze week ook afscheid moeten nemen van onze twee huisgenoten. Hun stage zat erop en gisteren zijn er vier nieuwe sportstagiaires in het huis gekomen.
Naast alle leuke activiteiten in onze vrije tijd, zijn we uiteraard ook erg druk bezig op de scholen. Afgelopen week is het “afterschool-project” begonnen op Refentse Primary, dit is de basisschool. Tijdens dit project komen de zwakkere leerlingen uit grade 4 en 5 bij ons om hun Engels extra te oefenen. Het is echt bizar om te zien hoe slecht het niveau hier is. Sommige van deze kinderen kunnen nog niet eens lezen! In Zuid-Afrika zijn elf officiële talen, maar Engels is aangewezen als nationale taal en vanaf grade 4 (kinderen zijn dan rond de 9-10 jaar oud) worden alle lesboeken alleen in het Engels aangeboden. Voor de meeste kinderen is dit niet de taal die ze thuis spreken, waardoor ze achter raken en moeite hebben met de lesstof. Ze zijn hier dus erg blij met ons, want extra tijd, voor een leraar met 100 leerlingen in de klas, is er gewoon niet. Voor deze week zit het er helaas weer op en volgende keer zullen we wat meer vertellen over het wiskundeproject op Lebeko Highschool. Tot volgende week

Mandy en Danny

Foto's:


0