24 maart 2017

Fotografen leggen einde tijdperk vast

In foto’s is de tijd tot stilstand gekomen. Jos van den Oetelaar en Jos Schouten fotograferen veel in en rond Schijndel. Hun foto’s geven een tijdsbeeld van het dorp, en leggen daarbij en passant vast hoe het verandert. Een recent en aansprekend voorbeeld is de serie over het voormalig gemeentehuis.

Van den Oetelaar en Schouten zijn lid van Fotoclub Schijndel, de eerste zo’n veertig jaar, de tweede dertig. Voor Van den Oetelaar kwam de interesse in fotografie voort uit een andere hobby: vliegtuig spotten. Schouten raakte vanuit zijn werk als grafisch ontwerper geïnteresseerd in fotografie.
Ieder jaar zijn er foto’s van hen te zien op de tentoonstelling van de fotoclub. Binnen de club hebben zij in het verleden regelmatig samengewerkt in de diagroep. Van den Oetelaar: “De groep heeft mooie projecten gedaan. Bijvoorbeeld een serie over vrachtwagens en een over Kaarsenfabriek Bolsius. Het was leuk om te doen, maar er ging veel werk in zitten. Er was ook nogal eens gedoe met diasledes en vastlopende projectoren. Jac van Houten zat ook in de diagroep. Hij was een echte geluidsman. Van hem heb ik geleerd dat een mooie serie voor 50 procent uit beeld en voor 50 procent uit geluid bestaat. Ik houd er nog altijd rekening mee als ik een digiserie maak.”
Met 37 leden floreert Fotoclub Schijndel, die in 2012 het vijftigjarig bestaan vierde. Er is zelfs een wachtlijst. Met de komst van digitale fotografie is het aantal vrouwelijke leden ook flink gestegen, zegt Jos Schouten. “De doka van vroeger was meer voor mannen, denk ik.”
Schouten heeft een voorliefde voor natuurfotografie. Hij fotografeert landschappen, maar ook vlinders, vogels en insecten, waarvoor ook zijn eigen tuin als jachtterrein dient. Portretten maakt hij ook af en toe, al heeft het niet zijn eerste voorkeur. “Mensen zijn zo ongeduldig.”
Van den Oetelaar fotografeert alles wat hem opvalt. “Mensen fotograferen vind ik ook leuk. Maar het moet wel spontaan zijn. Aan poseren heb ik een hekel.”

Laatste fase

Beiden fotograferen veel in en om Schijndel. Zo maakte Schouten panoramafoto’s van Huize Lidwina, appartementencomplex Groenstaete en de Markt. De Markt legde hij ook vast in een 360 graden opname, voordat de Glazen Boerderij er stond.
Van den Oetelaar maakte een fotoreportage over de constructie, plaatsing en onthulling van de Spitfire, het speelmonument op de Vlagheide. Deze reportage leidde weer tot het verzoek van de gemeente Schijndel om een reportage te maken over het gemeentehuis.
Van den Oetelaar vroeg Schouten erbij en samen fotografeerden zij de laatste bedrijvigheid en het gebouw na de ontruiming. Ook het nieuwe leven in het tot Skinlé omgedoopte voormalige gemeentehuis, dat tijdelijk onderdak biedt aan antikraak-bewoners en bedrijfjes, is vastgelegd.
De foto’s laten niet alleen zien hoe een gebouw zijn functie verliest, maar illustreren ook het einde van een tijdperk. Want na zeven eeuwen is er een einde gekomen aan het bestaan van Schijndel als zelfstandige gemeente.

Van den Oetelaar denkt nog na over de presentatie van het fotoproject in een digiserie of als fototentoonstelling. Bij Jan en Jan Media is binnenkort een ruime selectie foto’s te zien.

Foto's:


0