06 april 2017

Daniel Calderas pakt uit met eigen werk

Zeg je muziek, dan zeg je Danny Keetels uit Schijndel. Hij is hierin op allerlei fronten actief en doet, om in zijn eigen woorden te blijven ‘van alles’. Naast zijn band Twenty Sicks, de Non Blonde Bowie tribute en akoestische capriolen met gitarist Frits Appel is hij doende als singer songwriter. Tevens heeft hij een opnamestudio die ook beschikbaar is voor andere muzikanten. Paaspop komt voor hem op het juiste moment om zich met eigen werk als Daniel Calderas op de kaart te zetten. De Restolounge is zondag 16 april om 18.15 uur dan ook the place to be.

Dat Danny Keetels muziek eet, drinkt en denkt is niet zo verwonderlijk, gezien de muzikale familie waarin hij het levenslicht zag. Zijn vader, opa en eigenlijk de hele familie Keetels, Kooijmans en Mathijssen, iedereen maakte muziek. “Ik ben ermee opgegroeid. In onze woonkamer stonden talloze instrumenten. Mijn vader was muzikant. Ik ging wel eens mee naar een optreden en begon al heel jong met zingen, gitaar en piano spelen”, steekt Danny van wal. “Vooral van mijn vader heb ik veel geleerd.” De overweging om er echt zijn vak van te maken en een muziekopleiding te volgen waren er wel even, maar: “Het conservatorium trok me niet. Ik wilde gewoon in een band spelen. Andere opleidingen waren er nog niet.” Als 15-jarige begon hij zijn eigen teksten te schrijven en zoals veel jonge muzikanten speelde hij in diverse bands. Ook rondde hij braaf een aantal studies af. Gedurende jaren combineerde hij een technische en muzikale baan. In 2008 besloot hij zich echter volledig te richten op muziek en zag Twenty Sicks het levenslicht. “We spelen bekende hits van de jaren ’60 tot heden in een herkenbaar maar wel op maat gemaakt Twenty Sicks rock ’n roll jasje”, aldus Danny.

Non Blonde

Op initiatief van Keetels kwam er naar aanleiding van de dood van David Bowie een Non Blonde Bowie Tribute. “Ik ben een Bowie fan en niet blond”, verklaart de donkerharige zanger/gitarist met een lach deze naam. De band wordt aangevuld met blazers. “We spelen met Non Blonde Bowie niet wekelijks. Het is gericht op grotere podia/events”, aldus Keetels. Dat wil overigens niet zeggen dat hij alleen in het ‘grote werk’ geïnteresseerd is. “Zeker niet, ik vind het juist leuk om ook in kleine gelegenheden te spelen. De omvang van een podium of hoeveel mensen er in een zaal staan, doet er in wezen niet toe. Het gaat vooral om de chemie tussen band en publiek, de interactie. Als dat goed is, voedt het elkaar en stijgt het op tot iets speciaals. Dan is optreden kicken.”

Akoestisch

Die kick krijgt hij niet alleen met genoemde bands, maar ook als akoestisch duo met collega gitarist/zanger Frits Appel met wie hij op geheel eigen wijze bekende klassieke nummers met af en toe een eigen nummer speelt. “Dat leent zich juist voor kleinere concertoptredens”. Het is nog steeds niet alles.
Keetels heeft een eigen opnamestudio waarin hij graag andere muzikanten bijstaat met opnames. Daarnaast is hij altijd blijven schrijven. Zijn muzikale interesse is dusdanig breed dat wat hij maakt niet in één hokje te stoppen is. “Ik hou van rock, blues, reggae, muziek uit de sixties, maar ook elektronische muziek. Eigenlijk van alles mits er passie en dynamiek in zit. Als de opbouw van een nummer goed is en het ergens naartoe werkt, dan maakt de stijl me niet meer uit. Dan raakte het me.”

Daniel Calderas

Keetels grijpt Paaspop aan om zichzelf te lanceren als Daniel Calderas. “Het is de Spaanse vertaling van mijn achternaam en betekend tevens krater van een vulkaan. Dat heeft te maken met een uitspatting van energie. Dat vond ik wel mooi. Verder heb ik er mijn doopnaam voorgezet”, vertelt Danny. Het idee om onder deze nieuwe naam een greep uit eigen werk te gaan vertolken was er feitelijk al jaren, maar het kwam er niet eerder van. “We hebben wel een try out gehad, maar Paaspop is het juiste moment om er echt mee naar buiten te komen”. De band speelt vooral rootsrock, de muziekstijl uit de jaren ‘50 uit de zuidelijke staten van Amerika waarmee de moderne rock ooit begon. Danny: “We zetten stevige, energieke muziek neer met rockinvloeden die mede door de blazerssectie een hispanic tintje krijgt.” Dat de band zondag 16 april om 18.15 uur debuteert in de Restolounge, vindt Keetels geen probleem. “Die is laagdrempelig. De sfeer is er altijd goed en je kunt er lekker spelen. We hebben een mooie, unieke sound en gaan een goed stuk muziek brengen.”

Foto's:


0