13 mei 2016

Wim van Uden stelt bouwervaringen te boek

Dat er bij het bouwen van een huis heel wat komt kijken, weet Wim van Uden als geen ander. Twee keer ging hij de uitdaging aan. Wat hij ervan opstak heeft hij nu te boek gesteld. Gisteren presenteerde hij zijn boek Help! Ik ga bouwen… .

 

Het boek is eigenlijk het topje van de ijsberg, zegt de auteur. “Eronder zit een hele laag van anekdotes en ervaringen. Die zijn uiteindelijk niet in het boek terecht gekomen. Wat er wel in kwam, is waar je rekening mee moet houden als je wilt gaan bouwen, wat je allemaal moet regelen en hoe je dat volgens mij het best kunt doen.”

Paddenpoel

Toch maar een anekdote om mee te beginnen. “Toen ik naar de gemeente ging voor een bouwvergunning, vroeg ik naar de mogelijkheid om een paddenpoel op het perceel aan te leggen. Ik had namelijk gehoord dat je daar duizend euro subsidie voor kon krijgen. De medewerker verwees mij naar de milieuambtenaar twee deuren verder. Ik daarheen om tot mijn verbazing door dezelfde man te worden geholpen. Toen ik opmerkte dat ik dat maar vreemd vond, antwoordde hij dat hij mij hierheen had gestuurd omdat hij misschien documenten moest raadplegen. De vergunning voor de paddenpoel plus toezicht op de aanleg zou volgens hem uitkomen op zo’n duizend euro. Ik ben toen zelf verder op onderzoek uitgegaan en heb uiteindelijk via Brabants Landschap gedaan gekregen wat ik wilde.”

Kelder

Zo wilde Van Uden ook een kelder onder zijn nieuwe huis in het buitengebied, maar dat mocht niet volgens de gemeente. Eigen onderzoek wees vervolgens uit dat de regelgeving intussen was aangepast en het dus wel mocht. “Ik zeg niet dat de gemeente niet wilde helpen, maar van meedenken was niet echt sprake. Het uitgangspunt is: zet maar iets op tekening, en dan kijken we wel of het kan.”
Nog één dan. “Er moest een schuur worden gesloopt, maar dan moet eerst worden vastgesteld of er geen vogels, vleermuizen of andere beestjes werden verstoord. We hadden de schuur al gestript en niets aangetroffen. Een medewerker van een adviesbureau uit Boxtel zou op weg naar zijn werk komen controleren. Hij kwam om acht uur ‘s morgens langs, stak zijn hoofd om de schuurdeur, constateerde dat alles leeg was en gaf zijn goedkeuring. Het rapport viel een week later binnen, met een rekening van 900 euro. Toen heb ik gezegd dat de geleverde prestatie niet in verhouding stond tot de prijs, waarna we uitkwamen op 150 euro.”

Eisen en wensen

Deze en andere ervaringen leerden Van Uden dat een goede voorbereiding en planning essentieel zijn. “Bedenk van tevoren precies wat je eisen en wensen zijn, zorg dat je goed geïnformeerd bent en ga dan op zoek naar de beste aanpak. Praat met mensen, leg ze je plannen voor en vraag naar hun mening en ideeën.”
Voor Help! Ik ga bouwen… verdiepte Van Uden zich in de wereld van regels en vergunningen, sprak hij met overheidsambtenaren, deskundigen uit de bouw- en bankwereld en ervaringsdeskundigen. Het boek behandelt het hele bouwproces vanaf de financiering en de eerste tekeningen tot en met de oplevering en de verhuizing. Achterin zijn een groot aantal praktische tips te vinden.

Faalkosten

Van Udens belangrijkste aanbeveling is dat je als opdrachtgever de architect, de aannemer en de materiaaladviseur vanaf het begin bij je bouwplannen moet betrekken. “Staar je niet blind op offertes, maar kies voor de partijen die met je meedenken en jou met hun expertise vooruit kunnen helpen. Zorg dat je in alle stadia van de bouw regelmatig overleg hebt met alle partijen en dat zij ook onderling overleggen. Zo kunnen eventuele fouten of omissies in een vroeg stadium worden hersteld. In het bedrijfsleven noemen ze dat de iteratieve methode: fouten zo vroeg mogelijk in het productieproces opsporen om erger te voorkomen.”
Dat deze aanpak een grotere aanslag op de begroting doet, is volgens Van Uden zeker niet het geval. “Onderzoeken hebben uitgewezen dat gemiddeld 10 procent van de bouwkosten faalkosten zijn, uitgaven om gemaakte fouten te herstellen. Stel je bouwt een huis voor drie ton, dan ben je dus 30 duizend kwijt aan faalkosten. Voor dat geld kun je je ook omringen met een goed team dat meedenkt. Toen ons huis klaar was zei de aannemer dat hij het een mooi bouwproces had gevonden, goed doordacht en met weinig tussentijdse aanpassingen. En over meedenken gesproken: toen de metselaar hier rollagen boven de ramen aan het metselen was, kwam hij zelf met een voorstel dat afweek van de tekening. Dat zag er zo mooi uit, dat is het geworden.”

Het boek is gisteren officieel gepresenteerd bij Rabobank de Meierij in Sint-Oedenrode. Het is verkrijgbaar bij Bruna en Blz Alfabet. De prijs is 22,95 euro.

Foto's:


0