13 mei 2016

‘Atelierroute schudt je wakker’

Het wordt kiezen geblazen tijdens de atelierroute Schijndel van zondag 22 mei. Maar liefst 17 kunstenaars stellen die dag hun werkruimte, huis of tuin open om het grote publiek te ontvangen. Te veel om ze allemaal te bezoeken. Een overzichtstentoonstelling in het Jan Heestershuis is het ideale startpunt om je keuze te maken.

Het is de zesde editie van de tweejaarlijkse happening en nog altijd zijn de organisatoren in staat nieuwe mensen te vinden. Maar liefst vijf kunstenaars doen voor het eerst mee: Jan Aldenhoven, Gaab Vergeer, Jo Brouwers, Simon Bout en Marga van der Linden. De totale lijst van potentiële deelnemers telt inmiddels zo’n dertig namen. “Kunstenaars slaan wel eens een editie over”, legt José van Esch uit. Zij is zelf keramiste en sinds de tweede editie bij de organisatie betrokken. “Het kan zijn dat de datum gewoon niet goed valt. Maar een deelnemer wil ook voldoende nieuw werk kunnen laten zien.”

Aan de kunstroute is altijd een thema gekoppeld. In verband met de herindeling is dit keer gekozen voor de Schijndelse identiteit. Dat bleek best een lastig onderwerp. De kunstenaars die ook in de organisatie zitten moesten er in ieder geval goed over nadenken. Schilder/organisator/deelnemer van het eerste uur Rein van Uden zocht zijn inspiratie in Paaspop, een onderwerp dat ook bij de veelzijdig kunstenaar Bianca van der Linde (modeontwerper, schilder en grafisch vormgever) naar boven kwam. Naast bijvoorbeeld de Glazen Boerderij, en jeugdherinneringen aan toen ze dagelijks door Schijndel fietste. Zij kwam op het idee dat allemaal in een sjaal letterlijk aaneen te breien. En Van Esch, die zeventien jaar uit het dorp weg was, valt vooral het groene karakter van Schijndel op. En de oude gebouwen, waarvan er overigens ook de nodige verdwenen zijn. Zij gaat dat op serviesborden weergeven.

Of de kijkers het werk mooi vinden moeten ze natuurlijk zelf uitmaken, maar ze kunnen er wel zeker van zijn dat het getoonde werk een zeker niveau heeft. Om mee te mogen doen, moeten de deelnemers immers aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten ze een eigen atelier hebben, en een eigen ‘handtekening’. Bovendien moeten ze een professioneel werkpeil hebben. “Dat hoeft niet per se te betekenen dat ze Kunstacademie gedaan moeten hebben, autodidacten kunnen ook zo’n niveau bereiken. Er zijn in Schijndel hele goede amateurs”, weet Van Uden. Het zijn de bestuursleden zelf die bepalen of iemand welkom is. “Maar we wijzen nooit iemand zomaar af, we onderbouwen het altijd. Een afwijzing is daarom niet negatief. Het gebeurt dat mensen juist blij zijn met onze opmerkingen. Ze leren ervan hoe ze zich zouden kunnen ontwikkelen om misschien over twee jaar wel mee te doen”, weet Van Esch.
De kunstenaars weten bovendien dat het verdomd lastig is om naar je eigen werk te kijken. Het commentaar dat je krijgt van de kijkers is een van de leuke kanten van de Atelierroute. “Ik schilder bijvoorbeeld nogal abstract. Iemand vroeg eens of ik ook echt kon schilderen”, herinnert Van der Linde zich. In eerste instantie vond ze het lastig met die opmerking om te gaan, maar twee jaar later maakte ze wel een klassiek portret. “Je zit altijd maar in je eentje te werken en dan is het goed om eens wakker gemaakt te worden”, voegt Van Esch toe.

Voor de derde keer is aan de Atelierroute een tentoonstelling in het Jan Heestershuis gekoppeld. Dat is tevens het officiële startpunt van de route. “Kijkers kunnen hier kennismaken met alle kunstenaars”, legt Van Uden uit, “zodat ze kunnen kiezen naar welke ateliers ze gaan. Want de tijd is te kort om alle deelnemers te bezoeken.”
Die tentoonstelling wordt overigens een dag voor de route al geopend in aanwezigheid van deelnemers en collega’s die dit keer verstek laten gaan. Tijdens de route zijn ze immers niet in de gelegenheid om bij elkaar te kijken, terwijl ze wel geïnteresseerd zijn in elkaars werk.
De bestuursleden zijn het eens met de stelling dat Schijndel best veel goede kunstenaars heeft. Hoe dat komt? Van Uden denkt dat het grote aantal amateurgroepen ermee te maken heeft. Van Esch heeft zo een eigen theorie. “Schijndel is van oudsher een arbeidersdorp. Dat zelf dingen willen maken komt in de kunst terug.”
De Atelierroute Schijndel wordt 22 mei van 11.00 tot 17.00 uur gehouden. Meer informatie is te vinden op www.atelierrouteschijndel.nl en op de dag van de route in het Museum Jan Heestershuis aan de Pompstraat 17. De overzichtstentoonstelling daar duurt nog tot 19 juni.

Organisatie vindt nog altijd nieuwe deelnemers

Foto's:


S