08 juni 2016

Lezing over Jheronimus Bosch

Wie eerder dit jaar de lezing van Thomas Vriens bij de Schijndelse heemkundekring miste, kan op maandag 13 juni nog terecht in Veghel. Op uitnodiging van Heemkundekring Vehchele geeft Thomas Vriens in het Raadhuis aan de Markt de lezing “Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie”.
Vijfhonderd jaar na zijn overlijden is het jaar 2016 uitgeroepen tot het jaar van Jheronimus Bosch.
Kenmerkend voor Jheronimus Bosch zijn de monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen die zijn tekeningen en schilderijen bevolken. Zijn kenmerkende werk vol symboliek, illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries verbeeldt onnavolgbaar de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap.
Werkend in de periode rond 1500, de overgang tussen Middeleeuwen en Renaissance, weerspiegelen Jheronimus’ werken op raadselachtige wijze de relatie tussen mens, omgeving en zijn schepper. Drank, seks en bijbelverhalen vormen een rode draad in het werk van Bosch.
Thomas Vriens neemt op een vlotte en eigentijdse manier zijn publiek mee op een ontdekkingsreis door het werk van de beroemde Bossche schilder.
Thomas Vriens is werkzaam bij het Jheronimus Bosch Art Center in ‘s-Hertogenbosch.
De lezing begint om 19.30 uur. Niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 2,50.

Foto's:


0