16 juli 2016

Schijndel op weg naar Meierijstad: Valse start of gebrek aan solidariteit?

Terwijl veel politieke partijen zich al maanden opmaken voor de verkiezingen van Meierijstad op 23 november van dit jaar, vloog de gemeenteraad van fusiegemeente St. Oedenrode in haar raadsvergadering van 30 juni al voortijdig uit de bocht. De raad van St. Oedenrode stelde een besluit over een haalbaarheidsonderzoek naar het voormalige Damianenklooster als asielzoekerscentrum uit tot september. Dit terwijl diezelfde avond de gemeenteraad van Schijndel zich unaniem schaarde achter een voorstel van het college van B&W om het voormalige MOB-complex aan de Vlagheide door het COA te laten onderzoeken op geschiktheid voor een azc. Hoe dit kon gebeuren ondanks de zorgvuldige voorbereiding van de gemeentebesturen van de fusiegemeenten blijft de vraag.Was er in St Oedenrode sprake van een valse start of is er ondanks de eensgezindheid over de gemeentelijke fusie toch sprake van een gebrek aan onderlinge solidariteit als het gaat over een lastig dossier? Opvang van asielzoekers is in meer gemeenten een gevoelig onderwerp. In het BD van 9 juli jl. was te lezen dat de Meierij gemeenten St. Michielsgestel en Vught hun gezamenlijke afspraken omtrent het huisvesten van 200 asielzoekers door onderlinge onenigheid niet gaan nakomen.Het heeft er alle schijn van dat de dalende instroom van asielzoekers en de landelijke overcapaciteit in gerealiseerde asielopvang de opstelling van sommige gemeenten aan het beïenvloeden is; 25 % van de gerealiseerde capaciteit van de azc’s staat namelijk momenteel leeg.
Meierijstad heeft als nieuwe gemeente de zorg voor een opvang van 300 asielzoekers op zich genomen. In de gemeente Veghel wordt het voormalige Bernrode-ziekenhuis ingezet als tijdelijke noodopvang voor asielzoekers tot 1 mei 2017.
Na die tijd zijn voor een periode van minimaal 5 jaar een tweetal locaties door de gemeentebesturen van Schijndel en St.Oedenrode voorgedragen, respectievelijk het MOB-complex aan de Vlagheide in Schijndel en het Damianenklooster in Rooi. De geschiktheid van deze locaties moest na een akkoord van de respectievelijke gemeenteraden op 30 juni nog door het COA worden onderzocht. Het besluit van de gemeenteraad van St Oedenrode om een onderzoek naar het voormalig Damianenklooster uit te stellen tot september 2016 is door de politiek in Schijndel niet goed ontvangen.
Op 1 juli 2016 kopte het Brabants Dagblad met “Schijndel baalt van ‘laf’ besluit politiek Rooi”. Volgens de Rooise gemeenteraad ‘zou alles te snel gaan voor de omgeving van het voormalige klooster’. Schijndelse raadsleden reageerden in genoemd artikel met: ‘laf gedoe’; ‘teleurgesteld door collega-raadsleden in Rooi’; ‘een slecht begin voor de nieuwe gemeente Meierijstad’. Ik ben van mening dat je als fusiegemeenten gezamenlijk verantwoordelijkheid moet nemen, ook in een gevoelig dossier als asielopvang.
Ik moet echter toegeven dat enige verbazing en verwarring zich ook van mij meester maakte toen ik op 7 juli in het Brabants Dagblad las dat het COA aan Veghel had laten weten vooralsnog géén gebruik te willen maken van de inmiddels voor bewoning aangepaste ziekenhuiskamers in het voormalige Bernrode-ziekenhuis. Als reden werd door de woordvoerder van het COA aangevoerd dat er momenteel voldoende bedden in azc’s beschikbaar zijn en er dan geen bedden in een tijdelijke opvang zoals het voormalige ziekenhuis nodig zijn.
Is gezien de ontwikkelingen in Veghel en Rooi voorlopig alleen het Schijndelse MOB-complex
nog in beeld? Een vraag waar alleen het COA en het gemeentebesturen van Schijndel en St.Oedenrode duidelijkheid in kunnen verschaffen. Het zou goed zijn als die duidelijkheid er snel komt.

Ger Nillezen

Foto's:


0