16 september 2016

De liefde voor muziek

Raymond van het Groenewoud zong het al: het is de liefde voor muziek. In deze serie in het Schijndels Weekblad vertellen Schijndelaren over hun passie voor muziek. Vandaag: Theo van Veghel aan de vooravond van zijn tweede fandag.

Tweede fandag? Jazeker. De eerste vond plaats in 1982, zoals Theo vernam bij de Skendelse Kwis. Hij deed zelf mee aan de quiz, maar dacht dat het in 1983 was. Waarop bekenden met het voorstel kwamen om er nog een te organiseren, zodat hij het niet meer zou vergeten.
Dat hij fans heeft mag duidelijk zijn. De 550 kaarten voor de muzikale avond in het City Theater volgende week zaterdag 24 september waren in een mum van tijd weg. Veel anderen die zich ook aan de muziek van hun jeugd wilden laven, zullen moeten hopen op een reprise.

Hoe is je loopbaan als zanger eigenlijk begonnen?

Als jongen zat ik bij De Nachtegalen. Toen ik 15 was kwam ik bij de groep Tjot-Idi, die een zanger zocht.

Tjot-Idi was wereldberoemd in Schijndel en omgeving.

We werden wel populair ja, maar we hadden de tijd ook mee. In de jaren zeventig en tachtig telde Schijndel meer dan veertig cafés. We speelden twee tot drie keer per week, hadden elke week wel een bruiloft. Niet dat we beroeps waren. Doordeweeks zat ik gewoon op de vrachtwagen.

Muziek loopt wel als een rode draad door je leven.

Uiteindelijk heb ik wel definitief voor muziek en entertainment gekozen. Ik heb 9 jaar bij Tjot-Idi gezeten. Toen ik gevraagd werd voor de Twee Pinten, aarzelde ik eerst, maar op aanraden van Albert West, met wie ik bevriend was, heb ik ja gezegd. Een beter advies had ik niet kunnen krijgen. Ik heb het 24 jaar gedaan Door de Twee Pinten kwam ik terecht op het artiestenbureau van Jan Vis. Nooit van mijn leven had ik gedacht nog eens op een kantoor te werken.
We hebben ook nog 14 jaar met een gezelschap Dinnershows verzorgd door het hele land. Daar ben ik in 2008 mee gestopt.

Je bent nu vooral organisator.

In de loop der jaren deed ik veel contacten op. Die kwamen goed van pas, of het nou ging om voetbalwedstrijden met artiestenelftallen en oud-internationals, of de Schijndelse Muziekfeesten.
Met evenementenbureau Eventonizer verzorgen we alles op het gebied van sport en entertainment. We organiseren onder andere bedrijfsuitjes in alle soorten en maten en regelen boekingen voor muzikanten. We verzorgen trainingskampen voor Ajax, Feyenoord, Vitesse, Anderlecht of KV Oostende, maar ook trips naar Francorchamps of Champions Leaguewedstrijden. Intussen heeft mijn zoon de zaak overgenomen. Ik werk nu voor hem.

Hoe gaat de fanavond eruit zien?

Aanvankelijk dacht ik dat het een geintje was, maar zodra duidelijk werd dat het serieus was, zei ik dat we het wel op mijn manier gingen doen. We hebben een mooi programma met The Oldtimers en You and Me. En natuurlijk met alle muzikanten met wie ik in Tjot-Idi heb gespeeld. Sommigen hadden in geen jaren een instrument aangeraakt, maar ze zeiden meteen ja. Het komt allemaal weer terug. De afgelopen maanden is er hard geoefend. We gaan er een mooie avond van maken.

Foto's:


0