16 september 2016

Wisselende reactie op ‘Shared Space’ in Wijbosch

Al is het nog niet helemaal klaar, het vernieuwde Dorpsplein van Wijbosch wordt zondag officieel en feestelijk geopend. Het Schijndelse Weekblad peilde de reacties van gebruikers. Die zijn nogal wisselend. “Overzichtelijk”, vindt de ene enthousiasteling. “Levensgevaarlijk”, zegt een bezorgde ouder. In ieder geval worden er op korte termijn tijdelijke maatregelen genomen om het verkeer te remmen.

Het is eigenlijk een behoorlijke vlakte van stenen en asfalt. Lijnen die het verkeer geleiden zijn er nauwelijks. Shared Space heet het, gedeelde ruimte. Voetgangers, fietsers en automobilisten delen de weg. ‘Hinder elkaar niet’, dat is zo ongeveer de enige regel. Veilig? Volgens verkeersdeskundigen wel, want juist omdat het onoverzichtelijk is, moet de weggebruiker extra opletten.
Dorpsbewoner Jan Peeters fietst met een wijde bocht over het plein. “Voor de herinrichting reed ik op een parallelweggetje. Je moest goed opletten als je de grotere weg op reed. Nu kom ik over de rode strook op de hoofdweg en kan ik een lekker ruime, overzichtelijke bocht maken.” Qua veiligheid vindt hij het nu dus prima. Maar dat het plein nog niet helemaal af is, is volgens hem wel goed te zien. “Het is eigenlijk een grote vlakte. Alsof er wel iets weggehaald is, maar nog niets voor in de plaats gekomen.”
Al is hij nu nog Schijndelaar, Ben van Liempd bouwt aan het plein en komt er binnenkort wonen. Hij vindt het best fraai geworden, al is het hier en daar nog wat kaal. Van Liempd gelooft wel in het idee dat mensen juist beter opletten als het wat onoverzichtelijker wordt. “In een kleine gemeenschap werkt dat wel”, denkt hij.
Maar een jonge moeder die met drie kinderen voor de school langs wandelt, denkt er toch wat anders over. “De flitskasten en de drempels zijn verdwenen. Je mag hier dertig, maar er wordt harder gereden. Harder dan eerst, is mijn idee.” Verder zijn er nog wat zaken die de onveiligheid in haar ogen vergroten. Bij gebrek aan een echte oversteekplaats zijn de verkeersbrigadiers bij de school verdwenen. Was het speelterrein van de school voorheen nog enigszins afgescheiden, nu lopen speelplaats en plein bijna naadloos in elkaar over. De vrouw, die niet met haar naam in de krant wil, is kortom niet te spreken over de veiligheid. “Maak het alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer”, vindt ze. Voor gelegenheden als de kermis en het volksfeest lijkt het nieuw ingerichte plein haar wel heel geschikt.
Bij Basisschool de Regenboog delen ze de zorgen over de veiligheid. Dinsdag is er nog overleg geweest tussen de Dorpsraad Wijbosch de gemeente en de school. Volgens directeur Adrie Hellings waren de drie partijen het erover eens dat de situatie op dit moment nog te wensen overlaat. Daarom is er besloten om op zeer korte termijn – net voor of net na de opening – tijdelijke maatregelen te nemen. Zo komt er iets op het plein te staan dat de snelheid remt. Wat precies was bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend.
Het gaat om tijdelijke maatregelen. In de loop van oktober/november moet de beplanting op het plein komen en ook het noodweggetje voor bouwverkeer zou tegen die tijd verdwijnen. Volgens verkeersdeskundigen wordt de situatie dan veiliger. “En mocht dat in de praktijk tegenvallen, dan komen er alsnog permanente maatregelen”, aldus Hellings. “Gemeente en dorpsraad denken goed mee.
Zowel de school als omwonenden hebben vanaf het begin mee kunnen praten over de herinrichting van het plein. Dan lijkt kritiek nu wat vreemd. “Er is ook goed naar ons geluisterd hoor. Maar op het einde, toen het ontwerp al op de tekentafel lag, kwamen er toch nog wat veranderingen. Zo bleek dat de bus niet meer stopt in Wijbosch en viel de bussluis weg. Die had snelheidsremmend gewerkt. En we gaan natuurlijk ook af op de expertise van verkeerskundigen”, aldus Hellings.
Het door de Dorpsraad Wijbosch verzorgde openingsfeest van het plein is komende zondag, 18 september. Vanaf 15.00 uur is er een inloop op het plein. DJ Figaro verzorgt een road show. Om 15.30 uur is de officiële opening, waarna Wim den Ouden vanaf 16.00 uur gratis grillt. Vanaf 17.30 uur is er een borrel, met muziek van het Duo A2. Rond 21.30 uur keert de rust weer.

Foto's:


0