24 maart 2017

300 woorden: Buurvrouw

Ik loop langs de voorgevel van de Glazen Boerderij; in gedachten klap ik opeens met mijn zak tegen een betonnen knobbelpaal! Oh sorry!!!, het is het beeld ‘de ‘Buurvrouw’ dat pas is onthuld door ons aller Jetty. Een paal met onregelmatige knobbels. Nou mijn buurvrouw heeft helemaal niet van die bobbels en zeker niet zoveel!
Bij de plaatsing van het beeld beaamde iedereen hoe fantastisch dit was en niemand die het lef had om te zeggen wat hij of zij werkelijk vond. Want de kunstenaar had in Duitsland geëxposeerd en in Frankrijk lesgegeven dus dat móest wel hogere kunst zijn. Afgezien de kosten: wat een k…beeld!
Ik vind de Glazen Boerderij een monumentaal kunstwerk. De wereldberoemde Winy Maas heeft daar over nagedacht, elk detail overwogen en alles in een verhouding van 1,6 keer groter ontworpen dan een gemiddelde Brabantse langgevelboerderij. Daarna heeft er iemand zonder overleg met de kunstenaar al een put bij gezet: ‘…want bij een boerderij hoort een put…!’ Maar dan niet in een verhouding van 1,6 en bovendien aan de bovenkant afgedekt, omdat het anders een stortput van afval zou worden. Ik noem het een kutput.
En nu dan die ‘Buurvrouw’; een bobbelige sta-in-de-weg vlakbij de boerderij. Alsof je een strak schilderij van Piet Mondriaan in een barokke krullijst hangt. Zo fout!
Mijn vrouw zegt wel eens dat ik niet zo hard moet oordelen, omdat misschien iemand anders het wél mooi vindt. Nou hoog tijd denk ik dan, om die ‘iemand’ te overtuigen dat het een gedrocht is. Een vriend van mij vroeg wat ik van dat beeld vond. Wij waren het eens dat het een wanstaltige paal was in ons dorp.
Maar goed: vrijheid, blijheid. Als jullie het allemaal een geweldige buurvrouw vinden…prima! Ik word warmer van mijn eigen buurvrouw.

Henk

Foto's:


0