15 maart 2017

Servatius patroonheilige Meierijstad

MEIERIJSTAD – Meierijstad krijgt een eigen patroonheilige. Het is een voor Schijndel bekende: Sint-Servatius. De keuze is door de gezamenlijke parochies voorgelegd aan bisschop Gerard de Korte, die op 10 maart schriftelijk heeft laten weten daarmee in te stemmen.

De Korte was eerder al in de nieuwe gemeente. In Eerde was hij op 29 januari bij een gezamenlijke viering bij de start van Meierijstad.
De dorpen in Meierijstad hebben vanouds een eigen patroonheilige. De pastorale teams denken dat een gezamenlijke patroonheilige verbindend kan werken tussen de verschillende parochies, kernen, gilden en andere verenigingen.
Daarbij kwam er één heilige naar voren: Sint-Servatius. Niet alleen in de oude gemeente Schijndel is hij een bekende. Daar was hij al patroonheilige en hij was naamgever van de inmiddels aan de dienst onttrokken kerk in Wijbosch. Maar ook van de kerken in Erp en Boerdonk in de voormalige gemeente Veghel is hij de patroon.
In de St. Martinuskerk van Sint-Oedenrode staat Servatius afgebeeld op een glas-in-loodraam van de Oda-kapel, waar de rij van heilige bisschoppen van Maastricht is afgebeeld. Sint-Servatius is kortom iemand waarover in alle oude Meierijstadgemeenten wel iets is terug te vinden.

Over de historische figuur Sint-Servatius is niet zo gek veel met zekerheid te zeggen. Mogelijk is hij geboren in Armenië, met wat meer zekerheid is te zeggen dat hij in 384 rondom Maastricht is overleden. Voor zover dat nu allemaal nog na te gaan was hij de eerste bisschop in de Nederlanden. Hij zou de laatste bisschop van Tongeren en de eerste van Maastricht zijn geweest. In die laatste stad is hij ook begraven.
Sint-Servaas werd in de zesde eeuw door een bisschop ‘verheven’. In die tijd was het nog niet gebruikelijk dat de paus heiligverklaringen deed en ging zo’n verheffing daar in de praktijk voor door. In de tiende en elfde eeuw kwam er een lobby op gang om hem officieel door de paus heilig te laten verklaren. Dat ging niet gemakkelijk. Op een synode met paus en keizer moest een paar Grieken aantonen dat Servatius uit Armenië kwam, kennelijk een aanbeveling in die tijd. Er werd een nieuwe biografie geschreven om duidelijk te maken dat Servaas toch echt heilig verklaard moest worden.
Wonderen werden aan hem toegeschreven. Een voorbeeld: Karel de Grote leverde op 13 mei een beslissende slag tegen de Moren. Hij versloeg ze. 13 mei, dat was de naamdag van Sint-Servaas, dus werd het wonder van de overwinning aan hem toegeschreven. Uiteindelijk duurde het nog tot 1634 voor Servatius officieel heilig was.

Op zaterdag 13 mei is er een gezamenlijke viering van alle pastorale teams van Meierijstad om het patroonschap te vieren. Alle geloofsgemeenschappen uit de Meierijstadparochies zullen hierbij aanwezig zijn. Ook de zusters van Liefde uit Schijndel en de zusters Franciscanessen uit Veghel zijn erbij. Het Pelgrimskoor, met leden uit Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode, verzorgt de zang. De vier gilden uit Meierijstad zijn aanwezig met hun kleuren en klanken. De viering wordt op 13 mei om 17.00 uur gehouden in de Veghelse Sint-Lambertuskerk om 17.00 uur.

Foto's:


0