28 oktober 2016

‘Wij vieren het hele jaar Sinterklaas’

SCHIJNDEL – Terwijl landelijk de discussie over de kleur van Zwarte Piet de gemoederen bezig houdt, trekt Schijndel zijn eigen plan. Daar halen ze hun schouders op en maakt de nieuwe Stichting Sinterklaas Schijndel er, met medewerking van ’t halve turp, voor alle kinderen traditioneel een écht feest van met een televisieserie en musical en natuurlijk het Glazen Pietenhuis op de markt, waarbij geld ingezameld wordt voor twee Skêndelse Stichtingen. Het nieuwe bestuur hoopt dat in de toekomst óók alle andere sintgerelateerde activiteiten onder de paraplu van de nieuwe stichting komen om zo met elkaar één verbindende lijn te trekken.

Eigenlijk is het geen nieuws te melden dat er ook dit jaar voor alle kinderen in Schijndel weer een overvol programma is rondom de komst van kindervriend Sinterklaas en een heel leger Zwarte Pieten. De landelijke discussie over de kleur van de knecht is geen issue. Nieuw is wel dat alle feestelijkheden dit jaar onder de vlag van de nieuw opgerichte Stichting Sinterklaas Schijndel vallen.
“Wij zijn jaren nauw verbonden geweest met het medium tv.schijndel. Daar hebben we nog steeds een hele goede samenwerking mee. We vonden het echter op enig moment toch belangrijk om ons los te maken omdat we objectief en onafhankelijk onze activiteiten willen organiseren”, branden Carlo van de Greef en Lambèr Gevers los. De heren vormen samen met Hans Fassbender, Edwin van Dinther en Sylvia Kelders het bestuur van genoemde stichting. Ze vervolgen: “Onze doelstelling is om het Sinterklaasfeest op een positieve wijze uit te dragen met zoveel mogelijk sintgerelateerde activiteiten voor alle kinderen in Schijndel. Onze wens is daarbij dat in de toekomst álle sintfestiviteiten onder de paraplu van Stichting Sinterklaas Schijndel komen. Dan kan je namelijk vanuit één punt zoveel mogelijk de rode draad trekken tussen alles wat er speelt.”

Als één organisatie

Onder de vlag van Stichting Sinterklaas Schijndel vallen momenteel de serie, het grote Sinterklaasfeest en het Glazen Pietenhuis. In Schijndel wordt echter ook de award Sinterklaasvriend van Schijndel uitgereikt, er is een grote intocht en eerder was er een hotel van Sinterklaas. Allemaal festiviteiten die, wat de nieuwe Stichting betreft, vanuit één organisatie geregeld zouden kunnen worden. De rode draad waaraan Carlo en Lambèr refereren, geldt natuurlijk ook voor de in Schijndel welbekende Pieterbazen Trubbel en Fluitpiet en Tjipo en Tjapo. Zij zijn dé gezichten van zowel de serie, aanwezig en (over)actief bij het Grote Sinterklaasfeest en het viertal laat zich van vrijdag 11 t/m zondag 13 november insluiten in het Glazen Pietenhuis op de markt, waarbij er dit jaar geld ingezameld wordt voor Jeugdvakantiewerk Wijbosch en Kindervakantieweek Schijndel. Hoewel veel aan genoemde Pietjes wordt ‘opgehangen’ benadrukken Carlo en Lambèr dat alles slechts van de grond kan komen dankzij de medewerking van 80 tot 100 inwoners die er met elkaar de schouders onder zetten om er voor alle kinderen in Schijndel een groot feest van te maken.

Aftellen

Kinderen die al aftellen hoeven overigens niet lang meer te wachten. Zaterdag 5 november start de nieuwe zelf geschreven serie ‘Sinterklaas en het weet niet virus’. “ Deze is dit jaar nog te zien via tv.schijndel.nl maar volgend jaar lanceren we Sinterklaas tv. Via onze website www.stichtingsinterklaasschijndel.nl kan de serie dan gevolgd worden. Er wordt nog gebouwd aan de site, maar er zijn nu al kleurplaten, videoclips en films te bekijken”, melden de heren. Zij tellen samen met de kinderen af. “Er zijn 2200 kaartjes verkocht voor onze musical, het Grote Sinterklaasfeest, dat jaarlijks in het Elde College gehouden wordt. Toen de kaartverkoop startte, stonden mensen in de rij voor een kaartje en binnen een uur waren er 1800 kaartjes verkocht. Ook dat wordt weer een happening, met medewerking van alle bekende pieten én de Fee-, slaap- en keukenpiet, Pablo, danspieten, zingende Pieternoten en medewerking van artiesten Lucien Martin, René Ulehaken en vele anderen. Sinterklaas is natuurlijk onze hoofdgast”, verheugen de heren zich.

Creatief

Wie denkt dat genoemde heren, die toch wel als creatief brein van zowel de serie als musical genoemd mogen worden, in een gat vallen na Sinterklaas vergist zich deerlijk. “We beginnen in december al met het bedenken en uitwerken van een nieuw verhaal voor de serie”, melden Carlo en Lambèr om aansluitend te constateren: “Wij vieren het hele jaar Sinterklaas.”

Foto's:


0