28 oktober 2016

De keuken van Anneke: Zoet hoentje

 

Het is even geleden dat ik een recept heb geplaatst. Maar nu de koudere en donkere dagen weer voor de deur staan, heb ik weer meer zin en tijd om langer in de keuken te staan. Dus ook weer nieuwe inspiratie om een lekker recept te plaatsen.

Daar komt nog eens bij dat er voor een poelier geen mooiere tijd van het jaar is dan het begin van het wildseizoen. Puur natuur! Dus ik sta weer te trappelen en het gasfornuis én de oven draaien weer overuren. Nieuwe recepten uitproberen en oude vertrouwde recepten verfijnen, zo blijven we lekker bezig.
Deze week een lekker recept met parelhoenbouten. Over parelhoen bestaat veel verwarring. In veel kookboeken wordt dit gevogelte als ‘wild’ bestempeld. Dat is het niet. De parelhoender wordt gekweekt net als dat gebeurd bij de kalkoenen. Lekker op de boerderij, buiten in de wei, maar wel in gevangenschap. Een heerlijk stukje verantwoord gevogelte dus, maar niet wild.
Voor degene die de parelhoender niet kennen, dat zou kunnen, in Brabant wordt deze vogel ook wel de “poelepetaat” genoemd (dit is afkomstig van Poule-pintade, in het Frans heet een parelhoender namelijk een pintade).
Maar goed, we gaan aan de slag met het recept:

Benodigdheden voor 4 personen:

4 of 6 Parelhoen bouten (afhankelijk van het gewicht)
400 ml Gevogelte fond
500 gram Tutti frutti
1 takje tijm
Peper en zout
Boter (bakboter of roomboter)

Kruid de parelhoenbouten lekker met peper en zout. Bak deze om en om bruin in een braadpan in de (bak)boter. Blus het geheel af met een scheutje gevogelte fond en doe het takje tijm erbij in de pan. Als het vocht snel verdampt voeg dan nog een flinke scheut van de fond toe. Zorg ervoor dat er altijd een klein laagje vocht in de pan blijft staan zodat de boutjes lekker kunnen sudderen. Na 35 – 40 minuten zijn de boutjes gaar. Voeg nu de tutti frutti bij en laat dit nog 10 – 15 minuten mee sudderen. Het zoete hoentje is klaar, smakelijk! Heerlijk met een aardappel gratin of knolselderij puree.

Tip: als u niet van kluiven houdt, kunt u het vlees van de botjes afhalen voordat u de tutti frutti in de braadpan doet. Het vlees kan dan terug in de pan, en u krijgt dan een stoofschotel met plukvlees van de parelhoender.

Foto's:


0