Gratis entree tijdens de Jubileumexpositie van de Kunstkring de Meent in Nuland
NULAND – “Maar liefst 25 jaar ‘Kunst in Nuland’. Dat mag toch wel als zeer bijzonder worden genoemd”, zeggen de twee bevlogen leden van de Kunstkring De Meent, Ingrid van den Boogaard en Jan Hoedemakers. De teller van het totale ledenbestand staat op dit moment op 29 actieve leden. Tijdens de voorjaarsexpositie (zaterdag 3 maart en zondag 4 maart) laten de leden van de Kunstkring de bezoekers kennis maken met de vele kunstvormen die er zijn. Daarnaast is er in de expositieruimte een zogenaamde ‘tijdlijn’ waarin het ontstaan van de Kunstkring en de vele hoogtepunten in beeld worden gebracht.
door Jan van Ravenstein
Bij een aantal Nulandse ‘kunstenaars’ was er toen een soort van behoefte om hun omgeving kennis te laten maken met kunst in de breedste zin van het woord. De Meent zou een uitstekende locatie zijn voor een expositie van hun werk. We schrijven op dat moment het jaar 1993. Een gesprek met het bestuur van de Meent en een oproep tot kunstminnend Nuland had een twintigtal aanmeldingen als resultaat. Niet veel later was de vereniging ‘de Kunstkring De Meent’ geboren. Er werd een bestuur gevormd en de vereniging liet begin 1995 statuten opstellen en zich registreren. Wat was begonnen als een groep personen die gezamenlijk exposeerden in De Meent groeide daarna uit tot een vereniging met bredere doelstellingen. “Namen noemen is en blijft moeilijk. Maar Ad van den Bosch, Adriaan de Wit en Tiny Geerts- Kappen mogen in deze toch wel worden genoemd als de grote animators van onze vereniging”, zegt Jan. Dit jaar (2018) vieren ze hun 25- jarig jubileum. Vooraleerst staat de jubileumexpositie op het programma. “Wanneer ik een stiekem tipje van de sluier op mag lichten kan ik zeggen dat deze expositie wel heel bijzonder gaat worden”, zegt Ingrid met een vleugje geheimzinnigheid.
25 jaar de Kunstkring De Meent
In een soort van 25- jarige levensloop, die Ingrid heeft klaar liggen, wordt de vereniging vanaf 1993 in ‘telegramstijl’ in beeld gebracht. Als eerste natuurlijk de oprichtingsperikelen. Het bestuur, de doelstelling. het hoe en waar en welke activiteiten. In 1993 is er een voorlopig drie- koppig bestuur. Te weten: Ad van den Bosch, Piet van der Sluijs en Tiny Geerts- Kappen. Verder lezende in de jaren van de Kunstkring zie je de structuur van de club ontstaan. Vooral de doelstelling van de vereniging, kunst in de breedste zin van het woord, is van grote waarde. Lezingen, excursies, exposities en contactavonden lopen als een rode draad door het geheel. De naam van kunstenaar en doctorandus in de kunstgeschiedenis Christ School, komt veelvuldig voor op de activiteitenlijst. Hij met name inspireert de leden met verve wanneer er een speciaal thema is verkozen. “Hij geeft een professionele uitleg, qua kleur, stijl en beleving van de ‘thema’ kunstenaar. Jawel, van Christ hebben we al ontzettend veel geleerd”, zeggen Jan en Ingrid bijna in koor.
Kunstcafé
Het woord zegt in feite al genoeg. Gewoon, net als in een kroeg, gezellig met elkaar keuvelen over je hobby en de alledaags dingen. “Ons kunstcafé is, toen eens ooit, een gouden greep geweest. Daar worden ook vaak de ideeën geboren. En soms zijn dat hele leuke hoor”, lacht Ingrid. De ‘ezel’ is zo’n mooi voorbeeld. Zo af en toe wordt er gevraagd wie er wat voor “De Ezel” heeft. Iemand die met een werk bezig is en even ‘vast’ zit bijvoorbeeld. Of meer info wil over een onderwerp. “Daarover gaan we dan samen praten om, wie weet, tot een oplossing te komen. En het interessante aan dit is dat je vaak kennis maakt met een andere kunstvorm als die jij beoefent”, zegt Ingrid. Om lid te worden maakt het niet uit welke kunstvorm je beoefent. Schilderen, beeldhouwen, quilten, tekenen of houtbewerking om maar een aantal voorbeelden te noemen. “Als het maar creatief is, als je het maar wil delen en je wil laten inspireren, door wie dan ook. Jij en je collega kunstenaars kunnen er alleen maar van leren”, zegt Jan Hoedemakers.
Tijdlijn
Jaarlijks is er met de voorjaarsexpositie een thematische opdracht. Het grote prachtige ‘bomenproject’ met de (sub) panelen van vorig jaar ligt nog bij menigeen vers in het geheugen. “We hebben het project zelfs mogen exposeren in De Muzerije, het huis voor de Amateurkunst, in Den Bosch”, zegt Ingrid. Dit jaar is gekozen, in het kader van het 25- jarig jubileum, voor een Tijdlijn waarin het ontstaan en de hoogtepunten in beeld worden gebracht. Ieder deelnemend lid verzorgt op eigen wijze een onderdeel van deze tijdlijn. Jan Hoedemakers, een van de eerste leden van de Kunstkring, heeft voor deze tijdlijn het jaar 2001 gekozen. In dat jaar exposeerde hij voor de eerste keer met zijn stillevens in galerie De Sijdelkamer in Heusden. Het was voor Jan, een zeer bijzonder jaar. Ingrid brengt haar jaar (2018) weer op een geheel eigen manier in beeld. Alle meesterwerken van de huidige leden worden door haar in beeld gebracht. Op deze manier komen maar liefst achttien ‘Tijdlijn’ jaren van en door de leden met zeer verrassende werken aan bod. Aan deze Tijdlijn is ook een leuke prijsvraag verbonden.
Welkom
Ze kunnen bijna niet wachten en ze hebben nog zoveel te vertellen. Over de expositie in Sint Jozefoord, de bezoeken aan Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk, de lezingen over kunst, de diverse kunstvormen die ze herbergen. “Wij zijn er helemaal klaar voor”, zegt Jan. De expositie wordt zaterdag 3 maart om 13:30 uur officieel geopend. De wethouder van de gemeente Den Bosch, Huib van Olden, bezoekt de expositie op zaterdag..Verder zullen op beide expositiedagen gedichten worden voorgedragen, ‘live’ worden geschilderd en muziek worden gemaakt.
De openingstijden zijn: Zaterdag 3 maart van 13.00 tot 17.00 uur en zondag 4 maart van 11.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.
Voor informatie over de Kunstkring De Meent zie: www.kunstkringdemeent.nl