30 mei 2018, Koppellinck te Geffen. Thema-avond: “Langer thuis wonen”.
GEFFEN – Onze maatschappij verandert, de zorg verandert, onze woonwensen veranderen. Maar hoe gaan we daarmee om. Hoe kunnen we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en waar moet je zijn voor hulpmiddelen, woonaanpassingen en/of zorg. Hoe moet het voor de toekomst?. Het zijn maar een paar vragen die wel voor een groot deel van onze maatschappij zeer cruciaal gaan worden in de toekomst. Het begrip Mantelzorg is inmiddels voor een groot deel ingeburgerd in onze maatschappij. Maar er is veel meer. De vereniging ‘Geffen Zorgt’ is op alle fronten druk doende de bevolking van relevante informatie en hulp te voorzien.
door Jan van Ravenstein
Om enige duidelijkheid te verkrijgen ten aanzien van ons zorgstelsel en de komende thema-avond zijn we in gesprek met Rien Oomens. Rien vormt, samen met Hans Hoeben, Gerrit Romme en Christel Willemse, het bestuur van de nieuwe vereniging ‘Geffen Zorgt”. Om het doel van ‘Geffen Zorgt’ te omschrijven neemt Rien de tijd. “Het is eigenlijk heel simpel, maar best moeilijk om het in een paar woorden te omschrijven”, zegt hij heel behoedzaam. “Weet je, de tijd van de vanzelfsprekendheid van het krijgen van huisvesting (een woonkamer) in Huize de Heegt, is definitief voorbij. En geloof me, dat heb ik niet bedacht. Iedereen in geheel Nederland, en dus ook in Geffen, zal zich bewust moeten worden dat de veranderingen in onze zorg. nu en in de toekomst. Er zal een heel erg groot beroep en verantwoordelijk worden gevraagd betreffende de zelfredzaamheid van iedereen, niemand uitgezonderd. Het zijn harde woorden, maar wel de keiharde feiten”, aldus een bijzonder zorgzame Rien Oomens.
Geffen Zorgt
De nog jonge vereniging heeft drie werkgroepen. Het team Kom d’r In. Dit is de ontmoetings huiskamer van Geffen waar tal van activiteiten voor de gasten worden georganiseerd. De werkgroep Wonen, die in feite nadenkt over manieren waarop de Geffenaar in Geffen kan blijven wonen. Daarnaast is er de werkgroep Bewustwording, waar Rien zitting in heeft, die evenementen en actuele thema’s onder de aandacht brengt.
“Bewustwording is een ruim begrip. Hoe maak je mensen bewust van het feit dat er wel heel erg veel veranderingen aan zitten te komen. Veranderingen die soms heel erg ingrijpend kunnen zijn. Wie zorgt er voor ons wanneer wij samen ‘niet meer kunnen?’’. Familie, vrienden, buren, kennissen de helpende hand laten bieden, zegt de overheid. Mooi gesproken door die overheid. maar ga voor uzelf het rijtje maar eens af. Kunnen en willen uw kinderen dat, uw buren of die vage kennis. Zorg verlenen als u echt niet meer kan. En toch is dat deels de toekomst, mits we er wat aan doen en mits we het ons bewust zijn”, zegt Rien.
Instanties
Er zijn diverse instanties die zorg aan je verlenen als het echt niet meer kan. Rien: “Ze laten je echt niet aan je lot over. Maar het is wel anders dan toen. Toen was alles in feite zo vanzelfsprekend. Allemaal samen zijn we ons ook wel bewust dat het voorbije systeem onbetaalbaar is geworden. Het moest anders, hoe dan ook. Vandaar de begrippen zoals ‘keukentafelgesprek’ waar, samen met de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), invulling wordt gegeven inzake uw problematiek. En alle plannen, gesprekken of doelen met welke instantie dan ook, staan in het teken van: “Langer thuis wonen”, aldus Rien Oomens. Maar de nieuwe zorgwet gaat veel verder dan alleen deze materie. Via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kan men een indicatie voor zorg vanuit de WLZ aanvragen. Het is een wirwar van instanties en termen waar “Geffen Zorgt’ haar uiterste best in doet om u te ondersteunen waar nodig”.
Bewust worden
De bewustwording, het stokpaardje van Rien, dat is hetgeen waar alles om draait. “Vandaar de Zorgmarkt die we inmiddels hebben gehad en geëvalueerd. En vanuit die evaluatie kwam, vooral vanuit de eerstelijnszorg, de behoefte om nadere en duidelijkere informatie te verstrekken. Bewust worden wil vooral zeggen dat het best zorgwekkende verhaal terecht komt bij de inwoners waarvoor het is bedoeld. En dat zijn voor het merendeel onze ouderen. We kunnen ze nu eenmaal niet allemaal persoonlijk gaan bezoeken, hoe graag we dat ook zouden willen doen om ons verhaal en onze zorg kenbaar te maken. Hoe je het ook wendt of keert; ‘de mensen zullen naar ons moeten komen’. Vandaar onze dringende oproep aan alle belanghebbenden, jong en oud. Of het probleem op dit moment nu wel of niet aan de orde is. Bedenk wel, dat het dichterbij is dan u denkt. Neem een van u kinderen mee of laat ze, wanneer uzelf niet in de gelegenheid bent, in uw plaats komen zodat ook zij de problematiek zich kunnen eigenen. Want een feit is dat die ‘zorg’, graag of niet, uiteindelijk toch bij hun terecht komt”.
“Onze gastsprekers zijn Dr. Janneke van der Heijden, huisarts in Geffen. Willemien van Grinsven, WMO consulent van de gemeente Oss en Herman Krijger, Sociaal consulent Mooiland. Ieder van hun heeft zijn of haar eigen specialisme wat ze aan u kenbaar willen maken. Alle voorkomende vragen betreffende uw toekomst kunt u bij hun kwijt”, zegt Rien Oomens. Pantein, Mooiland, Gemeente Oss, GGD en Ons Welzijn verlenen ook hun medewerking aan deze avond
Woensdag 30 mei, MFC De Koppellinck Geffen. Aanvang 18.30 tot 21.00 uur. Entree is gratis. Meer info op: www.geffen.nl
Foto’s: Een impressie van de ‘zorgmarkt’ 2017.