02 december 2015

BIJ-praatavond in het Bijenteeltmuseum

GEFFEN – Maandag 7 december staat, de inmiddels vierde, BIJ-praatavond in het teken van het imkeren en alle daarbij bijbehorende kasten. Maar ook vooral het waarom van alles wat ook maar enige link heeft met bijen, kasten en natuur. Ben Som de Cerff uit Zelhem, een specialist op dat gebied, zal de lezing verzorgen. “De avond is niet alleen voor de imker interessant. Iedereen die ook maar enige affiniteit heeft met de natuur in het algemeen kan zijn of haar hartje ophalen tijdens deze avond”, zeggen Robert en Thea Schuurmans, de initiatiefnemers van deze avond.

De historie in het jonge bestaan van het Maasdonkse Bijenteeltmuseum is in feite de liefde voor de bijtjes en natuur waarmee de familie Schuurmans spreekwoordelijk is (aan)gestoken. “Waar is die idioot te vinden die dit werk wil voortzetten”, vroeg de inmiddels overleden Imker Karel de Bruijn, van het bijenmuseum in het Drentse Vledder, zich toentertijd hardop af. Robert en Thea Schuurmans uit Geffen zijn die vakidioten, zoals ze zichzelf noemen. Ze hebben samen met hun gezin de draad van Imker Karel opgepikt met als fantastisch eindresultaat, hun unieke bijenteeltmuseum aan de Leiweg in Geffen.

Imposant

Het bijenteeltmuseum (www.ecopoll.nl) is werkelijk een bezoekje waard. Door de vorm van het gebouw als het ware opgenomen in de natuur, staat het imposant te stralen. De gehele historie van de bijenteelt is in beeld gebracht. Uit materiaal van maar liefst drie collecties van musea, die gestopt waren in Nederland, hebben Robert en Thea hun museum in kunnen richten. Gereedschap om korven mee te vlechten, maar ook korven en kasten in alle soorten en maten staan er te pronken. “Het slingeren van de honing brengen we duidelijk in beeld en we geven natuurlijk uitleg en beantwoorden de vragen die op ons afkomen. Voor groepen hebben we speciale dagprogramma’s in combinatie met de vele bezienswaardigheden in de omgeving. Ook kan ons centrum opgenomen worden als een educatieve stopplaats voor een fietstocht”, aldus Robert.

Overdracht

“Ons doel en streven is om te komen tot een compleet pakket. Informatieoverdracht lukt zeer zeker via ons museum. Velen hebben al, individueel of in groepsverband, met ons museum kennis gemaakt. Heel vaak kregen we vragen voor informatie over de imkerij in het algemeen. Of iedereen zomaar een kast in de tuin kan zetten, bijvoorbeeld. En vooral de vraag of ze gevaarlijk zijn, met het steken”, zegt Thea. “Die belangstelling is natuurlijk mooi, maar de praktijk leert ook wel dat, als we eenmaal weer uit beeld zijn, het vaak wel heel snel tanende is”, vult Robert aan. En toch heeft die positieve belangstelling het echtpaar aan het denken gezet. “We zijn samen met onze collega-imkers maar eens gaan brainstormen of er meerder mogelijkheden te bedenken zijn. We waren er al snel uit dat het een soort van dubbel functie in zich zou moeten hebben. Een deel voor de hobbymatige vakidioot en een deel voor de belangstellenden. De leek als het ware”, zeggen ze eensgezind.

Lezingen

“Voor de lezingen is de natuur in feite de verzamelnaam van het geheel. Vanuit die natuur kan er bijzonder breed worden ingegaan op de aspecten die een relatie hebben met diezelfde natuur en natuurlijk onze bijtjes. Denk maar aan de mogelijkheden die er zijn met: vogels, insecten, nesten, voedsel, bijen, kasten het kweken van mieren om maar een aantal voorbeelden te noemen. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk. De lezing van maandag 7 december is hier een mooi voorbeeld van. De combinatie van bijen en de daarbij behorende kasten heeft zoveel raakvlakken dat ik bang ben dat verteller Ben Som de Cerff tijd te kort zal komen.”
In februari (januari wordt vanwege de drukte even overgeslagen qua lezing) hebben ze een insectenlezing. “Deze is ook echt interessant voor iedereen die de natuur ook maar een beetje een warm hart toedraagt,” zegt Thea. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (www.ivn.nl) is dan aanwezig om deze lezing te verzorgen. Maar eerst: maandag 7 december. De entree is gratis en de koffie/thee staat klaar. Lezing 20.00/22.00 uur. Museum is open vanaf 19.30 uur.

Foto's:


0