18 mei 2016

Goed Gevoel Geffen: Ontdek Je Plekje.

GEFFEN –Elk jaar wordt er door het enthousiaste team van Goed Gevoel Geffen een thema gekoppeld aan hun jaaractiviteiten. Bij de afsluiting van 2015 mochten ze een cheque vijftienhonderd euro overhandigen aan het toen gestelde doel: Care4Tina. Voor 2016 gaan ze zich inzetten voor de ouderen van Geffen. Een wens die het meest terug te vinden was in de ludieke wensboom van het team.

“De ouderen van Geffen, in de breedste zin van het woord. Een doel waar we ons helemaal in kunnen vinden. Heel herkenbaar ook omdat we allemaal wel iemand in onze omgeving hebben die tot de doelgroep behoort. We gaan onze stinkende best doen om zoveel mogelijk mensen, jong, oud, valide of minder valide en natuurlijk onze doelgroep aan de startstreep te krijgen. Het maakt niet uit, iedereen, maar dan ook iedereen is van harte welkom. Is iemand rolstoelafhankelijk, geen probleem, wij zorgen wel voor begeleiding. Als we het maar weten”, zegt Miriam Bouwens.

Leerzaam

“Wat we gaan doen is eigenlijk heel simpel maar tegelijkertijd ook heel erg leuk en leerzaam. De deelnemer gaat tijdens de wandeltocht, Geffen eens op een geheel andere manier bezien en beleven”, zegt Karel van Rijn, lid van het team. “Een mooi voorbeeld zijn de monumentale huizen, gewoon midden in ons centrum. Welke historie zit er achter die soms hele dikke muren, wie heeft dat monumentale pand toen in een ver verleden eens gebouwd en wie hebben er in de loop der tijden allemaal gewoond? Onze pastorie, het Oude Klooster en haar historie. Een ander mooi voorbeeld is het kapelletje aan de Veldstraat. Je komt er zo vaak langs, het is zo het is zo vanzelfsprekend dat het daar staat. Maar waarom juist daar en wie heeft toen eens het initiatief genomen om het te bouwen. Allemaal vragen waar in Geffen eigenlijk maar een persoon een echt antwoord op heeft: Ruud Verhagen. Lid van onder andere heemkundewerkgroep Vladerack in Geffen.”

Ruud Verhagen

In 2014 verkreeg Ruud Verhagen de eretitel Geffenaar van het jaar. “Eindelijk”, was de algemene reactie toentertijd op het dorpsplein tijdens de bekendmaking. De gelauwerde en geprezen woorden van burgemeester Augusteijn waren meer dan terecht voor dit bezige baasje was de mening van een iedere aanwezige. De lijst van activiteiten en geschiedschrijving is imposant. De prachtige historische boeken, met de meest variabele titels, zijn niet meer op een hand te tellen. “Als er een iemand is in Geffen die van alle historie alles weet, dan is het Ruud Verhagen. We zijn dan ook reuze blij en vereerd dat juist Ruud zijn medewerking heeft toegezegd om met de deelnemers op pad te gaan”, zegt Miriam. “Ruud kennende zal het nog een hele tour zijn om de wandeltour binnen de gestelde tijd af te werken. De bevlogenheid, wanneer hij bijvoorbeeld gaat vertellen over de voormalige brouwerij, onze kerk, de pomp of welke bezienswaardigheid dan ook, is zo intens en wordt door hem met zoveel passie gedaan dat het woordje tijd voor hem en zijn omgeving dan helemaal onbelangrijk wordt.”

Geffens wensboom

In de wensboom, die lange tijd bij de Jumbo stond te pronken, kwamen de meest uitgesproken wensen uit bij de ouderen in Geffen. “Samen zijn we op zoek gegaan wat we precies konden met deze uitdaging. We zijn daarvoor in contact gekomen met de Heegt. Daar zit in feite onze doelgroep. Niet alleen in het huis maar ook in het aangrenzende Oude Klooster worden tal van activiteiten gehouden van en vaak ook door onze ouderen.” Een zogenaamde belevingskast stond hoog op het wensenlijstje van de Heegt. “Een doe- en belevingskast om ouderen met dementie iets te laten beleven, genieten, voelen en prikkelen”, hoe mooi kan het zijn zeggen ze bijna tegelijkertijd. Het hele team was meteen overstag voor het gekozen doel. Karel: “Het blijft overigens niet bij wandelen wat we gaan doen dit jaar, er gaan nog meer activiteiten plaatsvinden. De overbekende fietstocht is er natuurlijk en we hebben nog een speciale dag voor en van ouderen op het programma staan.”

De wandeltocht

“Nu moeten we toch maar even wat feitjes op een rij zetten. Want we mogen onze doelstelling natuurlijk niet uit het oog verliezen. Zoveel mogelijk deelnemers zien te scoren om uiteindelijk voor onze ouderen in Geffen de kas te spekken”, zegt Karel zakelijk. De wandeltocht vindt plaats op zondag 22 mei aanstaande. De start is, tussen 10.30 uur en 11.00 uur, vanaf het kerkplein. De duur van de wandeltocht is plusminus 90 minuten. Deelname is voor iedereen, jong, oud, belegen, valide en minder valide (Voor rolstoelhulp even aanmelden: 06-52777323 of mac.schuurmans@home.nl).
Familiegroepjes zijn ook van harte welkom. Er wordt in groepen opgedeeld. Voor de eventuele rust is er een pauzeplaats met de mogelijkheid voor een drankje en een versnapering. Op het eindpunt is het tijd voor de lunch. De soep en een broodje staan voor de wandelaar klaar die ze onder het genot van een stukje live muziek kunnen verorberen. Deelnamekosten zijn: € 2.50 per persoon. Alle inkomsten komen ten goede aan het project voor de ouderen.
Doet u mee, 22 mei. Ontdek Je Plekje, voor u, en voor het goede doel. Dat mag u niet missen.

 

Foto's:


IIIIIIIPII0