04 mei 2016

ONS DURPKE

We hadden een feestje te vieren. Dit jaar, op zondag 4 september, gaan we de 40e editie van Effe noar Geffe beleven. En vanwege dit heuglijke feit hadden we, alle oud bestuursleden van de afgelopen 40 jaar, een uitnodiging gekregen voor een gezellig samenzijn. Een ander woord voor een avondje feest met een drankje en een hapje.

En natuurlijk werden er volop oude herinneringen opgehaald. Hoe later het werd, hoe (on)geloofwaardiger ze werden, dat hoort zo, op zo’n avond. Zeggen ze.

Heel bijzonder op die avond was het feit dat de bedenker en zanger van ons eigen Geffense lied (Ons Durpke) ook in de zaal aanwezig was. “Sja, men gitaar ligt wel heel toevallig in munne auto. Dus es ge ut perse wilt.. dan wil ik ut nog wel inne keer prebere, waren zo ongeveer de woorden van Harrie van Lee, mede oprichter van Effe noar Geffe.

Weet je, elk dorp heeft wel een eigen volkslied. In de Meent in Nuland bijvoorbeeld hoorde ik tijdens een uitvoering van de Brulboei, met een soort van lichte jaloezie, hun eigen Nulandse lied. Volop door iedereen in de zaal, staand naast hun stoel, meegezongen. Het knalde als het ware de tent uit. Het was echt zo’n kippenvel momentje.

Maar… Wij in Geffen hebben ook ons eigen Nationale Dorpslied: Ons Durpke. Een lied van ’t Geffus Muziekske. Louis en zoon John Steenbergen op accordeon. Jan-Willem van Lee, rinkelbom en vader Harrie van Lee, zang en gitaar. Met dank aan Frans en Franka, staat er op de hoes van het originele singeltje te lezen.. Vervlogen tijden… Heel bijzonder.

De tekst van het liedje is een verhaal apart. Het refrein, alleen al, spreekt boekdelen:
“Oh, ’t is hier goed, hier wil ik altijd zèn. Doar kunde wel donder op zeigen. Geffe, ge blèft er toch van men.

Het zijn maar een paar zinnen, een paar woorden. Maar het lied, in combinatie met de monnica’s, het gitaarspel en de rinkelbom van Jan-Willem maken bij iedere rechtgeaarde Geffenaar het zo bijzondere Geffense gevoel in je warm. Het zijn van die ontegenzeggelijke kippenvelmomentjes….

En dat bijzondere gevoel kwam, met het zingen van ons lied, ook tijdens dat speciale Effe noar Geffe avondje bovendrijven. De sfeer, de stemming, je voelde het van je kruin tot in je tenen. Er werd gelachen, geproost..
En uit volle borst, staande naast onze stoelen, werd er door iedereen: “Ohh tis hier goed, hier wil ik altijd zèn”, meegezongen. Een kippenvelmoment, niet meer en niet minder.

Ons Durpke, ons eigen Geffense Volkslied… Mooi man.

(www.youtube.com/watch?v=zRH1xbs_Yww)

Foto's:


0