Geffenaren aan het mozaïeken

GEFFEN –Het voormalige Gildehuis in de achtertuin van Kees van der Doelen aan de Geffense Papendijk fungeert voor de mozaïekwerkgroep tijdelijk als kunstatelier. Dit alles voor haar bijdrage aan het twintig vierkante meter grote kunstproject dat in het centrum van Oss komt te hangen voor het Mozaïek Festival Oss. De dames van de groep zijn op dag twee in overtal, maar op de derde dag van het in totaal vijf dagen durende project, is er bijna een verdubbeling in het aantal aanwezige mannelijke mozaïekers. Een ‘dringend’ verzoekje van de leiding heeft wonderen gedaan.

Het Geffense initiatief van dit kunstige project ligt bij de Bewonerscommissie van het nieuwe wooncomplex aan het Aloysiusplein, de Veldstraat, de Heegt en de Lambertusstraat. Mooiland is onder andere een van de sponsoren van het totale project. Een telefoontje van Ingrid Vloet van Mooiland naar Jan van Thiel, de voorzitter van de bewonerscommissie, zette een en ander in een stroomversnelling. “Er kwam overleg met de medebewoners en we hebben het plan toegelicht. En vanaf toen ging het snel. Een groot deel was bijzonder enthousiast”, aldus Van Thiel. Oss maakt het centrum van het twintig vierkante meter grote kunstwerk. De wijken en kernen omsluiten als het ware het complete centrum met ieder hun eigen bijdrage uit hun eigen omgeving. Geffen heeft de eer om twee mozaïek kunstwerkplaten te mogen leveren”, aldus Jan van Thiel.

 

Ontmoeten

De bewoners in de nieuwe ‘Mooiland Woningen’ zijn voor het merendeel Maasdonkenaren. Maar ook de buiten-Geffenaren voelen zich bijzonder thuis. In alle drukte bij het mozaïeken schuiven we in het gezellige onderkomen van Kees van der Doelen even aan voor een kopje koffie. Marijke Nieuwenhuis verwent ons met een heerlijke gevulde koek: “Ja, je weet het. De liefde gaat door de maag, we moeten onze harde werkers een beetje verwennen”, lacht ze. “In totaal zijn we toch wel met 20 mensen afwisselend vijf dagen hier aan de slag. allemaal bewoners en heel belangrijk, een aantal leden van de Geffense kunstkring. Die zijn voor ons echt onmisbaar”, zegt Jan. “Een hele mooie bijkomstigheid is het ontmoeten van elkaar. Je leert elkaar als bewoners op een heel andere manier kennen en dat is best bijzonder. Echt mooi, als je ziet en ervaart hoe de contacten nu al zijn ontstaan”, zegt Marijke.

 

Dorp tussen twee molens

Het thema voor het Geffense kunstwerk is Geffen, als dorp tussen twee molens. “Natuurlijk mogen de kerk, de pomp en de vogels van het bevrijdingsmonument niet ontbreken in het geheel. Samen met de twee molens, waarvan de wieken de vier letters ‘F’ van Effe noar Geffe symboliseren, is het een kunstig en vooral kleurrijk werk geworden.” Adriaan van Zandvoort heeft vanuit zijn connectie met de heemkunde zorg gedragen voor de foto’s. Daarna heeft Alex van der Heijden, kunstenaar en lid van de initiatiefgroep Mozaïek Festival Oss, een schets gemaakt. Op maandag heeft Alex ter plekke een introductie gehouden. Uitleg gedaan van hoe een en ander tot stand is gekomen en wat de uiteindelijke bedoeling van het geheel is. Daarna was er een uitleg van de knip- en lijmtechniek en de soorten steentjes waarna de ‘kunstenaars in spe’ met de opgedane kennis aan de slag konden. De kleuren mogen ze zelf bepalen. Hier en daar geeft dat in combinatie met de juiste ligging van de steentjes, soms een kleine discussie. Maar dat is in feite ondergeschikt aan het geheel. Er heerst een serene en vooral een gezellige sfeer. Het zijn snelle leerlingen”, lacht Jan.

Uit Italië

Het mozaïek-idee is in feite ontstaan vanuit Italië. Daar wordt het mozaïeken nog gezien als een ambacht. Het bankenproject in Oss was de eerste kennismaking met de mozaïekkunst. Alex van der Heijden: “Bewoners vanuit een wijk of vereniging gingen aan de slag met het maken van een zogenaamde social sofa. In de diverse kernen, zie je ze inmiddels staan. Ontmoeten was ook hier het credo. Het mozaïeken werd eerder bijzaak dan hoofdzaak. Het kennismaken met kunst, het creëren van de bank en het leggen van contacten diende op deze manier drie heren zoals ze dat zo mooi plegen te zeggen”. Alex heeft een passie voor kunst en hij kan heel gelukkig worden van het feit dat mensen samen iets creëren. “Daarom vind ik het ook zo mooi dat we samen aan de slag gaan om iets moois te mozaïeken”, zegt hij.

 

Mozaïekfestival

De ruim twintig delen worden, midden in het centrum van Oss (in de Houtstraat) op 30 oktober onthuld. Oss, en haar vijf wijken, plus de vijftien kernen maken samen het grote kunstwerk compleet. De ‘puzzel’ van de kunstenaars is klaar. Alex gaat het verder afwerken, verfijnen en tot een waar kunstwerk maken. Tussen 18 september en 30 oktober wordt de eerste editie van Mozaïek Festival Oss gehouden. De voorbereidingen om Oss voortvarend op de kaart te zetten lopen als een speer. Gedurende zes weken zijn er tal van activiteiten rondom mozaïek. Workshops, lezingen en exposities van mensen uit Oss en omgeving. Het mozaïekgilde heeft bovendien professionele mozaïekers uit Nederland en Italië uitgenodigd om hun talenten te tonen.
Alle overige informatie is te vinden op: www.mozaiekfestival.nl en op de FB- pagina van Mozaïek Festival Oss

 

Foto's:


IIIIIIIIIIIIIIII0