25 september 2017

Weekend van de Wetenschap bij Halley

HEESCH/VINKEL- Tijdens het Weekend van de Wetenschap is er van alles te doen bij Sterrenwacht Halley. Zowel op vrijdag, zaterdag en zondag is het geopend.

Op vrijdagavond 6 oktober voor publiek geopend vertelt Bareld Muurling in een publiekspresentatie over de reuzenplaneet Saturnus en zijn ringen en manen. Die hebben de afgelopen 13 jaren gezelschap gehad van de NASA-ruimtesonde Cassini, die deze verre werelden van alle kanten heeft bestudeerd en gefotografeerd. Dat heeft de wetenschap een schat aan informatie opgeleverd. De planeet en wat er allemaal omheen draait, kennen nu wat minder geheimen dan voorheen. Dat geldt vooral voor de grootste Saturnusmaan Titan. In 2005 heeft Cassini de Europese robot Huygens losgelaten, die vervolgens met een parachute is afgedaald naar het oppervlak van Titan. Het landschap van Titan doet denken aan de aarde, maar zijn meren en rivieren bestaan uit vloeibaar methaan en de bodem is bezaaid met keiharde stukken ijs van koolwaterstoffen.
Op 15 september jl. eindigde Cassini zijn succesvolle missie met een duik in de dichte dampkring van Saturnus, waar hij in de hitte door de wrijving met de gassen is verbrand. De laatste beelden die hij van de planeet maakte, zijn fascinerend en komen in de lezing natuurlijk ook voorbij.
Bij heldere hemel staan de telescopen gericht op de maan, Saturnus en andere interessante objecten aan de hemel.
De avond begint om 20 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is voor alle leeftijden geschikt. Entree sterrenwacht: € 5,– (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,–).

Jeugdmiddag 7 oktober

Op zaterdagmiddag 7 oktober vertelt planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet van alles over planeten. Hij laat bezoekers ontdekken wat stenen en meteorieten vertellen over de planeten, hoe gletsjers stromen op Pluto, hoeveel lucht weegt en wat bodemonderzoek ons leert op Mars. Samen met hem kan geëxperimenteerd worden met het maken van ‘Pluto-ijs’ en buitenaardse stukken steen en ijs bestuderen. Sebastiaan is onder meer bekend van het TV-programma Zapplive.
Als het een zonnige dag is, kan er met de zonnetelescoop veilig naar de zon en zijn zonnevlekken en
-vlammen gekeken worden. En de waterraketten staan klaar om te worden gelanceerd!
De middag begint om 14.00 uur duurt tot 16.00 uur. Kinderen van (ongeveer) 8 t/m 12 jaar zijn welkom en de entree bedraagt € 3,– per kind.

Zaterdagavond 7 oktober – publieksavond

Ook op zaterdagavond 7 oktober is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Deze avond vindt plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Gastspreker Dr. Sebastiaan de Vet houdt een publiekslezing, getiteld: Vastgelegd in steen: geologische inzichten in het zonnestelsel.
Wat zie je als je op de maan rondloopt en om je heen kijkt? En hoe zien de landschappen eruit op Mercurius, Mars en andere rotsachtige of ijswerelden in ons zonnestelsel? Tot zo’n vijftig jaar geleden kon men daarover alleen maar fantaseren. Maar sindsdien zijn er mensen echt op de maan geweest, zijn alle planeten bezocht door onbemande ruimtesondes en rijden robotvoertuigen, foto’s en selfies makend, over heuvels en door kraters van Mars.
Sebastiaan de Vet bestudeert als planeetonderzoeker het oppervlak van andere hemellichamen. Hij ontdekte dat de landschappen op die verre werelden fascinerende verhalen te vertellen hebben.
Die landschappen worden gevormd door de voortdurende wisselwerking tussen processen in en buiten het oppervlak van het hemellichaam. Dat gebeurt op aarde net zo goed. Het planeetonderzoek probeert met een basis in het aardse landschap de landschappelijke verhalen van planeten en andere hemellichamen af te leiden. Ontdek in deze lezing hoe de geologie je op een andere manier naar de planeten en manen in het zonnestelsel leert kijken. Sebastiaan de Vet kan daar op een boeiende en voor iedereen begrijpelijke manier over vertellen, met prachtige beelden erbij.
Bij heldere hemel staan de telescopen gericht op de maan, Saturnus en andere interessante objecten aan de hemel.
Het programma begint om 20 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is voor alle leeftijden geschikt. Entree sterrenwacht: € 5,– (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,–).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Meer informatie: www.sterrenwachthalley.nl

Foto's:


0