Duizenden historische foto’s voortaan digitaal in te zien

Heemkundewerkgroep zet unieke “Beeldbank-Geffen.nl” voor een ieder online.

GEFFEN –Wanneer je eenmaal bent ingelogd op de nieuwe Beeldbank Site vergeet je als het ware de tijd. In één muisklik zit je midden in de nostalgie van Geffen, familie, sport en gebeurtenissen uit een ver verleden. De Beeldbank. “Je snapt eigenlijk niet waarom dit fenomeen al niet jaren actief is”, zegt Ferrie Verhoeven, die samen met Gerrit van den Helm en Peter Verkuijlen initiatiefnemer is van dit project. Woensdag 11 oktober krijgen geïnteresseerden en betrokkenen uitleg over de werking en de doelstelling van het geheel.

Door Jan van Ravenstein

De woorden van Ferrie bevatten naast de feitelijkheden ook een soort van ongeloof. Zeker in dit digitale tijdperk waar de bijna ‘onmogelijkheden’ aan de orde van de dag zijn. Een team van zeker 15 digitale specialisten zijn in de gezellige ruimtes van de Heemkundewerkgroep (al jaren aaneen) wekelijks bezig met de digitalisering van de duizenden foto’s uit het archief. Een bijzonder tijdrovend werkje van scannen, controleren op kwaliteit, rubriceren en opslaan. Tot op de dag van vandaag in feite alleen op te vragen en in te zien voor de leden. “Er was wel een systeem, een programma waar ook de buitenstaander toegang kon verkrijgen. Maar dat was onbetaalbaar voor ons. Totdat een medewerker van de BHIC ons met grote toeval tipte dat het Zijper Museum in Schagerbrug (N-H) een werk- en vooral betaalbaar ‘maaksel’ beschikbaar had. In Boxtel werd er al mee gewerkt, kregen we te horen. Mede dankzij de Heemkundegroep in Berghem kregen wij vervroegd toegang tot het systeem. Een programmeur van Zijper’ geeft ons begeleiding, waar nodig”, zegt Gerrit.

Beschikbaar
“We moeten naar de toekomst kijken. Onze Heemkundeclub moet zeker geen ‘stoffig’ clubje worden. Er liggen hier nog zoveel mooie uitdagingen, zeker ook voor jongeren. Laat ze maar komen, ik heb prachtige en voortal frisse uitdagingen voor hun klaarliggen”, zegt Peter Verkuijlen die de fotografie en historische boekwerken van Geffen en omstreken voor zijn rekening neemt. Hij met name, is in zijn nopjes met de nieuwe site. Hij straalt van oor tot oor wanneer hij op zijn ‘beeldbank’ praatstoel zit. Nu al is de site actief, in te zien voor wie maar wil. “En weet je, internet en dus ook onze beeldbank, kent geen grenzen. Je familielid in Australië of waar dan ook in de wereld, kan met het grootste gemak gaan surfen op onze Beeldbank”, zeggen de heren met grote trots.

Hulp
Het allergrootste probleem waar bij de Heemkundewerkgroep nu tegenaan wordt gelopen is menskracht. “Inmiddels staan er op de Beeldbank ruim 3000 foto’s. Er zijn maar liefst tien categorieën die op hun beurt weer zijn gerubriceerd in rubrieken en subrubrieken. Met alle maar denkbare informatie die beschikbaar is of was. Een paar duizend foto’s liggen, dankzij het vele werk van onze medewerkers, inmiddels klaar om te worden opgenomen in de Beeldbank. Maar voordat het zover is zijn er nog een paar heel erg belangrijke handelingen nodig. De vaak ontbrekende broodnodige gegevens, zoals welke personen, plaatsbepaling of jaartal, moet compleet worden gemaakt. En daarvoor onder andere, zoeken we mensen die dat voor ons willen doen. Dat kan gewoon thuis, achter je eigen pc of laptop”, zegt Ferrie als een soort van noodkreet. “Het is echt simpel en eenvoudig. Zelfs ik kan het”, zegt Gerrit met een brede smile.

Wereldwijd
Peter: “De 3000 foto’s die nu op de Beeldbank staan is een begin. We hebben met dit gebeuren iets in huis gekregen waar ik echt de ‘kriebels’ van krijg. Hoe langer je erover nadenkt, hoe ontelbaar de mogelijkheden zijn. Het is zo mooi en vooral zo veelomvattend. Vooral het wereldwijde geeft ongekende mogelijkheden. Je kan alles met één klik zichtbaar maken. En wat te denken van het digitaal en openbaar maken van de vele gereedschappen die we in ons bezit hebben. Nu liggen ze ergens opgeslagen en zien ze het daglicht nauwelijks. Wat te denken van de vele prachtige boekwerken die in de kast staan, de ontelbare bidprentjes bijvoorbeeld en niet te vergeten, onze kranten”. Of je het wil of niet, de heren sleuren je mee in de euforie en vooral hun enthousiasme over hun fonkelnieuwe project. Het zijn ook ongekende mogelijkheden die we met deze site tot onze beschikking hebben. Wie dan ook mag inloggen op de site. “Met één klik zit je er middenin en, geloof me, vergeet je de tijd”, zegt Ferrie.

Werking
In de praktijk komt het vaak voor dat met de digitalisering de toegankelijkheid het grootste struikelblok is. De Beeldbank bewijst met verve het tegendeel. Eenmaal op de site kan je met het allergrootste gemak bij de foto’s. En dan, of je het nu graag wil of niet, gaat er een wereld voor je open. In een klik komt bijvoorbeeld je schoolfoto van ’toen’ met alle namen van al je klasgenoten tevoorschijn. Foto’s van de straat waar je bent opgegroeid, van de brandweer, carnaval of kermis. De mogelijkheden zijn ongekend.
De werking gaat als volgt. Een foto downloaden mag, ten alle tijden en zonder enig probleem. Ze zijn echter van een klein formaat en voorzien van een beeldmerk van de Heemkundewerkgroep Vladerack. Een foto is ook beschikbaar in origineel formaat en zonder dit beeldmerk. Hiervoor zijn de kosten 1.50 euro per foto die op hun beurt weer ten goede komen aan de vereniging.

www.beeldbank-geffen.nl

Een kleine ‘greep’ uit de nieuwe beeldbank van Heemkundewerkgroep Vladerack. 

 

Foto's:


000000000000000b0000