26 juni 2018

Gebroeders van den Berg: “Afscheid met een ‘warme’ donatie aan zes verenigingen”

Geffens familie transportbedrijf Gebroeders Van den Berg geeft het ‘stuur’ over.

GEFFEN – Zowat dag en nacht stond bij de familie alles in het teken van transport. Tijdens de schaarse vakanties werden de vrachtauto’s compleet opgeknapt en opnieuw gespoten in de bekende rode ‘Van den Berg’ kleur. “Dat was al in de tijd van ons pap, Mies de Sis, en tot op de dag van vandaag hebben wij die traditie voortgezet”, aldus Hennie (64) en Antoon (00). Bijna 50 jaar zijn de mannen zelfstandig in touw geweest voor Geffen en verre omgeving met transport, zand, grint, sloop en containerverhuur. Ze hebben het bedrijf verkocht aan het loonbedrijf Coppens uit Oss. Voor de familie breken er tijden aan van rust. “Het zal wel even wennen zijn, zeker wanneer we onze wagens door Geffen zien gaan’, lachen ze beiden een beetje als een boer met kiespijn.

Door Jan van Ravenstein

Begin mei hebben ze hun 70-jarige bedrijfsfeest gevierd. Hun jarenlange trouw aan Mercedes, het huismerk van de familie, was voor de dealer aanleiding om een oorkonde en een speld ter ere van het datzelfde vertrouwen in het Duitse automerk aan de Gebroeders toe te kennen. Eenmaal was er een Scania in het bedrijf. “Och weet je, een foutje is snel gemaakt”, zegt Hennie met een knipoog. De hele transportbranche kent Van den Berg onder de naam ‘de Sis’. “Geen scheldnaam, meer een Geuzennaam, een soort van erenaam dus. Hij komt van Franciscus van den Berg een voorvader van ons. Hij vervoerde toen al stenen en zand. Op het einde van de 2e wereldoorlog opereerden negen zoons van Opa van den Berg onder da naam ‘Gebroeders van den Berg’. Ons pap stond bekend als Mies de Sis en zijn werkzaamheden waren ook zand, stenen en grint”, aldus Antoon.

Overname
Mies de Sis. Het was een begrip in de transportwereld. Harde werkers en eerlijk als goud. Wanneer we in gesprek zijn met de zonen komen de anekdotes van vroegere tijden als vanzelf ter tafel. “Prachtig vond ik het wanneer ik van ons pap het stuur bij een afgesloten ‘put’ over mocht nemen. Ik was denk ik 11 jaar oud. En ik zie me nog staan in de laadbak om het zand te egaliseren”, zegt Hennie. “Mee met ons pap op pad. We vonden het geweldig, en zeker op die dagen dat we eigenlijk op school hadden moeten zitten”. lacht Antoon. De eerste jaren van werk waren de broers in dienst van hun vader. Daarna hebben ze, als een soort van vanzelfsprekendheid, het bedrijf van Mies overgenomen. De naam ‘de Sis’ was gewaarborgd.

Nieuwe tijden
Tijden veranderen. Zeker in de transportsector. Hennie en Antoon hebben het bewust kleinschalig gehouden.”Zeker wanneer we naar onze omgeving kijken. Jongens van onze leeftijd die een wagenpark hebben van wel 30 tot 50 vrachtauto’s. Schitterend om te zien maar het was niet echt ‘ons ding’. Natuurlijk moet je mee met de tijd. Hennie ging naar het grotere werk, verder van huis ook. Antoon daarentegen bleef ‘rondom’ het huis. Bedrijven, particulieren en de aan- en afvoer van containers was zijn bezigheid. Het zelfstandig zijn in alle opzichten stond bij hun hoog in het vaandel. Achteraf bezien vinden ze dit nog steeds een juiste keuze. Wel bleven ze de ontwikkelingen in de transportwereld nauwgezet volgen.

Overname
Werken met modern materiaal was een van de eisen die ze zichzelf hadden opgelegd. “Ginne rommel, dan kunde niks. Dan zedde meer ont repareren es ont rije”, zeggen ze in onvervalst Geffens”. Het stoppen en de overname zat er al een poos aan te komen. Een goede kandidaat vinden was de volgende, toch best moeilijke, stap. Niet alleen vanwege de emotie die het mee zou brengen na bijna 50 jaar achter het stuur gezeten te hebben. De overname kandidaat moest, in de ogen van de gebroeders, ook body hebben zodat het bedrijf nog tot in lengte van jaren zou voortbestaan. Ze blijven, hoe dan ook, ondernemers in hart en nieren.
De overname kandidaat is gevonden. Een jong energiek bedrijf. Loonbedrijf Coppens uit Oss gaat de werkzaamheden van ‘de Sis’ voortzetten. Voorlopig in de rode kleur en onder dezelfde naam. “Is dat niet mooi. Dat ze onze naam voorlopig willen handhaven en als een soort van visitekaartje gaan gebruiken”, zeggen de heren met enige emotie”.

Afscheidscadeau
“Wij zijn niet van die mensen die altijd op de voorgrond willen staan. We zijn er wel graag bij als er iets te vieren is, maar dat is wat anders”, lacht Antoon. “Vanwege ons afscheid wilden we als bedrijf graag iets doen voor Geffen. Maar wat? Samen hebben we er lang over nagedacht, het was best een moeilijk opgave”, zegt Bep echtgenote van Hennie.
“Uiteindelijk hebben we besloten om zes verenigingen een donatie toe te kennen. Verenigingen die wij een warm hart toedragen. We kunnen je vertellen dat we er met gemak nog wel een stuk of tien hadden kunnen benoemen. Maar je moet nu eenmaal keuzes maken”, zegt Bep, de steun en toeverlaat van de heren. Woensdag 20 juni jl. hebben Hennie, Bep en Antoon van den Berg onder de muzikale klanken van WIK en ter ere van hun afscheid een prachtige warme financiële donatie ter grootte van vijfhonderd euro ieder gedaan aan zes verenigingen uit Geffen, te weten: Muziekvereniging Wik, de Wensambulance, de Heegt, Scouting Geffen, de Flierefluiters en Heemkundewerkgroep Vladerack”.
De familie mag nu gaan genieten van hun vrije tijd die er aan zit te komen “Dat hebben ze dik verdiend”, was de mening van de vele aanwezigen in de Koppellinck.

foto: Rien van Wanrooij

Foto's:


D327