31 juli 2018

De Windmolens: ‘Het gele gevaar’

Nieuw boek van Ruud Verhagen met waardevolle herinneringen

GEFFEN –“Het begon in feite met een interview dat ik had met Ad van de Meulenreek. De bedoeling was, om met hem eens terug te kijken naar de toch wel florerende jaren (1963-1999) van Wielerclub De Windmolens uit Geffen”, zegt Geffens historisch auteur, Ruud Verhagen. De opzet was enkel en alleen om een artikel te schrijven voor het periodiek ‘Auw Neijts’ van heemkundewerkgroep Vladerack. Het tijdschrift bestaat dit jaar een kwart eeuw en dit was een prachtige gelegenheid voor een hoofdartikel dat geheel was gewijd aan de meest succesvolle Geffense sportvereniging.

Door Jan van Ravenstein

Het pakte allemaal anders uit. Ruud verhagen: “Na het interview met Ad begon het bij mij te kriebelen. Ad had in zijn archief een zuinig bewaard boekje over het 25- jarig bestaan van de wielerverenging. Dit boekje en de vele mooie en vooral warme verhalen van overige oud-bestuursleden en renners zijn in feite de basis geworden voor het huidige boek. De verhalen waren te mooi, de successen te groot. Bovendien had ook ik voorheen geen idee hoe groot en hoe belangrijk onze eigen Geffense Wielerclub is geweest. Niet alleen in onze regio, in geheel Nederland en zelfs daarbuiten werd gesproken over “Het Gele Gevaar”, De Windmolens uit Geffen. In herinnering zie ik de dikke rijen bezoekers aan de Dorpstraat. De ronde kwam ook langs ons woonhuis, vele wielrenners kwamen zich omkleden. Mijn vader vond het allemaal goed. Ik herinner me daarvan nog de indringende geur van Midalgan… Dagen na de koers hing die lucht nog in huis”.

1963
De basis van De Windmolens moet worden gezocht bij drie Geffense pioniers. Ad van de Meulenreek, Henk Schuurmans en Piet Romme waren toch wel de grondleggers van wat eens Geffens succesvolste vereniging zou gaan worden. “In mijn jeugdjaren was Gerrit Schulte uit Den Bosch een grote renner en ik ging wel eens naar de profronde kijken. Daar heeft het virus mij te pakken gekregen”, aldus Ad van de Meulenreek in het boek. Geffen had toen al ‘zijn’ wielrenner. Henk Schuurmans was lid van de Bossche wielerclub. Na contact met Piet Romme, in een dorp is het nu eenmaal het ‘ons kent ons verhaal’, met daarna een gesprek met de KNWU en een verzoek aan Ad om te komen tot een Geffense wielerronde, was het feit snel beslecht. Op 23 oktober 1963 werd het nieuwe bestuur officieel geïnstalleerd; Piet Romme (voorzitter), Ad van de Meulenreek (secretaris), Theo Bijveld (penningmeester) en Jo van Lee (lid) en Tiny Hendriks (lid). Een paar maanden later telde het ledenaantal al 56 leden. Drie leden waren al ervaren renners: Schuurmans, Boekestein en van Hoorn. Piet Romme: “We hadden contact gezocht met collega verenigingen en gevraagd of ze in Geffen kwamen fietsen”. Ruim een half jaar later werd de allereerste ronde van Geffen verreden. Op Moederdag nog wel, 10 mei 1964. Het zou de allereerste thuisronde gaan worden voor Henk Schuurmans.

Wielerronde
Door De ‘Windmolens’-verhalen kwamen ook bij Ruud vele herinneringen weer tot leven. Het wielrennen leeft weer, in alle vormen en maten. De huidige successen in de Ronde van Frankrijk geven daaraan hun bijdrage. Maar dat niet alleen. De vele liefhebbers die in hun vrije tijd in formatie gaan koersen, blijft maar groeien. Geffen heeft haar huidige toerclub, jawel… De Windmolens. In Nuland is Toerclub ‘Tandje d’r Bij’ heel actief en in diverse overige plaatsen wordt ook actief gefietst.
Ruim een halve eeuw terug was het net zo. Iets minder professioneel misschien maar wel met dezelfde hartstocht. In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de eerste Geffense wielerronde. Een groots succes. Net buiten het centrum was een parcours gecreëerd. Een rondje Veldstraat-Runrotstraat. Van Frans van Herpen uit de Veldstraat was een platte kar te geleend. Vanaf die kar kon het gehele parcours tot aan de Runrotstraat, er was nog weinig bebouwing, worden gevolgd. Prominente renners zoals Tiemen Groen en Leo Duyndam stonden aan de start. Maar liefst 2500 betalende bezoekers stonden langs het parcours om de verrichtingen van de renners, in het bijzonder Henk Schuurmans, te volgen.

Het boek
Het is onmogelijk om het gehele boek en de gebeurtenissen hier weer te geven. De vele vrijwilligers, de sponsoren, de sportieve successen, landelijk en internationaal. Het staat allemaal te lezen in het mooie boekje van Ruud Verhagen. “Eigenlijk ben ik er niet aan begonnen met het idee om een boek te schrijven. Maar de vele warme en soms emotionele verhalen waren interessant en gaven mij de inspiratie tot het schrijven van het boekje. De informatie van oud-penningmeester Frans Nederkoorn gaven mij een prima inzicht over de laatste jaren van de club.
De unieke foto’s die zijn gemaakt tijdens de Ronde van Geffen schetsen een mooi sfeerbeeld van de wedstrijd in de loop der jaren. Maar ook vele interviews met in het bijzonder de herinneringen van de succesvolste renner van de club, Gert-Jan Theunisse, maken het boek compleet. Zeker niet vergeten zijn de bijzonder trieste gevallen, omgekomen renners tijdens het beoefenen van hun sport, die zich helaas hebben voorgedaan in de verenging.
Het 64 pagina’s tellende boekje wordt, in het kader van het 25- jarig jubileum van Auw Neijts, gratis aan de vaste abonnees verstrekt. Er worden 200 exemplaren extra gedrukt voor belangstellenden. Tijdens Effe noar Geffe (en daarna) is het te koop voor slechts € 7.50 bij de tentoonstelling van de heemkundewerkgroep in de raadzaal van het voormalige gemeentehuis aan het Dorpsplein. Daarna is het te koop bij de heemkundewerkgroep.

Foto's:


F