16 oktober 2018

De Molen Vinkel: Meezingen in je Moerstaal

Elke 3e zondagmiddag van de (winter) maanden samen met regionale koren

VINKEL – Wanneer je denkt het laatste nieuws rondom de in aanbouw zijnde Vinkelse molen De Zwaan compleet te hebben, staat er weer een nieuwe activiteit op stapel. “De focus is gericht op de bouw. Alles wat er staat te gebeuren is in het kader van ‘centjes vergaren’ voor de bouw van de molen”, aldus Jan van der Lee, bestuurslid van stichting De Vinkelse Molen. De komende activiteit ‘Meezingen in je Moerstaal’ komt geheel uit de ideeënkoker van Ans van der Meijden- van der Doelen, vrijwilligster en lid van de exploitatiecommissie. Ook al zo’n bezig baasje die heel haar ziel en zaligheid geeft aan dit project

Door Jan van Ravenstein

Jan van der Lee: “Vanuit de zogenaamde denktank zijn 4 pijlers naar voren gekomen die we hebben uitgewerkt in visie en steeds verder invulling zullen gaan geven. De zogenaamde pijlers onder dit project zijn: A) Ontmoeten B) Recreatie) C) Educatie D) Zorg. In feite gaan ze pas in als de molen eenmaal is gerealiseerd. Maar het Meezing Project van Ans past perfect in de pijler ‘ontmoeten’. De overige pijlers spreken voor zich. Het toekomstperspectief buitengebied Vinkel als onderdeel van De Hooge Heide’ wat in ontwikkeling is, hoort natuurlijk bij Recreatie. Jeugd en scholen bij Educatie en hoe mooi zou het zijn wanneer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaamheden zouden kunnen en mogen verrichten bij de molen. De pijler Zorg dus”. “Maar vooraleerst gaat alle energie naar de bouw van ‘onze’ molen”, horen we hem gedecideerd zeggen.

Status van de molen
Op dit moment zijn ze bezig met de afronding van fase twee (het afwerken van de invaart en het molenterrein). Volop in bedrijf is fase drie, het houten achtkant.
De houten achtkant is in april 2018 bij de molen in aanbouw opgebouwd. Vrijwilligers zijn op dit moment bezig met het vervaardigen van de zogenaamde veldkruizen. Daarna worden zolders gemaakt en wordt geheel dichtgetimmerd met houten delen. Rond de jaarwisseling zal het geheel boven op de belt worden gehesen. Het gevaarte weegt dan inmiddels ruim 20 ton. Ook de voorbereiding voor fase 4, het gaande werk, zijn in volle gang. Na het vervaardigen van de wieken, wat tot fase 5 behoort, zal de herbouw van molen De Zwaan in 2020 zijn gerealiseerd.

Meezingen
Meezingen in je Moerstaal. Het idee was er al langer, de praktijk leert dat de uitvoering vaak iets langer op zich laat wachten. “Het plan prikkelde me al langer. Het leek me zo leuk en gezellig, een molen vol met zingende mensen. Het idee alleen al, maakte me al blij”, zegt Ans van der Meijden- van der Doelen. Vorig jaar hebben ze, samen met Anneke van Lankveld ‘proefgedraaid’. Met groot succes. Op veler verzoek is er toen een extra editie in het leven geroepen. Het was puur gezelligheid en sfeer. “Ik zie de polonaise na afloop nog zo op mijn netvlies staan”, zegt Ans. Binnen onze exploitatiecommissie was inmiddels het definitieve groen licht gegeven voor de Meezingdagen. “Aan mij de taak om het dus rond te breien”, zegt Ans met een smile. Ans is de achterbuurvrouw van de molen, vandaar misschien de extra betrokkenheid. Toen ze meer vrije tijd kreeg besloot ze te reageren op een oproep voor vrijwilligers van de molen. “De bedoeling was als gastvrouw. maar in een mum van tijd zat ik in voornoemde commissie. Dat was wel even wennen. Maar inmiddels voel ik me als een vis in het water. Het is heerlijk en vooral dankbaar om te doen”, aldus deze tot in de tenen gedreven dame.

Moerstaal
Meezingen in je Moerstaal doen ze in Vinkel met ondersteuning van een compleet zangkoor. Voor Ans was het een peulenschilletje om de koren te vinden. “De data prikken, dat was iets moeilijker” lacht ze. De koren hebben zelf daarin een grote keuze gehad. “Natuurlijk hoorde daar ons eigen Vinkelse koor Derplu ook bij. De uitnodiging stond voor hun rond de kersttijd. Maar verhindering van de dirigent noopte ons tot een nieuwe invulling. Heel erg jammer, maar we hebben met De Sluiszangers uit Macharen wel een goede vervanger gevonden”, zegt Ans.
Samen zingen. Het is gezellig, sfeervol en het geeft verbondenheid. En juist dat laatste is weer een van de pijlertjes waar het om gaat. Verbondenheid met elkaar, en dan natuurlijk de verbondenheid met de Molen de Zwaan. “Daarom ook vinden wij dit project ook zo mooi en ondersteunen we het van harte”, vult Jan van der Lee aan.

Meezingers
De posters zijn klaar en opgehangen. Ans heeft de organisatie tot in de puntjes geregeld. Ze trekt de kar alleen. “Maar och, ik heb tijd zat. En ik krijg alle steun van wie dan ook, wanneer het maar enigszins nodig is”, zegt ze met een brede lach. Ans: “Met het uitnodigen van een koor hangt ook een prijskaartje. Je ontkomt er niet aan. Maar na uitleg, dat het puur voor onze molen is, heeft ieder koor zich geschikt in ons financiële voorstel. Waarvoor onze grote dank”.
Er zijn voor de komende wintermaanden zes uitvoeringen gepland:
21 oktober, De Hooge Noot uit Berlicum. 18 november, De Borrelnoten uit Heeswijk-Dinther, 16 december, De Sluiszangers uit Macharen, 20 januari, Om te Janken uit Drunen, 17 februari, Iets Gewoons uit Middelrode en op 17 maart, Gere Weg uit Kerdriel.
Op de tafels liggen meer dan voldoende boekwerken met de teksten van de liederen om ze uit volle borst mee te zingen. Gekeken naar de zogenaamde ‘proefuitvoeringen’ van vorig jaar wordt het één groot feest. Ans bruist. Ze kan bijna niet wachten om de eerste gasten te ontvangen.

Foto's:


IIfc1385