Onderweg gezien

NIEUWE VLEERMUIZENKELDER IN GEFFEN

GEFFEN – Landschapsbeheer Oss en Stichting Landschapsbelang Maasdonk hebben de handen ineen geslagen en aan het verbindingspad tussen de Oude Baan en Kraaijeven een tweede vleermuizenkelder gerealiseerd.

Landschapsbeheer- en belang zijn vrijwilligers organisaties die zich inzetten voor het behoud, beheer, herstel en ontwikkeling van een ecologisch waardevol en mooi landschap met een streekeigen karakter. Samen ontwikkelen ze hiervoor visies, project- en beheerplannen.

De vleermuis is een zoogdier dat echt kan vliegen (in tegenstelling tot zweven). Hiertoe zijn hun vleugels voorzien van een vlieghuid die tussen de vingers van hun voor- en achterpoten en hun staart zit.

De Europese vleermuis eet meestal insecten, die in de avondschemer in de lucht gevangen worden met behulp van echolocatie. Omdat er ‘s winters nauwelijks insecten rondvliegen, houden de in Nederland en België voorkomende soorten een winterslaap, waarbij ze hun metabolisme tot een uiterst laag pitje terugdraaien en hun lichaamstemperatuur maar net boven het vriespunt blijft.

En juist voor het laatstgenoemde, overleven boven het vriespunt, is de vleermuizenkelder ontworpen. Een betonnen bunker die of is ingegraven in de grond of is omgeven en bedekt met zand dienende als isolatie zodat het binnen nimmer onder het vriespunt zal geraken.

Aan de Coppensdijk in Vinkel staat al sinds jaar en dag de eerste kelder. Afgelopen week is nabij de Oude Baan in Geffen de tweede kelder gerealiseerd.

Foto's:


WVV