40 jaar Dorpszeskamp in Nuland

Zaterdag 22 juni: “Dorpsevenement met maar liefst veertig teams”.

NULAND –In het voorwoord van het keurig verzorgde programmaboekje schrijft de commissie over de bruisende bron die Nuland is voor de traditionele zeskamp. Het zijn woorden die iedere Nulander zal onderschrijven. De zeskamp-betrokkenheid van de Nulander mag inderdaad groots worden genoemd. De generatie van toen, zo’n veertig jaar terug, fungeert nu met graagte als jurylid. “De zeskamp mag je bijna als een soort van reünie benoemen. Een complete dag op een sportieve manier met elkaar bezig zijn met daarna een hele feestelijke afsluiting op het terrein. De echte Nulander houdt zaterdag 22 juni als het ook maar enigszins kan vrij in zijn of haar agenda”, zeggen de twee afgevaardigde commissieleden, Lizette van Bergen (29) en Thijs Kocken (17).

door Jan van Ravenstein

Het mag met recht uniek worden genoemd. Wanneer je bijna een halve eeuw, ook nog eens met groot succes, zo’n evenement kunt neerzetten dan heb je toch wel iets bijzonders in handen. De dorpszeskamp is ontstaan uit de KPJ. In een later stadium zijn ze een fusie aangegaan met Jong Nederland. Handbal is het meest herkenbare van KPJ-JN, ook in Nuland. Daarnaast organiseren de diverse werkgroepen sportdagen, toneel, beachvolleybal, een jeugdkamp, een jeugdzeskamp en groepsavonden van sport en spel. De zeskampcommissie bestaat op dit moment uit 12 personen. Een vrij grote groep op dit moment, maar dat komt (gelukkig) mede door de instroming van maar liefst vier jongeren. “Die instroming is broodnodig. Niet alleen omdat leden van de oudere garde gaan stoppen maar ook om het jeugdige elan terug te zien in het evenement”, aldus Lizette van Bergen. Thijs: “Iedere organisatie kost geld. Enorm dankbaar zijn we onze sponsoren en begunstigers. We hoeven geen winst, maar mocht die er onverhoopt toch zijn dan stromen ze automatisch door naar de jeugdactiviteiten van de KPJ”.

De commissie

Het merendeel van de commissie kan bogen op kennis en kunde betreffende het organiseren van een zeskamp. Traditie is een soort van toverwoord wat loopt door alle bezigheden en activiteiten rondom de zeskamp. Thijs: “Het terrein bijvoorbeeld. Al sinds mensenheugenis mogen wij dat, in feite zonder beperkingen, gebruiken van de eigenaren, Frans en Miet Swanenberg. Maar liefst vier instromende jongeren (Marc van de Veeken, Thijs Kocken, Maik Voets en Raymon van Herpen) hebben zich aangemeld. Voor veel verenigingen een bijna jaloersmakend iets. “We lopen mee met de andere commissieleden. Maar daarnaast hebben we ook onze eigen zelfstandige projecten. Een stukje eigen verantwoordelijkheid, dat is dan de uitdaging van het geheel. En zit je even vast dan heb je toch je ruggespraak tijdens de commissie bijeenkomsten”, aldus de bijzonder enthousiast klinkende Thijs Kocken. Vanaf november komen ze eenmaal per maand bijeen, in een later stadium wordt het tweemaal per maand. “We regelen onderling ook best veel met social media en met onze groeps whats app. Lekker modern toch”, aldus Lizette

40 jaar

Het animo voor deelname aan deze jubileum editie was enorm groot. “Normaal gesproken draaien we de zeskamp met 36 deelnemende teams. Dit jaar waren we met ruim veertig inschrijvingen binnen 24 uur compleet uitverkocht. Goede raad was duur. We hebben, geïnspireerd door het jubileumjaar, het aantal opgehoogd naar 40 ploegen. En nog staan er twee ploegen in de wacht”, zegt Lizette. Ook in het kader van het jubileum is dat de organisatie gebruik maakt van proeven uit de voorbije 40 jaar. Thijs: “alle proeven bouwen we zelf met steigermateriaal. Alles is hier mogelijk, ben ik intussen achter gekomen. Stef en Ron zijn daar meesters in. Wij, de jongeren, mogen meebouwen en vooral meedenken in nieuwe creaties of verfijningen van de bestaande proeven. Daarnaast moet alles ook worden getest op veiligheid”.

De Proeven

Veertig teams gaan op een sportieve manier met de deelname aan de diverse proeven strijden om de prestigieuze titel. Het modderbad is een van de spectaculaire onderdelen. Maar ook de captainproef, de wippenproef en onder andere de waterhelling staan op het lijstje. Proeven die in de 40 jaar dorpszeskamp allemaal eens ooit voorbij zijn gekomen. Ook het feit dat er inmiddels drie generaties rondlopen op de wedstrijddag is nostalgie ten top. Deelnemers van het eerste uur, opa en oma, jureren nu hun kleinkinderen

The Battle

Om 12.45 uur vindt dit jaar de Battle plaats. Een niet-fysieke proef voor twee personen van maximaal drie minuten. “Iedereen moet komen kijken. Ieder jaar is dit een terugkerend item. Maar deze van dit jaar moet je meemaken, die moet je echt hebben gezien. Ik mag er niks van verklappen, maar het gaat zo hilarisch worden. Hier gaat Nuland dus echt nog weken over praten, onthoud mijn woorden.”, lacht Lizette heel geheimzinnig.

Playback en Feestavond

Een van de taken van het kersverse commissielid Thijs is de organisatie rondom de wereldberoemde playback. De volgorde van optreden, de liedjes en special effect’s heeft hij inmiddels op een rij staan. Klaar om te worden overgedragen aan de DJ. De start hiervan is om 18.30 uur en zal eindigen om plm. 21.00 uur. Tijdens het overleg van de jury is er de lotenverkoop van de grootse loterij. Heel langzaam komt dan DJ Joost Korsten in beeld die de avond swingend zal inzetten. Om 22.30 uur de bekendmaking van de loterij en de totaaluitslag. “Voor ons zit ons werk er dan voor het grootste gedeelte op en mag wat ons betreft het grote slotfeest van de 40e editie van de Dorpszeskamp losbarsten en doorgaan tot in de kleine uurtjes”, besluiten Lizette en Thijs met een brede smile.

Dagindeling
09.00 uur Aanvang dorpszeskamp
09.30 uur Start dagprogramma
12.45 uur The Battle
13.45 uur Aanvang middagprogramma
15.45 uur Einde dagprogramma
18.30 uur Aanvang Playback show
21.30 uur Feestavond met DJ Joost Korsten
22.30 uur Loterij en bekendmaking totaaluitslag

Foto's:


ffffff2