Vinkelse Braderie heet u van harte welkom

Zaterdag & Zondag 6-7 juli, Symphonic Pop, Omloop van Vinkel en feestelijke braderie in het centrum van Vinkel.

VINKEL –De Vinkelse gemeenschap is voor de duvel niet bang en ze gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Zeker niet wanneer ze een bepaald doel voor ogen hebben. Ze hebben het al meermalen met verve bewezen. Er zijn voorbeelden te over. Komend weekend -6 & 7 juli- staan er een drietal activiteiten op het programma. Harmonie Odio heeft daarvan (al jaren aaneen) de regie. De traditionele Vinkelse Braderie, de Molen-Wandeltocht en Symphonic Pop vinden in hetzelfde weekend plaats.

door Jan van Ravenstein

Harmonie Odio en Stichting de Vinkelse Molen hebben betreffende de Molen-Wandeltocht de handen ineen geslagen. Het mooie van het geheel is dat beide evenementen geruisloos als het ware in elkaar verweven worden. “Het eindpunt van de wandelaars is onze Braderie (gratis toegang voor de wandelaar) waar de koffie gratis voor hun klaar staat”. Maar er is meer op deze dag, veel meer”, zegt Ellie van der Heijden van het organiserende Odio. De kraampjes van de Vinkelse Braderie in combinatie met de kofferbakverkoop is een echte bezoekers trekpleister is. “Eigenlijk beginnen we al op zaterdagavond met het de Symphonic Pop in de feesttent. Sowieso een feest wat u niet mag missen. Op zondag is er, naast de Braderie, de genoemde wandeltocht, heel veel muziek, een museumplein met oldtimers, een expositie van de Heemkunde Vinckel en als speciale gast is Nederlands sterkste man (Wout Zijlstra) op de markt om u uit te dagen”, aldus Ellie

Zaterdag

“De zaterdag is eigenlijk, zeker voor een ieder die muziek een warm hart toedraagt, heel speciaal. Voorheen was het thema: filmmuziek. Dit jaar is gekozen voor Symphonic Pop, in de breedste zin van het oord. De slagwerkgroep en het harmonieorkest van Odio zullen in samenwerking met regionaal talent, onder leiding van Peter-Paul van Esch en Tonn van de Veerdonk de avond verzorgen”, zegt Ellie.
Het programma begint om 20.00 uur met de slagwerkgroep van Odio. Een heerlijke start van een avond vol muziek. Het harmonieorkest met versterking van het combo nemen het stokje over.
De zang wordt verzorgd door Merianne van de Wielen, Laura Bronnenberg, Evelien Goverde, Jeroen van Hulten, Mayvision en Rias Baarda. Symphonic Pop: 6 juli in de tent op het plein, aanvang 20.00 uur. Entree vijf euro. Symphonic Pop wordt mede mogelijk gemaakt door cultuursubsidie Lokaal Effectief van gemeente ’s Hertogenbosch.

Molen-Wandeltocht

De Vinkelse Molen-wandeltocht, traditioneel inmiddels. Voor de derde keer staat de tocht op het programma en mag zich verheugen op een steeds grotere belangstelling. Voor de start kunt u, naar wens en omdat u er toch bent, een kijkje nemen in de in aanbouw zijnde molen. De dames Els Huismans, Ellen Peters, Ineke van de Wetering en Helma Langenhuizen hebben wederom een bijzonder creatieve wandeltocht door Vinkel en omgeving voor drie afstanden (10,15 of 20 kilometer) uitgezet. De routes zijn met pijlen aangegeven. Inschrijven kan vanaf 08.00 uur tot 10.00 uur bij Molen de Zwaan (in aanbouw), Molenpad 1, Vinkel. Gratis parkeren bij Café Den Driehoek. De routes eindigen op het Pastoor Vogelsplein op De Vinkelse Braderie.
Het inschrijfgeld, wat geheel ten goede komt aan Harmonie Odio en Stichting de Vinkelse Molen, is vijf euro inclusief de entree van de Vinkelse Braderie, een consumptie en versnaperingen.

Het Museumplein

De creatie van het Museumplein. Het mag met recht een ‘schot in de roos’ worden genoemd. “We wilden iets compleet nieuws toevoegen aan het geheel”, aldus Jan van Lokven. Samen met een aantal ‘Oldtimer’ hobbyisten uit Vinkel (Cor van Lier, Adrie Smits, Geert-Jan Ketelaars, Hendrik van Esch en Harrie van Schijndel) is een plan ontstaan dat zijn weerga niet kent. Het kerkplein zal omgetoverd worden tot een museumplein waar menig voertuigliefhebber zijn hart kan ophalen aan de oude Amerikanen, prachtige race Opels, vele oldtimers, motoren en een veelvoud aan brom- en gewone fietsen van ‘toen’ zullen het complete kerkplein gaan vullen. Het museumplein sluit aan bij het thema transport dat dit jaar een grote rol speelt tijdens de Vinkelse Braderie. Vinkel is sinds mensenheugenis een transportdorp. “Vinkel Transport’, laat zien waar een klein dorp groots in kan zijn. Van Danny’s Eeterij tot aan d’n ouwe boerenbond maken de transporteurs er een complete ‘transportstraat’ van.

De Vinkels Braderie

Op alle fronten is de werkgroep op een creatieve manier bezig geweest om de braderie zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de bezoeker. Muziek, hoe kan het anders, loopt als de bekende rode draad door de dag. Het Nulands C-manskoor, het trio PIWIi-F, de studie-harmonieorkesten en -slagwerkgroepen van ODIO verzorgen optredens in de tent. De marktkramen rondom het plein en in de straten geven het geheel een sfeervol aanzien. Veel spektakel wordt verwacht van Nederlands sterkste man, Wout Zijlstra. Ellie: “Wout daagt iedere bezoeker, man of vrouw, uit om met hem de strijd aan te gaan. Trek met je team van drie personen (plus een reserve) de rally truck van Schoones Dakar sneller over de streep dan Wout in zijn eentje. Dat is de opdracht. Inschrijven mag voor iedereen en de hoofdprijs is een diner, inclusief drankjes, voor 4 personen bij Danny’s Eeterij in Vinkel. De Heemkunde verzorgt een expositie, de Stichting Vinkelse Molen is aanwezig en het gehele kerkplein en omgeving wordt omgetoverd tot het voornoemde Vinkelse “Museumplein”.
Zondag 7 juli, aanvang 09.00 uur. Entree twee euro.

Foto's:


SSs0