DRUGS: Aangekondigde voorlichtingsavond uitgesteld

Drugs, een levensgevaarlijke sport

 

GEFFEN – Roken, drank en drugs. In feite verafschuwen en veroordelen we het allemaal. Sommige van deze verslavingen lijken wel de normaalste zaak van de wereld te zijn geworden. Roken en drinken zijn daar de meest sprekende voorbeelden van. Op tv zeggen ze met het grootste gemak dat er met ‘jointje roken’ niks mis is! Jose Froeling Kastrop (Geffen Zorgt/Bewustwording) was heel druk met de organisatie “Het Puberbrein Alcohol & Drugs”. De voorlichtingsavond op 25 september komt door omstandigheden helaas te vervallen. De avond wordt verplaatst naar januari 2020. 

Door Jan van Ravenstein

In de woonkeuken bij José Froeling Kastrop uit Geffen staat de tafel boordevol met posters en flyers voor de voorlichtingsavond. “Wanneer je kind nog in groep acht op de basisschool zit klinkt het een beetje als ‘de ver van mijn bed show’. Toch is juist die groep acht het goede moment om als ouder je eens te gaan verdiepen in drank en drugs, al was het maar om soorten en producten te herkennen, de gevaren van gebruik en gevolgen van alcohol en drugs te herkennen”, zegt Jose

Vooral dat laatste (herkenning) kan essentieel zijn voor ouders, verzorgers en coaches. Zeker wanneer door de jongeren de voorzichtige eerste stapjes worden gemaakt in het uitgaansleven. De diverse festivals nemen op dit moment een belangrijke plaats in. Jose: “Maar we weten allemaal dat juist daar het grote verleidingsgevaar op de loer ligt”.

Het idee

Voorzitter Hans Hoeben (helaas veel te vroeg overleden) kwam toentertijd met de vraag of het een goed idee was dat werkgroep Geffen Zorgt/Bewustwording aandacht zou gaan geven aan voornoemde problematiek in Geffen. “Wij zijn het gaan uitwerken en probeerden allereerst de behoefte te peilen bij verenigingen en scholen. Zeer zeker zagen ook zij er de noodzaak van in. De ‘professionals’: GGD, Novadic-Kentron, huisartsen, Gemeente Oss en Ons Welzijn confronteerde ons met keiharde cijfers over met name het alcohol- en drugsgebruik in Geffen. Toen waren we helemaal overtuigd van de bittere noodzaak”, zegt José.
Geffen scoort met het alcoholgebruik schrikbarend hoog, het allerhoogst zelfs van de gehele regio. En ook met het drugsgebruik zit het dorp in de top van gebruikers. Keiharde cijfers die niet liegen. XTC, cocaïne, amfetaminen en wat te denken van die allernieuwste trend, het lachgas. Onderzoek geeft aan dat Geffen een lachgasgebruik heeft van 4 % tegenover een regionaal gebruik van 0.3 %. Het wietgebruik in Geffen staat op 13 %, terwijl de regio 10% scoort.

Herkennen

“Je moet weten wat er aan de hand is. Je moet het zien, dan pas kun je handelen en dan nog heb je een groot probleem. Want in feite ben je dan al te laat.” Het zijn de zorgelijke woorden van een moeder in een vorige bijeenkomst over drugsproblematiek. “Al die verhalen, ze zijn zo herkenbaar. Daarom ook is het zo belangrijk dat iedere ouder met kinderen die verkeren in die zogenaamde ‘gevarenleeftijd’ komen luisteren. Deel de problematiek met elkaar. Ga in gesprek met je kinderen en, heel erg belangrijk, blijf in gesprek

 

Uitgesteld

Jose: “Jammer, heel erg jammer dat de avond op het allerlaatste moment is gecanseld. Maar we komen terug, de voorbereidingen waren helemaal gereed, afspraken zijn gemaakt. De specialisten waren er helemaal klaar voor. Ze laten op de avond (januari 2020) de aanwezigen alle maar enigszins denkbare soorten drugs aan u zien. Ook de herkenbaarheid, het gebruik en het gevolg van drugs komen aan de orde. Drugs & Alcohol. Het is en blijft een levensgevaarlijke sport. “We kunnen het niet genoeg benadrukken. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen betreffende de presentatie”.

 

Foto's:


7I