Geffen, Nuland en Vinkel 75 jaar in vrijheid

Zondag 20 oktober start met officiële openingsactiviteit in Vinkel

GEFFEN –In het najaar van 1944 marcheerden de bevrijders met grote overmacht de diverse dorpen binnen. Komende vanuit Oss/Heesch trokken ze de dorpen Geffen, Vinkel, Nuland en Rosmalen richting de Brabantse hoofdstad. De Britse 53ste Welsh divisie maakte hiermee een einde aan de bezetting van de diverse dorpen en ’s-Hertogenbosch. Het verleden mag nooit vergeten worden. Vandaar ook nu weer de grootse herdenking in de diverse regio‘s. Iedere kern heeft haar programma waar met diverse activiteiten de vrijheid wordt gevierd. Zondag 20 oktober start vanuit Vinkel de bevrijdingsroute die de onze hoofdstad als eindpunt heeft.

Door Jan van Ravenstein

Heemkundewerkgroep ‘Vladerack, de Dorpsraad en filmmaker Jan Verburgh hebben in Geffen de handen ineen geslagen. Samen hebben ze, in het kader van ‘Geffen 75 jaar bevrijd’, een programma gemaakt voor zowel de schooljeugd als de ouderen in Geffen. “De nieuwe gemeentegrens van voormalig Maasdonk is getrokken tussen Nuland en Geffen. Aan de ene kant de gemeente
’s-Hertogenbosch en aan de andere kant hebben we dan te maken met de bestuurders uit Oss. En dat kan soms knap lastig zijn. Zeker wanneer het om geld gaat. Ook nu weer vallen we in feite tussen de wal en het schip. In het Geffense geval moesten de Dorpsraad en de Heemkundewerkgroep uiteindelijk de portemonnee ‘trekken’ omdat we verstoken bleven van enige vorm van subsidie van welke gemeente dan ook. Ze bleven ons het ‘kastje naar de muur’ sturen”, zegt Gerrit van den Helm van Heemkundewerkgroep Vladerack met enige teleurstelling. Samen met Gerrit en Tonny van Erp, die namens de Dorpsraad aanwezig is, nemen we de Maasdonkse/Geffense bezigheden van de komende herdenkingsdagen door.

Nuland
Ook Nuland en Vinkel hebben een totaal programma. In Nuland staat onder andere een tentoonstelling, een oorlogswandeling, een concert, de presentatie van het boek en de onthulling van het bevrijdingsplantsoen op het programma. Het echt unieke boek ‘Dorp in oorlogstijd’ van Mike van Venrooij wordt aangeboden aan alle uitgenodigde geïnterviewden. Hun verhalen over hun ervaringen tijdens de oorlog zijn te lezen in het boek. Later op de avond, voordat het vuur wordt doorgegeven aan Rosmalen, sluiten Mike (lezing) en Llio Evans, een zangeres uit Wales, de avond af.

Vinkel

In Vinkel komen veteranen op school vertellen over de oorlog en bevrijding. Bij de molen is op 13 oktober een bijeenkomst over het verzet. De grote openingsactiviteit vindt plaats in Vinkel. Te beginnen met een herdenkingsdienst in de OLV Rozenkranskerk. De burgemeester Jack Mikkers verzorgt het openingswoord. Na afloop wordt op het complex van EVVC het officiële startschot voor de bevrijdingsroute van Vinkel naar ’s-Hertogenbosch gegeven die loopt via de Weerscheut naar Geffen en dan door naar Den Bosch. Precies zoals de geallieerden dat destijds ook deden.
De complete programma’s met aanvangstijden en gebeurtenissen zijn terug te vinden op de speciale website van 75 jaar vrijheid: www.denbosch.nl/nl/75-jaar-bevrijding

Geffen
Jan Verburgh, Geffens filmmaker, heeft een film gemaakt waarin mensen uit Geffen hun eigen waargebeurde oorlogsverhalen vertellen. “Mooie, vaak enigszins gekleurde, verhalen krijgen we te horen in deze prachtige Geffense film. Een compliment waardig voor Jan Verburgh, maar zeker ook voor de ‘vertellers’ in de film”, aldus Gerrit en Tonny. De film wordt vertoond in het avondprogramma wat plaats gaat vinden in De Koppellinck.

“Maar er is veel meer”, zegt Tonny terwijl ze haar draaiboek tevoorschijn haalt. Zaterdag 19 oktober beginnen we met een oorlogswandeling door Geffen. Een rondwandeling (10.00 – 13.00 uur) door Geffen waarin wordt verteld wat er in Geffen tijdens de Bevrijdingsdagen heeft afgespeeld. Opgave hiervoor via: dorpgeffen@gmail.com met naam en het aantal deelnemers. “Zondag is er de grootse opening in Vinkel. De stoet vertrekt vanaf Vinkel om 11.30 uur. Hij wordt in Geffen verwacht rond de klok van 13.00 uur aan de Papendijk. Via een ommetje door het dorp gaat de stoet richting Nuland. Meefietsen mag. De complete route Vinkel/Den Bosch staat op de site”, zegt Gerrit.

Maandag 21 oktober
Deze maandag is de feitelijke dag voor Geffen. Rondom de basisschool de Wissel staat in alle vroegte het legervoertuig van Geffenaar Jo van Griensven en Jeeps en Dodge’s van club Wheels uit Best (www.clubwheels.nl) te pronken. Groep acht krijgt bezoek van Ruud Verhagen die de kinderen ‘bijpraat’ over het ontstaan en verloop, het doel, de mobilisatie en het dagelijks leven in de oorlog. De groep brengt een bezoek aan twee plekken in het dorp die een historie herbergen over de oorlogstijd. Later zien de kinderen in de klas de film van Jan Verburgh waarin Geffenaren hun ervaringen vertellen.
“In de middag is er om 14.30 uur de kranslegging bij het bevrijdingsmonument. Toegankelijk voor een ieder. De avondvullende avond wordt geopend door Llio Evans, een zangeres uit Wales die twee liederen zingt onder begeleiding van Rein Boeijen. Muziekvereniging WIK en het koor ‘Passe Partout maken samen met de film ‘mensen uit Geffen, de avond compleet”, zegt Tonny. De toegang is gratis en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Foto's:


g0000