17 januari 2022

Buurtbewoners Tielekeshoeven beuren elkaar op met bindende initiatieven

ROSMALEN – Het begon allemaal in maart 2020 nadat twee buurtbewoners een brief opstelden en huis aan huis verspreidden in de Tielekeshoeven. Als eerste werd er gevraagd of er mensen door de corona pandemie en de maatregelen hulpbehoevend waren geworden. Nadat er te weinig respons op deze vraag kwam werd de tweede vraag gesteld. “Wat kunnen we voor leuke dingen doen in de wijk?” Dat was het moment dat Roos Sohier (55) en Jeroen van Lente (62) in actie kwamen.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Roos: “Door het vele thuiszitten en de beperkingen door corona heb ik gereageerd op de oproep. Al snel ontstonden er leuke initiatieven. Als eerste werden er buurtborden geplaatst waar je jouw verhaal op kwijt kon, er werden gedichten opgehangen, tekeningen van kinderen, en mensen plaatste leuke berichten om je een hart onder de riem te steken. Als tweede gingen er buurtboekjes door de wijk circuleren. Lege boekjes met diverse vragen zoals, wat is je lievelingsgerecht, heb je Netflix tips enzovoort. Na 24 uur gaf je het boekje door aan een volgende buurtbewoner. Er verschenen leuke opbeurende berichten, laagdrempelig en soms ontroerend. Zo leer je de wijk waarin je woont snel kennen. Ieder heeft zijn eigen verhaal. De boekjes hebben nog de hele zomer in een kist voor mijn deur gestaan en regelmatig gingen er mensen zitten lezen.”

Jeroen: “We gingen verder en door de activiteiten leerde Roos en ik elkaar kennen. Op koningsdag kwam er een fietsparcours door de wijk voor kinderen en bij diverse huizen konden er spelletjes gedaan worden. Toen kwam het idee van een pop-up terras op vrijdagmiddag en zaterdagavond. Je neemt zelf je stoel en wat te drinken mee en gaat op 1,5 meter van elkaar zitten buurten. Het pleintje werd ineens weer gebruikt voor activiteiten en werd uiteindelijk de buurtcamping genoemd waardoor vervolgens de volgende activiteit ontstond, Tiepies Tielekeshoeven’s Zotte Zomer Camping. Het plein werd aangekleed en we deden een oproep om activiteiten te organiseren en met ideeën te komen. Zo was er iedere week wel iets te doen in de zomer van 2020. Een jaar later in de zomer van 2021 was er nog meer te doen. Ook mensen uit omliggende hoeves wilde graag meedoen en het zomerprogramma werd heel breed opgezet. Een buurtbewoner had een pony beschikbaar om ritjes met kinderen te maken. Hier kwamen veel kinderen op af. Er werden door jong en oud spelletjes gespeeld en we hadden live muziek. Mensen uit de wijk gingen gezamenlijk concertjes geven en ook Muziekvereniging St. Cecilia verzorgde een optreden op ons pleintje. Muziek verbind, er kwamen buurbewoners op af die niet op de andere activiteiten reageerde.”

Roos: “Ik woon hier alleen en kende niemand. Daar kwam verandering in door deze activiteiten. Veel alleenstaanden hebben het zwaar gehad. Nu we dingen buiten gingen organiseren spraken we ook veel meer met de buurtbewoners. Vervolgens werd het winter en kwam er een kerstboom op het plein te staan. Helaas hebben we de kerstborrel af moeten gelasten door de huidige lockdown. We houden ons aan de strengere regels, de activiteiten voor de kinderen zijn wel doorgegaan. Voor de komende zomer zijn we op zoek naar nieuwe ideeën en mensen die mee willen organiseren. We blijven op zoek naar dingen die wel kunnen en mogen, we merken dat wederom veel mensen het zwaar hebben met weer een lockdown deze winter. We proberen de positieve kant te blijven aanzwengelen.”

Tijdens deze coronatijd is er ook een kinderboekenhotel verschenen op de Tielekeshoeven, een minibieb voor kinderen. Een idee wat klein begon werd uiteindelijk een groot project. Het kleurrijke huisje staat op het plein en alleen kinderen passen erin. Jeroen maakte het ontwerp, zocht hulp voor het maken van het huisje en kinderen hebben het beschilderd. Uiteindelijk zijn zo’n 60 mensen betrokken geweest bij de opbouw van dit project. Jeroen: “Als veel mensen helpen aan zo’n project, dan voelt het ook dat het van iedereen is, er was veel betrokkenheid. Het wordt ook door iedereen bijgehouden en regelmatig zie je iemand het huisje opruimen. Verbindend is het stopwoord inmiddels in deze wijk. Op mijn schutting is een vogel geschilderd door 40 buurtbewoners en de buurt is hechter geworden door de vele activiteiten. Je ontmoet mensen waar je normaal niet mee om zou gaan, we vinden het geweldig wat hier gebeurt. Via de facebook pagina van de Tielekeshoeven houden we mensen op de hoogte van de geplande activiteiten.”

Roos: “We hebben nog wel een wens, we zouden graag een overkapping hebben op het pleintje zodat we ook met slecht weer activiteiten kunnen organiseren. Zo kunnen we het seizoen ook rekken en het geeft meer mogelijkheden. We hopen dat de activiteiten een traditie gaan worden, dat mensen mee blijven denken en zelf in actie komen om iets te organiseren.”

Foto's:


0