recht voor zune raop

13 januari 2016

Welkom in ‘t Rottenrijkse Holland Lions House

GEFFEN – Al bij binnenkomst in de zaal van de Gouden Leeuw, Het Holland Lions House, waant de bezoeker zich in Olympische sferen. Sinds een aantal jaren wordt er door de organisatie gewerkt met een thema. Voor de 40e editie van Recht vur zunne Roap is gekozen voor het thema: De kandidatuur van de Olympisch Winterspelen 2026. “Vandaar dat de dresscode voor de bezoekers van het Holland Lions House oranje gekleurde kleding is, of minimaal oranje getint”, aldus de dames Petra van Erp en Jessica van Deursen.

Door Jan van Ravenstein

Recht vur zunne Roap. Ooit in een ver verleden eens begonnen met Has en Dorke in de ton, twee Geffense rasartiesten in combinatie met een boerenkapel. Nu, ruim veertig jaar na dato, zijn de tonproatavonden niet meer weg te denken in het Rottenrijkse carnavalsbestaan. Maar liefst vier avonden, met in totaal 1200 toeschouwers, worden door puur Geffens talent op de planken gezet. Entertainment van de bovenste plank met optredens die heel vaak de professionaliteit benaderen.

Virus

Wie eenmaal als artiest heeft deelgenomen is meteen besmet met het roapvirus. Hetzelfde virus dat te herkennen is bij de organisatie. Kartrekster Petra van Erp wordt vaak, door de artiesten en collega bestuurders Moeder Roap genoemd. Mede om het feit dat ze bijna 40 jaar betrokken is bij het wel en wee van deze Rottenrijkse carnavals topper.
“Medio mei/juni gaan we samen, onder het genot van een drankje en hapje, brainstormen voor de komende aflevering. Vaak worden dan ideetjes besproken en gaan we met elkaar in conclaaf over het thema. Je moet dat vroeg bekendmaken zodat de artiesten dit mee kunnen nemen in hun voorbereiding”, zegt bestuurslid en deelnemend artiest Jessica van Deursen.

Kriebels

“Na de zomer begint het bij iedereen, ook bij de artiesten, te kriebelen. Na de eerste bijeenkomst gaat het snel. Einde november moeten de artiesten hun beste vijf minuten al spelen voor de groep en onze regisseur, Michel Verdaasdonk. Samen geven we positieve opbouwende en meedenkende reactie op hun actie. Later, wanneer de teksten een definitieve vorm hebben verkregen worden ze door ons inhoudelijk beoordeeld en wordt er onder andere gekeken naar dubbels en zinsneden die echt niet kunnen. Kortom, het moet in alle opzichten podiumwaardig zijn”, beamen de dames bijna in koor.

Team

“In de loop der jaren hebben we een mooi bestuursteam verkregen. Veelal jonge mensen, energiek, creatief, inventief en vooral, onvermoeibaar. Ik ben daar apetrots op”, zegt Petra. “Ieder kent zijn of haar specifieke rol in het geheel en wanneer we weer gaan beginnen, zo einde november, is ieder alweer druk doende met hun bezigheden. Dat is toch mooi”, zegt ook Jessica. Samen met de technische man, Michel van Nistelrooij, de podiumbouwers en overige bestuursleden wordt gekeken naar de mogelijkheden die er zijn bij het gekozen thema. “Michel bijvoorbeeld, is een ware kunstenaar betreffende het maken van videofilms en de lay-out. Tijdens de opening van de avond wordt, sinds de invoering van het thema, op grote video schermen een, tot in de finesse realistische, weergave gegeven van het gestelde thema van Recht vur zunne Roap. Maar ook op het podium moet het thema zichtbaar zijn plus in de acts van de deelnemers, vandaar dat de inbreng van onze podiummannen (Antoon Schuurmans en Herbert Steffner) ook zo belangrijk is”, zegt Petra.

Totaalplaatje

“Het totale plaatje valt, zo ongeveer een week voor de première, als vanzelf ineen. Dat is zo mooi. Elk jaar is er die spanning en dan toch, zo’n uurtje voor aanvang van de eerste uitvoering wordt alles nog een keer gecheckt en afgevinkt en alles, alhoewel… bijna alles, klopt dan weer”, lachen de dames met gepaste trots. De artiestenruimte boven het podium is het zenuwcentrum van RVZR. Adje van Erp doet daar al 40 jaar vrijwillig de Adjes Bar.
“Elk jaar gaan we wel weer voor een aanpassing of perfectionering in het geheel. Dit jaar willen we de ontvangst van onze gasten meer gaan entertainen. Het gaat dit jaar, anders dan anders. Het gratis kopje koffie blijft natuurlijk, en dat andere, dat merken de gasten wel bij binnenkomst”, zegt Jessica geheimzinnig.

Deelnemers

Op de website en Facebook pagina van RVZR komen de artiesten allemaal in beeld. “Dit jaar mag de organisatie weer twee nieuwe jonge koppels verwelkomen. Tim van den Boogaard (DJ Smekkie) en Hugo van der Zande. Van de andere twee mogen we de namen nog niet bekendmaken. Dat willen ze graag zelf doen tijdens hun optreden. De overige bekende deelnemers komen allemaal weer voorbij en zijn volop bezig met hun voorbereiding. Wij hebben inmiddels grote delen van hun act mogen zien en horen en ik kan je vanuit mijn ervaring zeggen dat het weer een compleet spektakel gaat worden. Kijkend naar de generale repetitie zeiden we bijna tegelijkertijd tegen elkaar: “Gottegot… Hoe kreige ze ut bedocht”. Wat een humor, zo simpel en toch zo groots”, zegt Petra.

Voor een paar avonden zijn nog kaarten verkrijgbaar bij Bosch van Erp in de Kerkstraat.

 

Organisatie Recht vur zunne Roap:

Petra van Erp

Patty van Nistelrooij

Lieke Dortmans

Evelyn van Wanrooij

Michel van Nistelrooij

Jessica van Deursen

Foto's:


r