09 maart 2016

Landelijke Sterrenkijkdagen

HEESCH/VINKEL – Sterrenwacht Halley doet op vrijdag en zaterdag 11 en 12 maart mee aan de 40-ste Landelijke Sterrenkijkdagen. De organisatie van deze dagen is in handen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

De sterrenwacht is voor publiek geopend op vrijdagavond 11 maart en zaterdagavond 12 maart. Het programma begint op beide dagen om 20 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is geschikt voor alle leeftijden. Bij onbewolkte hemel wordt veel aandacht besteed aan de Maan, Jupiter en sterren, sterrenbeelden en andere interessante hemelobjecten.
De Maan staat hoog aan de hemel en is op zijn mooist. Met een verrekijker kunnen we op de maan al enkele kraters zien, maar een telescoop toont er honderden. Juist op de grens van licht en donker vallen de kraters door het hoge contrast extra goed op. De planeet Jupiter vind je in het sterrenbeeld Tweelingen en is ook de moeite van het bekijken waard. Door de telescoop ziet men op de reuzenplaneet donkere en lichtere banden; dat zijn wolken die door de snelle aswenteling rond het Jupiteroppervlak zijn uitgerekt. Om Jupiter draaien diens vier grootste manen die als heldere stipjes zichtbaar zijn. In korte tijd kun je waarnemen, dat die manen bewegen. In het zuidwesten schijnt de heldere, fonkelende ster Sirius. Rechts van hem staat het sterrenbeeld Orion met de Orionnevel, die al met een kleine kijker is te zien. Hoog in het zuidoosten zien men het sterrenbeeld Leeuw met de heldere ster Regulus. In het auditorium zijn publiekspresentaties over recente ontdekkingen in de kosmos en andere bijzondere hemelverschijnselen. In het planetarium is een leuke en interessante voorstelling over het Internationale Ruimtestation ISS en maak je een indrukwekkende reis van de Aarde naar de verste sterrenstelsels en weer terug. Entree op de publieksavonden: € 5,– (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,–).

Jeugdmiddag

Op zaterdag 12 maart (14.00-16.00 uur) vindt bij Sterrenwacht Halley een jeugdmiddag plaats. Deze middag is speciaal bedoeld voor kinderen van (ongeveer) 8-12 jaar. Er wordt van alles verteld over sterren en planeten en je kunt meedoen aan doe-activiteiten. Als het een zonnige dag is, kijken met een speciale telescoop op een veilige manier naar de dichtstbijzijnde ster: onze zon. Tot slot mag je waterraketten lanceren. Heel spectaculair! Toegang voor niet-leden: € 1,–. Je hoeft je niet te voren voor deze middag aan te melden. Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl

Foto's:


0