19 april 2016

“Geffen Begroten” door mee te doen met het nieuwe Begrotingsspel

 

Wat is er nodig om Geffen nog beter, aantrekkelijker, gezelliger, zorgzamer, groener of sportiever te maken?

Tijdens Geffen Begroten gaan inwoners met deze vragen aan de slag, en kan Geffen invloed uitoefenen op het gemeentelijke geld. Het einddoel: een nieuwe begroting, opgesteld door Geffen, en die wordt goedgekeurd door de gemeenteraad van Oss.

Tijdens Geffen Begroten verkennen inwoners en gemeente met elkaar de mogelijkheden voor een burgerbegroting. Bij succes krijgt dit experiment mogelijk elders in Oss een vervolg!

 

Geffen Begroten in 3 stappen

 Stap 1: Verkennen (12 mei t/m 22 mei) Op 12 mei begint Geffen Begroten met een startbijeenkomst in de Koppellinck (19:30). De begroting van Geffen wordt gepresenteerd, we lichten het proces toe, en we spelen een begrotingsspel. Dit spel laat zien waar we trots op zijn, en welke ideeën we voor Geffen hebben.

Stap 2: Verdiepen en Samenvoegen (23 mei t/m 30 juni)

In verschillende themagroepen en in meerdere sessies worden de ideeën voor Geffen uitgewerkt tot voorstellen met een prijskaartje (kost het geld, of levert het juist geld op?).

Afgevaardigden uit de themagroepen gaan daarna samen op zoek naar de balans. We moeten binnen de huidige begroting blijven. De uitdaging is hier om te onderhandelen, op zoek te gaan naar slimme bezuinigingen en te kijken naar creatieve combinaties van ideeën. Tijdens deze stap denkt gemeente Oss mee en levert zij financiële informatie.

Stap 3: Kiezen en De Klap met de Hamer (13 juli)

Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst wordt heel Geffen uitgenodigd te horen welke voorstellen de themagroepen hebben gemaakt. Het programma van de dag/avond is onder voorbehoud. Ligt er een conceptbegroting, drie scenario’s of tien voorstellen waarvan we er vijf mogen kiezen? Dat is afhankelijk van de uitkomst van Stap 2. Het einddoel is om de Begroting van Geffen door de gemeenteraad van Oss goed te laten keuren, en de voorstellen op te nemen in de gemeentelijke begroting van 2017.

Tijdens elke Stap kun je meedoen aan Geffen Begroten. Bijvoorbeeld door het begrotingsspel te spelen, mee te doen aan een themagroep of aan te sluiten tijdens de slotbijeenkomst (zie ‘Agenda’). Onder ‘Updates & Verslagen’ kun je het hele proces volgen. Iets toe te voegen of bij te dragen op basis van wat je ziet? Kom naar een themagroep of reageer op Facebook!

Agenda

12 mei  Startbijeenkomst in de Koppellinck (19:30). Uitleg Geffen Begroten, spelen begrotingsspel, kennismaking themagroepen.

16 t/m 22 mei Verschillende spelsessies in het dorp. Wilt u een spelsessie organiseren? Neem dan contact met ons op!

23 mei t/m 30 juni

De thematafels komen bij elkaar in het Begrotingshuis. Meer info volgt.

13 juli

Slotbijeenkomst in de Koppelinck. Programma onder voorbehoud en afhankelijk van uitkomst Stap 2.

 De Begroting van Geffen (zie: www.geffenbegroten.nl)

Hieronder staan de verschillende categorieën uit de begroting: Zorg en welzijn, Openbare ruimte, Gebouwen, Scholing en inkomen, Veiligheid, Verenigingen en cultuur en Overige.Binnen de verschillende categorieën kun je zien waar het geld aanbesteed wordt. Elk budget heeft een kleur gekregen. Dit noemen we het stoplichtenmodel: de kleur zegt iets over de mate waarin een bedrag te beïnvloeden is. Soms zijn er langdurige contracten met andere partijen,bepaalde taken zijn wettelijk verplicht, en bij weer andere budgettenwerken we regionaal samen met andere gemeenten. Door elk budget een kleur te geven, zie je waar de meeste speelruimte zit.

 

Foto's:


v