WAT EEN WEER, WEER.

Het weer. Het is en blijft altijd een dankbaar onderwerp, waar of met wie je ook bent. Zeker de laatste dagen. Het viel er ook wel mals uit, als ik het zo mag zeggen. “Wen er maar aan, de buien worden extremer”, schreef de krant vorige week. “Het schuift op. Over dertig jaar hebben we hier het weer van Zuid Frankrijk”, aldus een weetgrage hoogleraar ergens in het land.

Zondag bijvoorbeeld. Dikke regenbuien voor: Rondje Nuland, de Erewedstrijd van Koen, Guus Meeuwis.. om er maar een paar te noemen. Evenementen die gewoon de zon dubbel en dwars verdienen..

Die heftige buien had je toen ook al hoor. Het is gewoon van alle tijden. Ook die enge blikseminslagen. Ik kan me nog heel goed de diverse boerderijen herinneren die compleet zijn verwoest na een blikseminslag. En stormen waren er ook, hier en daar vlogen de dakpannen bij wijze van spreken om je oren. “Ut kon er toen ook al krullen”, niet dan? Met die heftige herfststormen kom je pas ervaren hoeveel kracht de wind in zich heeft.

Storm, wanneer zal het zijn geweest.. Eind jaren zeventig of was het begin tachtiger jaren. Het was op een donderdag, weet ik nog. Een felle storm woei over het Geffense… Het alarm van de brandweer ging af. Onze hulp was nodig aan de Bergstraat. Een boom lag al bij de familie van Gogh met takken en al in de slaapkamer.. En weer een andere stond op omvallen… en weer een andere… “Och jonge, kom toch eens vlug.. den deze die hangt ook op half elf hoor”, riep een best wel angstige bewoner.

In de hele straat stonden alle bomen op omkieperen richting voortuinen en huizen. Een aantal weken vóór die bewuste donderdag hadden Nutsbedrijven tussen de weg en de bomenrij sleuven gegraven en nieuwe kabels aangebracht. Daarvoor hadden ze best veel wortels moeten verwijderen.

Jan de Wind deed op die bewuste donderdagmiddag de rest. Goede raad was duur… Puur voor de veiligheid hebben er toen maar liefst 21 prachtige grote bomen het loodje moeten leggen…

Toen na de intense klus.. een trieste kale boel. Nu, ongeveer dertig jaar verder, heeft de natuur haar werk gedaan en hebben we weer een prachtige groene straat. Gelukkig maar…

Foto's:


0