Het wonderbaarlijke van Care4Tina

 

GEFFEN/XI’AN – De nieuwsbrief met verslagen en vooral indringende foto’s van kinderen met een schisis maakt een onuitwisbare indruk. Care4Tina, een onafhankelijke stichting die medische hulp biedt aan kinderen (veelal vondelingen) met een schisis in de stad Xi’an, beschrijft hierin het verloop van hun medische missie in het verre China. De stichting heeft een particuliere insteek, zonder winstoogmerk, en wordt volledig gerund door vrijwilligers. “Alles komt ten goede aan de kinderen”, schrijft mede-oprichter en secretaris Tineke Mast in deze nieuwsbrief.

In 2009 is Elise Niels een maand als vrijwilligster aan het werk geweest in het Starfish Foster Home in de Chinese stad Xi’an. “Daar heb ik Tina leren kennen, een net geboren meisje met een dubbele schisis, een aangeboren afwijking van het gezicht, die zich kenmerkt door een spleet of groef in bovenlip, ook wel hazenlip genoemd, en een grote gehemeltespleet. Toen is de betovering die Tina uitstraalde in feite het begin geworden van een mooie droom”, zegt Elise. Samen met haar partner Tineke Mast besloten deze dames in oktober 2009 vorm te geven aan de oprichting van Care4Tina. Met Joyce Oostenenk (penningmeester) en Ellen Scholten (vormgeefster) zijn zij sindsdien de draaiende motor van de stichting.

Aandacht

Alleen al de coverfoto van de nieuwsbrief (www.care4tina.nl) maakt een bijzonder grote indruk. Voor ons weekblad de Streekwijzer hebben we begin van dit jaar op een zeer aangename en vooral indrukwekkende manier kennis mogen maken met deze twee bijzondere dames, Elise en Tineke. De Geffense vereniging Goed Gevoel Geffen had het mooie en vooral liefdevolle werk van Care4Tina als speerpunt gemaakt voor hun acties. Ze mochten na een jaar van intensief actie voeren het mooie bedrag van 1500 Euro overhandigen aan Tineke en Elise. Hiermee kon voor één kindje met schisis het verschil worden gemaakt. In april 2016 is het Goed Gevoel Geffen kindje door deze donatie succesvol geopereerd.
De verhalen zijn zeer bescheiden. De dames vertellen vanuit het gevoel dat het zo hoort. De praktijk leert dat het anders is. De foto’s en verhalen van de twee weldoensters maken een diepe indruk.

China

Care4Tina verleent hulp aan kinderen met een special need (medische zorg) in China en voorkomt daardoor een levenslange handicap door operatie op jonge leeftijd. “Het komt er in feite op neer dat een Chinees gezin maar één kind mag hebben. Dat kind moet later voor zijn of haar ouders zorgen. En wanneer datzelfde kind dan wordt geboren met een afwijking en dus niet kan zorgen voor de ouders wordt het, mede op aandringen van de familie, afgestoten. Gewoon, als het ware bij het grof vuil gezet. Het is mensonterend, maar wel realiteit”, aldus Elise Niels. De nieuwsbrief staat boordevol informatie over het geweldige werk van Care4Tina. Van 17 april tot en met 2 mei j.l. heeft de zevende medische missie van Care4Tina in Xi’an plaatsgevonden. Gedurende twee weken zijn maar liefst 47 kinderen door Care4Tina geopereerd. Ze hebben de afgelopen zes jaar het verschil kunnen maken voor meer dan 260 kinderen. Hoe bijzonder. En… Ja natuurlijk. Voor niks gaat de zon op, ook in China en ook voor dit prachtige werk. Hoe triest en verdrietig het ook moge klinken, maar zonder uw hulp, kan dit prachtige werk niet bestaan.

Donatie

Care4Tina komt niet met een collectebus aan de deur, ze schrijven geen onpersoonlijke brieven en ze doen zeker geen dure acties. Elke donatie besteden ze aan hulp voor deze kinderen. Er zijn tal van mogelijkheden om iets voor Care4Tina te kunnen doen. De kosten om een operatie uit te voeren zijn ongeveer duizend euro. Voor een bedrijf is het sponsoren (fiscaal aftrekbaar) van een project of activiteit een aantrekkelijke manier om maatschappelijke betrokkenheid te tonen aan medewerkers, klanten en relaties. Maar ook een evenement, jubileum, sponsorloop of een sportdag behoren tot de mogelijkheden. Indien uw donatie, privé of vanuit een actie, duizend euro is dan blijft u persoonlijk op de hoogte welk kindje er van uw geld geopereerd kan worden. Maakt u of uw actie, voor dat ene kindje het o zo levensgrote verschil? De openheid is te lezen in de jaarverslagen/financieel overzicht op de site.

Zevenenveertig

In de nieuwsbrief staan 47 foto’s afgedrukt van de kinderen die in april geopereerd zijn. Met pijn in je hart en met opwellende tranen bekijken we de foto’s die vertederend en liefdevol zijn en een gevoel van warmte uitstralen. Ook in de nieuwsbrief een fotoverslag van An Shi Jie, Ze is nog maar acht maanden oud. An Shi Jie is het 250e kindje wat in de relatief korte tijd van het bestaan van Care4Tina is geopereerd door het team. Wat mooi, wanneer je dit werk kan en vooral mag doen. Wat ben je dan goed, wat ben je dan speciaal, echt top.

Het is een aanrader om op de website het prachtige werk van Care4Tina te bekijken. De getoonde foto’s zijn aangrijpend. Het is echter wel de realiteit. Ook op de website kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief. U kunt daar alles lezen en u laten informeren over het vrijwilligerswerk, de medische wonderen, de passie en hoe te doneren.

Foto's:


tsme0