12 januari 2017

KBO Geffen: Een bruisende club boordevol activiteiten

GEFFEN -De leeftijdsgrens voor het lidmaatschap van de KBO- Geffen loopt allang niet meer parallel met de pensioengerechtigde leeftijd. “Gelukkig niet” zegt Antoon Romme, huidig voorzitter van de Katholieke Bond voor Ouderen. “Vanaf 50/55 jaar is iedereen van harte welkom. Onze “jonge ouderen” noemen we ze wel eens gekscherend. Deze leeftijdsgroep groeit ongekend binnen onze vereniging en de integratie gaat moeiteloos. Dat is heel mooi om te zien en te ervaren”, zegt Antoon. Inmiddels is Het Oude Klooster officieel hun ‘thuishonk’. Voor grote bijeenkomsten zijn ze nog genoodzaakt uit te wijken naar een ruimere gelegenheid.

Door Jan van Ravenstein

Vereniging
Nog nagenietend van de kerstviering met ruim 130 leden en de drukbezochte Nieuwjaarsreceptie praten we met voorzitter Antoon Romme (69) over de vele activiteiten van het KBO. Met een korte omschrijving, de doelstelling weergeven van de vereniging, blijkt bijna onmogelijk. “Ontmoetingen stimuleren”, mijmert Antoon. Om er meteen op te laten volgen dat ze ook de individuele belangen behartigen en regionaal en provinciaal samenwerken. “En we organiseren tal van activiteiten, gewoonweg teveel om op te noemen”. Voor het luttele contributiebedrag van vijfentwintig euro per jaar krijg je zoveel terug, dat is bijna ongekend. Terwijl bijna de helft daarvan naar de overkoepelende KBO- organisatie gaat. En die staan ieder lid weer bij in ‘raad en daad’, op verzoek en wanneer nodig. Ook ontvangt men 10x per jaar het blad ONS, aldus een trotse voorzitter.

Doorbraak
Een positieve doorbraak bij de vereniging is het feit dat ze medio december een contract hebben mogen ondertekenen voor een officiële huurovereenkomst met Stichting het Oude Klooster. “De KBO heeft geen eigen onderkomen. De gemeente Oss is eigenaar van het gebouw en stichting het Oude Klooster beheert het geheel. Wij waren gebruikers zonder contract. Nu geeft het veel meer zekerheid”, zegt Antoon. Bijna alle activiteiten vinden plaats in het Oude Klooster. Biljarten, kaarten, handwerken, bloemschikken, bingo of filmdagen om er een paar te noemen, zijn wekelijks terugkerende bezigheden. Daarnaast staan er tal van buitenactiviteiten in het jaarprogramma. Jeu de boules, museumbezoek, fietstochten, en toneelvoorstellingen bij bijvoorbeeld de Nulandse KBO- vereniging. De perfect georganiseerde meerdaagse vakantiereizen zijn inmiddels, mede door de lage financiële drempel, een soort van ‘tophit’ in het activiteitenlijstje.

KBO- Brabant
De voorzitter wil heel graag aandacht voor de overkoepelende KBO. Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, wordt daar nog veel te weinig gebruik van gemaakt door onze leden. Ze bieden veel gratis informatie en vooral ondersteuning. Een mooi voorbeeld zijn de thema’s die steeds in de ONS staan die ieder lid ontvangt: Recht, Notaris en Gezondheid zijn de thema’s in elke editie. Met ieder thema krijgen we, vroeg of laat, te maken. Vraag die informatie, ze zijn deskundig en hebben een luisterend oor. En… Het is ook nog eens gratis, wat wil je nog meer”, lacht Antoon.

Activiteit
Het concept jaarboekje met onder andere de activiteitenagenda ligt klaar op tafel. Een vlugge blik geeft aan dat het jaar boordevol zit met de meest leuke activiteiten. Biljarten en kaarten zijn de meest in het oog springende bezigheden. Maar er is zoveel meer. Het volksdansen op maandagmiddag is een vast terugkerende activiteit. Maar ook Yoga, koersballen, damesgym, wandelen, handwerken en computerles zijn een aantal vaste wekelijkse bezigheden. Het Oude Klooster ‘bruist’ daardoor, elke dag, elke week.. het gehele jaar door.

Carnaval
Zondag 12 februari staat bij velen onderstreept in de kalender: “Het senioren carnavalsbal, met gratis toegang voor alle Geffense senioren”. Een activiteit die niet meer is weg te denken in het programma van het Rottenrijks carnaval en de KBO. De organisatie is in handen bij de KBO en de commissie van Recht vur Zunne Roap. Het is een feestelijke, gratis carnavalsmiddag voor iedere Geffense senior. Lid zijn van de KBO is geen verplichting voor uw aanwezigheid! Deelname in carnavalskleding verhoogt nog eens extra de feestvreugde.

Een echte ‘verwenmiddag’. Gratis entree, gratis garderobe en gratis een kopje koffie of thee, met een lekkernij. De gratis hapjes van ZIN IN GEFFEN zijn inmiddels befaamd en beroemd. Dankzij de vele sponsoren, speciaal als verwennerij voor de Geffense senioren. KBO- Brabant levert, als een soort van promotie voor uw toekomstig lidmaatschap, een flinke bijdrage.

De middag is een mengeling van sfeer en gezelligheid. Artiesten van Recht vur zunne Roap treden op en ook tonpraters verzorgen een optreden. Het roaporkest, de Prins en Adjudant, de raad van 11 en de zogenaamde halve raad van elf zijn aanwezig. Er wordt prachtig gedanst in de mooiste kleurrijke kostuums. Het ‘Roap’ programma zal plusminus half vier ten einde zijn. Daarna nemen Blaaskapel de Pompzwengels en het dweilorkest Ut Gu Vals het over, en gaan deze twee ‘berucht en beroemde orkesten’ zorg dragen dat het één grote bruisende feesttempel gaat worden. Op het einde vindt de trekking van de grote loterij plaats waar u een 4- gangen diner voor 10 personen, voor 6 personen en voor 4 personen (verzorging door Zin in Geffen) kunt winnen.

Aanvang
De zaal is open vanaf 13.00 uur en de aanvang van de middag is 13.45 uur. Senioren die zwaarder gehandicapt zijn, worden door Tonny Jansen gratis opgehaald en weer thuisgebracht. Het dragen van carnavals kleding is niet verplicht maar is wel wenselijk, het verhoogt in feite alleen maar de feestvreugde. Om 17.00 uur staat er voor u een compleet ‘friet buffet’ klaar met overheerlijke snacks Voor vijf euro per persoon kunt u daar aan deelnemen.

Foto’s: Will van Leeuwen