31 mei 2017

ROKEN

PrietJanPraat

Met zijn drietjes waren we onze ‘mannendag’ aan het beleven. Mijn ietwat verlate Vaderdag kadootje. Op het Bossche terras. ergens in de buurt van de Uilenborg, was voor ons nog juist een heerlijk schaduwplekje vrij. Toen we ons hadden gesetteld en de jongedame van het etablissement ons had voorzien van een heerlijk Erdinger Weißbräu biertje, ga je automatisch je omgeving observeren.

Het was me al vaker opgevallen, ook op een feestje, of wanneer je ergens geniet van een heerlijk etentje. Je ziet steeds minder rokende mensen… Jawel… voordat ik allemaal brieven ga krijgen, er zijn nog best veel mensen die niet zonder het kleine witte staafje met die verslavende tabak kunnen. Dat weet ik ook wel. Maar toch, wanneer je zo observeert op bijvoorbeeld dat terras… Let er maar eens op, op steeds meer tafeltjes ontbreekt de asbak.
Wij, mijn engeltje en ik, waren verstokte rokers. Wij konden dat heel erg goed. Bijna vijf jaar zijn we nu rookvrij. De eerste rookvrije maand waren we echt apetrots…Dat hadden we dan toch maar mooi geflikt, wij saampjes. De complimenten vanuit onze omgeving hebben ons gesterkt, echt. Zonder die sociale controle hadden we het ook niet gered, denk ik.
Nu, bijna vijf jaar verder zijn de momenten dat je NIET aan een sigaret denkt, talrijker dan omgekeerd. Zo heel nu en dan… Zaterdag bijvoorbeeld met onze mannendag… In de kroeg, aan de bar, biertje bij de hand… Ja, op dat moment was de verleiding, als ik heel eerlijk ben, wel heel erg groot. Raar is dat toch… Na vijf jaar. Dat je dan nog… Je hoort het wel vaker van de stoppers..
Ik ben gelukkig niet iemand die tegen een ‘rokende’ gaat staan te zeuren om het feit dat hij of zij rookt. Ik weet veel te goed hoe ‘lekker’ het was. Maar inmiddels weet ik wel dat het sigaretje bijna, of zeg maar gerust, totaal geen toegevoegde waarde heeft. Het is een pure verslaving, niet meer en niet minder.
En weet je… Niet roken, het is zo handig. We weten ook dat het stinkt, toch? Je hoeft nooit te denken, heb ik ze wel bij.. heb ik wel genoeg en waar laat ik ze… en mag je hier wel roken..

Dat alles, nog afgezien van het ziekte gevaar.. Een goede raad.. Stop ermee, nu het nog kan.. O jee, dan doe ik het nog, me bemoeien met andermans zaken.

Foto's:


P