04 juli 2017

De ‘schuimbak’ is het spektakelstuk van de dag

Zaterdag 8 juli is de 27e editie van de ‘Maasdonkse’ Jeugdbrandweerdag.

 

GEFFEN – Bij het merendeel van de deelnemertjes aan de jeugdbrandweerdag gaan de hartjes sneller kloppen bij het zien van de rode brandweerauto. Het is en blijft nu een maal, zeker bij de jongens, een fascinerend gezicht wanneer de brandweerauto’s met alle ‘toeters en bellen’ uitrukken. En wanneer dan de cruciale vraag voor de latere beroepskeuze wordt gesteld is er maar een antwoord mogelijk; ‘brandweerman’. De aanloop naar jeugdbrandweerdag zorgt voor diverse ‘onrustige’ nachtjes bij de jeugdigen in Geffen, Nuland en Vinkel.

Door Jan van Ravenstein

Genieten
“We hebben in feite dat tijdperk allemaal meegemaakt. We kennen het als geen ander en we weten precies wat ze voelen. Op zo’n dag zie je ook iedereen genieten, inclusief onze eigen mensen. De brandweer, de sirene, de pakken, het gelaatsmasker voor de ademlucht en de reuk die in de kazerne altijd aanwezig is. Je snuift als het ware het gevoel al op als je de kazerne binnentreedt. Het kijkt voor die kleintjes ook allemaal zo spectaculair”, aldus Eric van Vucht, een van de initiatiefnemers van de Jeugdbrandweerdag. Hij nam ‘toen’ zo’n kleine dertig jaar terug, samen met Jan van Heesch, Raymond Westerlaken, Betsie Hurkens en Hans Bosch heel voorzichtig het initiatief om zo’n dag te organiseren. Enerzijds om de brandweer te promoten en anderzijds om de jeugd kennis te laten maken met het fenomeen brandweer. Het was meteen een groot succes en uiteindelijk ook niet meer weg te denken in het geheel. Later heeft brandweer Maasdonk het spektakel eigenlijk automatisch overgenomen. “Betsie en ik zijn nog van de ‘oude garde’. Samen met Rob van Dinther, Eric van Dinther en Kees van Venrooij zijn ze de kartrekkers van de jeugdbrandweerdag.

Proeven
Het is eigenlijk heel simpel. “Met water spelen is en blijft voor de jeugd, maar zeker ook voor de ouderen onder ons, altijd een spektakel. En wanneer je dat als een spel kan combineren met de brandweer als basisgedachte, dan heb je in feite alles compleet”, zegt Rob van Dinther. “Maak het sowieso niet te moeilijk, in de loop der jaren zijn we er achter gekomen dat de eenvoudigste spelletjes vaak het leukst zijn”, zegt Eric. In totaal creëren de leden van de brandweer op deze dag 8 proeven met behoorlijk uiteenlopende opdrachten. Rondom het parcours is het een gezellige boel. Teams bivakkeren in meegebrachte tentjes. Eten en drinken is aanwezig en samen met de coach worden de diverse tactieken en kansen besproken. Diverse sponsoren zorgen voor de nodige aanvoer van chips, drankjes en warme versnaperingen.

Teams
Om mee te doen moet je een team van 8 kinderen hebben met een coach. De coach moet overigens 16 jaar of ouder zijn. Hij of zij moet het kinderteam begeleiden, en er voor zorgdragen dat alles loopt zoals het de bedoeling is. Het team moet in totaal de acht proeven afleggen. Twee schuim- en/of waterproeven, twee spuitproeven en twee natte en twee droge proeven. Rob van Dinther: “De ‘zoek de ballen proef’ in het schuimbad is veruit de favoriete opdracht. Dat blijft genieten wanneer je het fanatisme van de kinderen ziet”. Spelletjes met welsprekende namen uit het brandweer jargon zoals, help je maatje, het gevelbrandspel, spuitbal, de waterdragers en de brancardrace spreken duidelijke taal. We proberen ieder jaar een nieuw spelelement toe te voegen”, zegt Eric.

De schuimbak
“De schuimbak is veruit favoriet, al 27 jaar. Die opdracht is zo simpel en zo effectief qua plezier. Een bak vol met schuim met daarin zo’n honderd balletjes die door de deelnemertjes (ploeg) gevonden moeten worden. Ze duiken er dan vol in en komen er als een soort van marsmannetjes weer uit, echt hilarisch”, lacht Eric. Het mooie van het geheel is dat ze proberen om in de proeven zoveel mogelijk op een speelse manier het brandweerelement mee te nemen. Het “help je maatje spel’, spreekt voor zich. Maar ook het gevelspel waar de combinatie van gefingeerde rook en je adem inhouden wordt nagebootst zonder dat er ook maar één rookpluimpje aan te pas komt.
Voor meer info zie: www.facebook.com/search/top/?q=jeugdbrandweerdag%20geffen

Spektakel
De dag wordt afgesloten met een ‘inzet’, zoals de heren dat in vaktermen plegen te noemen. Een heuse brand- of hulpverlening word dan in scene gezet. De brandweer komt dan ter plaatse met een complete bezetting en bevelvoerder. “We spelen dat dan of het net echt is met alle regeltjes die erbij horen. Een echte oefening dus”, zegt Rob. Het vindt allemaal plaats op het wedstrijdterrein tegenover de kazerne aan de Groenstraat. Na deze inzet worden de winnaars van de dag bekend gemaakt. De drie beste ploegen krijgen een uitnodiging om een ‘kijkje in de keuken van de brandweer’ te komen nemen. Ze krijgen dan alle ins en outs te zien en te horen van de brandweer. “Dat is, en dat weten we uit ervaring, altijd een heel speciaal dagje”, zegt Eric.
Samenvattend: Jeugdbrandweerdag, zaterdag 8 juli 2017. Voor kinderen van groep 3 t/m groep 8. Team bestaat uit 8 kinderen uit Geffen, Vinkel of Nuland. Teamleider vanaf 16 jaar. Deelname gratis. Ontvangst 12.30 uur/start 13.00 uur. Plaats: terrein tegenover de kazerne, Groenstraat

Foto's:


JDDD6