28 november 2017

AUW NEIJTS

PrietJanPraat

 

In mijn opruimwoede kreeg ik het blad ‘Auw Neits’ in handen. Het periodieke blad is een uitgave van Heemkundewerkgroep Vladerack uit Geffen. Ze kijken, met foto’s en verslagen, terug in de rijke Geffense geschiedenis. Editie 2013. Op de ‘cover’ prijkte in volle glorie het echtpaar Jansen. Dokter Jansen welteverstaan, huisarts in Geffen.

Alleen al bij het zien van de foto dacht ik terug aan die tijd. Zijn praktijk/woonhuis was aan de rijksweg, helemaal buiten het dorp. Ik zie me nog zitten, als klein manneke, in die vierkante wachtkamer met de stenen banken. Zomer en winter was die stenen bank met tegels ijs- en ijskoud, weet ik nog. En achter die ene deur met dat opstapje daar zat die dokter, een grote beer van een vent… Zo zit het in mijn herinnering.

Dokter Frans Jansen was in zijn tijd een soort geneeskundig missionaris. Huisarts, apotheker en baker. En van wie hij wist dat ze het niet konden betalen, liet hij de rekening achterwege. Een van de meest besproken en gewaardeerde personen uit de Geffense samenleving van de vorige eeuw, lees ik in het artikel. Nooit geweten dat hij Frans heette.. Dat het gezin zo groot was. Nooit geweten dat hij die sociale inslag had… bedenk ik me.

Mijn nieuwsgierigheid word alsmaar groter. “Auw Neijts”, voor mij is het meer ‘Nieuw Neids”, zeker over den Dokter… Veel van toen is voor mij een groot mysterie. Het zit gewoon niet in mijn herinnering. Raar is dat

Wat ik dan nog wel weet? Achter de deur zou een grote pot met pillen staan die voor alle kwalen geschikt zou zijn. En zijn uitspraak: “Het is vanzelf gekomen, dus het zal vanzelf wel weer over gaan”. Naar mijn idee, mag het allemaal naar het rijk der fabelen..

Wat wel echt waar is… Die vrijdagmorgen, onze slagerij. Met het vlijmscherpe mes sneed ik een jaap van een snee in de muis van mijn hand. Paniek in de tent. Naar den Dokter, werd er geschreeuwd… Ome Sjef, die net bij ons was, fungeerde als taxichauffeur. Hij bibberde nog meer als het slachtoffer, weet ik nog. Dokter Jansen keek het aan en heeft het eigenhandig gerepareerd. Zonder blikken of blozen werd het geheel door hem persoonlijk vakkundig dichtgenaaid.. Een diepe snee van wel zes centimeter lang.. Dank je wel nog..

Den Dokter… Inmiddels is er een straat naar hem vernoemd in het Geffense, “Dokter Jansenhof”. “Wij zijn bijzonder dankbaar dat de naam van onze vader in Geffen op deze manier voortleeft”, zei zoon Frans bij de onthulling. Ik kan het alleen maar met hem eens zijn.