Circusconcert met Mr. Poehaa in de Hazenkamp in Nulan

27 mei 2018. Concert voor en door kinderen in de Hazenkamp in Nuland

NULAND – ‘Muziek verbindt en brengt mensen in beweging’. Een stelling die staat als een huis. De stelling is ook een soort van rode draad die loopt door de gedachtegang van het bestuur van Harmonie Union uit Nuland. “Sinds een jaar of twee hebben we een nieuw bestuur met daarin diverse commissies/werkgroepen voor de diverse disciplines. Een enkele keer werkt een commissie alleen, maar vaak is het een samenvoeging van meerdere werkgroepen”, zegt Monique Renders- van Hal die in de nieuwe bestuursamenstelling onder andere de communicatie voor haar rekening neemt. De jeugd, op een speelse manier, verbinden met de muziek is de opdracht van het komende circusconcert.

door Jan van Ravenstein

Harmonie Union heeft een rijke historie. Bijna 145 jaar jong, staat te lezen op de website. Mede daardoor tot in het diepe verweven met de Nulandse dorpsgemeenschap. Maar, een gezonde vereniging blijft echter niet in het verleden hangen en richt zich op de toekomst waarin nog voldoende muzikale en organisatorische uitdagingen liggen te wachten”, zegt Monique met overtuiging. En daarmee geeft ze aan dat de het zo verschrikkelijk belangrijk is dat ook de allerjongsten kennis maken met muziek. “En als het dan effe kan, natuurlijk met Harmonie Union”, zegt ze met een smile.

Harmonie Union
“Vaak stonden traditionele concerten op de muzikale agenda van de Harmonie. Niks mis mee, maar er is nog zoveel meer wat je kan doen met zo’n grote groep mensen die bovendien samen zoveel muzikaliteit in huis hebben. Daar zijn we, heel voorzichtig, aan gaan werken binnen ons team. Er kwamen commissies met opdrachten. Van muziek- tot aan een instrumentencommissie en alles wat daar tussen zit”, zegt Monique. Ook werd er nagedacht over de opleidingen en de nieuwe aanwas. Net zoals bij zusterverenigingen gaf de jeugdige toeloop toch wel de nodige zorgen. “Het wegpoetsen van het ‘oubollige’, wat voor veel jongeren een Harmonie nu eenmaal schijnt te hebben, was één van de vele uitdagingen. Inmiddels wordt er beter en anders les gegeven. De opleiding is intussen leuk in plaats van saai, horen we in de wandelgangen. En daar zijn we toch wel een beetje trots op”, aldus Monique. Informatie leert dat ze met de tijd meegaan. Noten lezen staat niet meer op de eerste plaats. Het gaat speelser en er is snel resultaat. Na een kleine maand kan ieder kind, zonder dat ze ook maar een noot kunnen lezen, zijn of haar eerste liedje spelen. Het plezier moet voorop staan.

BSO- Project
Kinderen in contact brengen met muziek en ze dat in de tot in lengte van jaren te laten behouden, ook zo’n kunst. Studeren, discipline en verkering op latere leeftijd kunnen wel eens als stoorzender fungeren om het instrument aan de wilgen te hangen. Het BSO- Project wat we ter hand hebben genomen is, mede dankzij de inzet van Bert Korsten, bijzonder succesvol. In de Hazenkamp brengt de werkgroep de BSO- groep in contact met het instrument. Hoe klein ze ook zijn, drums en de sax zijn de ‘hippe’ instrumenten. “Maar wat maakt het uit, als ze maar meedoen en kennis maken. En het werkt”, zegt Monique met enige trots.

Clown Mr. Poehaa
“Waarom is de wereld geen circustent met clowns en acrobaten in alle kleuren, het geeft niet wie of wat je bent”. Het zijn de woorden van René Hildesheim, circusdirecteur, leermeester en Clown Mister Poehaa uit Veghel. Hij persoonlijk gaat, samen met het studieorkest en het harmonieorkest plus 10 Nulandse speciaal opgeleide ‘artiesten’, een Circusconcert verzorgen dat zijn weerga niet kent. “De tien Nulandse artiesten verdienen wel een toelichting. Al weken oefent Mr. Poehaa samen met tien Nulandse kinderen (8-12 jaar) van de buitenschoolse opvang aan diverse circus acts. Koorddansen, trapeze, een diabolo act en een zogenaamd doekjes act staan op het programma. Wie weet wordt er ook nog ‘hulp’ vanuit het publiek gevraagd. De muziek van Union loopt natuurlijk als een soort ‘feestelijkheid’ door het geheel.

Hazenkamp, 27 mei
Ze hebben er zin in, de werkgroepen die zich met deze opdracht bezig houden. Op de fleurige poster staan de bijzonderheden van de dag. “Het gebeuren speelt zich af in De Hazenkamp, toch het ‘uitgaanscentrum’ van onze doelgroep” zegt Monique met en lach. Ze gaan er een heuse piste creëren, met daaromheen alle stoeltjes en een mooie plek voor het orkest. “En natuurlijk is er een ballonnenclown die alle figuren en dieren met ballonnen kan knutselen. En popcorn, het circus food bij uitstek… is volop verkrijgbaar. Dat hoort bij een circus, toch? Iedereen is welkom, de kinderen op de allereerste plaats natuurlijk. Die zijn het allerbelangrijkste. Maar ook de oudere broers, zusjes, papa, mama, opa en oma. Kom maar allemaal, hoe meer zielen, hoe meer vreugd”, lacht Monique.
Zondag 27 mei 2018. Circusconcert met Mister Poehaa & Het Harmonie Orkest. Aanvang 14.00 uur Entree: kinderen tot 12 jaar 2.50 euro / volwassenen 5.00 euro

Foto's:


2