23 mei 2018

De Dromenvanger

PrietJanPraat.

Luuk had voor Moederdag een dromenvanger gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit van had gehoord. Een dromenvanger.. Als hij doet wat het woord zegt, dan zou hij voor ons ook wel eens te pas kunnen komen, bedacht ik me.. Een dromenvanger.

Dromen. Ze zeggen dat het mede komt omdat je ouder wordt. Zou dat waar zijn, ga je meer dromen met het ouder zijn. Wij saampjes ervaren het wel zo, kan ik vertellen. Zowat elke nacht, zelfs bijna bij elk klein middagdutje dromen we er op los. Soms hele mooie, vaak hele drukke maar ook hele heftige…

Marij droomt vaak dat bij haar van alles wordt gestolen. Afgelopen nacht was haar tas, koffers, fiets en paspoort weer eens verdwenen. Levensecht allemaal, dikke paniek in de tent… Misschien herkent u het wel.

Ik ga in mijn dromen vaak ‘terug in de tijd’. En dan met name de slagerijperiode. Terwijl dat hele gebeuren inmiddels toch alweer zo’n kleine twintig jaar achter ons ligt. Ik kijk er overigens zelf van op hoe lang dat alweer is geleden. Maar goed, in mijn droom beleef ik het geheel als de dag van gister.. Compleet met namen en gebeurtenissen die niet van echt te onderscheiden zijn. Soms best eng… zo echt.

Vaak gaat alles fout, ook zoiets raars. En bijna in elke droom is het ellende. Allemaal heel erg levensecht ook. Maar zo soms, zo heel soms komen er ook mooie dromen voorbij, zoals die keer dat ik samen met…. Och laat ik jullie daar niet mee lastig vallen…

Een dromenvanger dus. Toch maar eens de betekenis opgezocht: “Een dromenvanger is een traditioneel object, oorspronkelijk afkomstig van een indianenvolk uit Noord-Amerika. De indianen gaan ervan uit dat een dromenvanger boven het bed nare dromen weert. De hemel is doorweekt met dromen, goede dromen, maar ook slechte dromen. Tijdens de nacht worden de slechte dromen gevangen in het web zodat de goede en mooie dromen ongehinderd het leven binnen van de dromer kunnen binnendringen”. Wauww0

We zullen Luuk toch maar eens vragen of hij voor ons ook niet zo’n ‘dromenvanger’ kan maken. Wie weet, hebben die indianen gelijk en helpt het… Laat die boze en soms enge dromen van ons maar gevangen worden en plaats maken voor de mooie rustgevende dromen door Luuk zijn dromenvanger. Sowieso een fijne gedachte..

Het voorbije weekend hebben onze jongens bij ons gelogeerd. Wanneer je ze dan observeert, terwijl ze samen in een diepe slaap zijn, lijkt het wel of de dromenvanger met zijn werk bezig is. Zo vredig als ze zijn.

Truste lieverds. Droom fijn, zeggen we zacht.

Foto's:


1