Mijn antwoord was: “Ja, heel graag”.

Hans Hendriks nieuwe voorzitter Dorpsraad in Geffen

GEFFEN –Een nieuwe voorzitter. Een jaar terug zou er nog geen seconde over zijn nagedacht, laat staan dat er gezocht zou moeten worden naar een nieuwe kartrekker. Het ‘waarom’ staat bij iedereen nog heel duidelijk met inktzwarte letters op het netvlies gegrift. Begin van dit jaar moest ‘Geffen, in de breedste zin van het woord, afscheid nemen van Hans Hoeben. Hans had in een relatief korte tijd de fundering gelegd voor de Dorpsraad, het toekomstbeeld vorm gegeven, structuur en vooral vertrouwen gecreëerd. En dan ineens, is er die bekende donderslag bij heldere hemel, en moet je verder zonder deze bevlogen man. Iedereen, zonder enige uitzondering was compleet verslagen, iedereen was in rouw. En om dit soort gebeurtenissen een plek te kunnen geven, heb je tijd nodig. Tijd om je te herpakken”, aldus de nieuwe voorzitter, Hans Hendriks die op 20 mei officieel zal worden beëdigd door burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans.

Door Jan van Ravenstein

Je zou op voorhand denken dat kennis maken met een man die al sinds jaar en dag midden in de samenleving staat, geen verrassingen in petto heeft. Niets is minder waar. Wanneer Hans begint met de woorden: “Ik ben Hans Hendriks, 64 jaar oud en ik ben geboren in Oisterwijk“, komt er een stroom aan informatie over tafel waar je met het grootste gemak een compleet boekwerk van woorden kan voorzien. Hans is in 1979 getrouwd na een verkeringstijd van een jaar met ‘zijn’ Tilly. “Ja, we waren beiden compleet verliefd, vandaar die haast”, zegt hij met een brede smile. Na vier jaar woonachtig te zijn geweest is Oss (geboorteplaats van Tilly) zijn ze verhuisd naar Geffen. “Samen hebben we vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, die inmiddels allemaal gesetteld zijn. We zijn maar liefst vijf kleinkinderen rijk met een zesde kleinkind in aantocht”, zegt hij trots.

Werk

Al vanaf zij 16e jaar is hij, in diverse functies en hoedanigheden, werkzaam bij de gemeente. Begonnen in Berkel-Enschot. Hans: “Zo ging dat toen. Met het Mulo diploma op zak werk gaan zoeken. We hadden een groot gezin en mijn vader was daar onverbiddelijk in. In de avonduren kon en mocht je verder studeren”. Met het diploma ‘Specialisatie voor Rijksfinanciën’ op zak kwam Hans in Rosmalen terecht. Coördinator Financiën stond er vanaf toen op zijn visitekaartje. Zeker na de samenvoeging van Rosmalen en Den Bosch in 1996 is zijn carrière in een stroomversnelling gekomen. Uiteindelijk opgeklommen tot waarnemend hoofd financiën, zijn toenmalige doel. In een later stadium heeft hij zich in volle overgave overgegeven in het uitdagende vak van automatiseren. Daar lag de toekomst, zijn passie. En complete omslag waar hij tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van heeft.

Geffen

Na vier jaar Oss gingen ze wonen in Geffen. “Ik kende werkelijk niemand. En dat was niet echt een fijn gevoel. Ik ben nu eenmaal een mensenmens. Ik wil mensen ontmoeten, ze leren kennen en daarnaast vind ik het fijn om iets te doen voor de gemeenschap. En ik wilde dolgraag Geffen leren kennen”, aldus Hans.
Hij kwam er al snel achter dat je eigenlijk heel voorzichtig moet zijn met dit soort uitspraken. Binnen een mum van tijd was hij penningmeester van de mede door hem opgerichte Scouting en zat hij in de politiek. “Met dank aan Jan van Vucht”, zegt hij met een grootse lach.
Alles ging in een enorme stroomversnelling. De Scouting werd een bijzonder belangrijk onderdeel in zijn dagelijkse bestaan. “We hadden een fijn clubje mensen en ik heb mede door Scouting kennis kunnen maken met Geffen.” Later kwam de politiek in zijn leven. En ook nu weer was Jan van Vucht de aangever. “Gewoon, wat advies. Even samen wat stukken doorlezen, een standpunt bepalen”, waren de woorden van Jan. Hans: “Voordat ik het wist was ik raadslid en hebben we later, vanwege de samenvoeging, een nieuwe partij (de Vooruitstrevende Partij Maasdonk) opgericht.”

Omroep Vladeracken

Bij het onderwerp Omroep Vladeracken zie je een soort van glinstering verschijnen in de ogen van Hans. Dit wereldje van muziek en informatie heeft hem compleet te pakken. Ruim 20 jaar klopte zijn hart in een extra ritme voor deze passie. Het was zijn alles. “De muziek was echt top, maar vooral de journalistiek die er was, vond ik geweldig. Bij de NOS heb ik nog cursus gedaan in interviewtechniek en bij Omroep Brabant heb ik stage gelopen. Als ik een serieuze kans had gekregen in dit werk, jawel dan had ik het wel geweten”, zegt hij.
Hij was er ook goed in. Nog vers in het geheugen liggen programma’s van Hans zoals: ‘Informatief op zaterdag’ en het programma ‘in de Schijnwerper’, waar hij twee uur lang met een willekeurig Maasdonkenaar in gesprek was. Naast deze passie heeft hij thuis/privé een compleet andere hobby. Het opnemen en downloaden van radioprogramma’s. “Zomaar eens mee begonnen. Waarom, ik weet het echt niet. Ik vond het leuk om te doen”, zegt Hans. Toen nog op een cassettebandje, nu inmiddels digitaal. We hebben inmiddels 60 duizend uren tekst en muziek in bezit plus een website: www.offshoreradio.org.

Dorpsraad

Het was half maart toen de Dorpsraad aan Hans vroeg of ‘ze even op de koffie mochten komen’. “Natuurlijk begreep ik meteen waarvoor ze kwamen. Kan ik dat en, willen wij dat was de cruciale vraag van Tilly en van mij. We waren er snel uit. ‘Ja, heel graag’, was het antwoord. Ik was een regelmatige bezoeker van de vergaderingen en ik wist dat er door Hans een prachtige basis in een heel fijn team was gelegd. Het voelde als een eer om zijn gedachtegoed en aspiraties verder vorm te geven. Er is veel werk aan de winkel. Het Dorpshart waar we op dit moment heel druk mee zijn. De energieplannen in de polder om maar een paar items te noemen. Maar ook de Dorpsraad eigen maken in Geffen en door te laten groeien in de breedte door onze leden te inspireren en te activeren. Jawel, ik heb er zin in”, zegt hij.
Zeker toen hij in de brievenbus na het officieel worden een kaartje van Antoinette Hoeben vond met de tekst: “Gefeliciteerd Hans. Ik hoop dat je er net zoveel plezier in mag beleven als ‘mijn’ Hans. Blij dat jij het bent geworden. En ook nu weer een Hans H. Dat geeft een fijn gevoel. Doe je best. Antoinette”. “Is dat niet mooi en vooral warm”, aldus een bewogen Hans Hendriks.

Foto's:


0