24 juli 2019

Bert van Laarhoven: “Het geeft je wel rust na al die jaren”

Bert: ‘Bijna een jaar geen echte bemoeienis met Effe noar Geffe’

 

GEFFEN –Natuurlijk is hij op de hoogte van het reilen en zeilen rondom de organisatie. “Die betrokkenheid die blijft, hoe dan ook. Ik ben nog wel eens bij een vergadering aangeschoven om me bij te laten praten”, zegt Bert van Laarhoven. Hij was ruim 25 jaar bestuurslid, waarvan zo’n 15 jaar als bezielende en vooral inspirerende kartrekker, van de boerenmarkt Effe noar Geffe.

 

door Jan van Ravenstein

Bert was de derde voorzitter in rij. Effe noar Geffe. In de jaren zeventig ooit eens begonnen als opvolger van de Molenfeesten met een paar honderd feestelingen op het terrein voor het voormalige gemeentehuis. Inmiddels vinden jaarlijks, op de eerste zondag van september, zo’n 25 duizend bezoekers de weg naar het Brabants dagje uit in Geffen. De verwachting is dat de miljoenste bezoeker van Effe noar Geffe dit jaar, de markt zal bezoeken. Het dagje uit leeft als nooit tevoren.

 Effe noar Geffe

Bert van Laarhoven (63). Nadat, na een hele lange zoektocht, een voor hem ‘passende’ voorzitter was gevonden was voor Bert de cirkel rond. “Je kan niet zomaar even iemand aanwijzen en zeggen, neem jij het maar even over. Dat kan en mag niet met dit soort gebeurtenissen. Effe noar Geffe ‘leeft’ in het dorp, geen mens wil dat missen. En dat is echt geen grootspraak, neem dat van mij aan. We hebben ooit eens, heel eventjes maar, overwogen om er een punt achter te zetten. Op je hoogtepunt stoppen, noemen ze dat toch. We kregen nog net geen dreigbrieven”, zegt Bert met een brede smile.

Ook Bert was zich ervan bewust dat met een nieuwe voorzitter er zonder meer ook een nieuw elan zou komen binnen drijven. Hij was daar zeer zeker een voorstander van. “Maar een nieuwe voorzitter, een bevlogen iemand die ook nog eens connecties heeft met Geffen, de markt en de mensen. Het is nog moeilijker dan het zoeken naar de bekende ‘speld in een hooiberg’, kan ik je vertellen”, aldus de voormalige voorzitter.

Overbuurman

Hoe mooi is het dan dat je uiteindelijk de nieuwe voorzitter vindt in je eigen overbuurman. Chrisjan van Dinther, de fonkelnieuwe voorzitter was op dat moment de buurman van Bert. “Jawel, ik heb er heus wel eens aan Chrisjan gedacht. Maar hij was zo’n druk baasje. Zeker als voorzitter van ‘zijn’ scouting. Tijdens vergaderingen over de opvolging was Chrisjan wel aanwezig maar hield de boot af. Chrisjan van Dinther, Geffenaar van het Jaar. Actief op vele fronten in het Geffense, onder meer als voorzitter van de scouting en lid van de fanfare. Wat Bert niet wist dat Chrisjan op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Thuis had hij een en ander al besproken. Zodra hun nieuwe clubhuis (eindelijk) klaar zou zijn wilde hij het stokje over gaan geven. Wat de uiteindelijke uitdaging zou moeten gaan worden, was nog een open vraag.

Vrije tijd

Bert: “Je geniet zonder dat je het eigenlijk echt beseft, dat het zo maar kan. Jaren aaneen was het, tijdens deze periode van het jaar, snel eten bij thuiskomst en voor dat je het wist zat je al weer midden in het organiseren. Vandaag bijvoorbeeld ben ik met de motor naar mijn werk gegaan en op de terugweg ben ik heel relaxt via de mooie maasdijk terug naar huis gereden. Ik had tijd zat”. Met de ‘beentjes omhoog’ (zie foto) achter in zijn gezellige tuin, ontvangt hij mij in alle rust. “Op dinsdagavond ga ik met vriend Rene zwemmen, en weer met een ander wandel ik veel kilometertjes weg terwijl ik op de motor ik een soort van rust krijg. Op je gemak samen met je gezin buiten eten, zonder gehaast te zijn of dringende telefoontjes menen te moeten beantwoorden. Tijd voor de kleinkinderen en zalige vakantiedagen zo nu en dan… Hoe mooi wil je het hebben. Prachtig”, aldus Bert van Laaroven

Genieten

“Het eerste jaar van de overdracht heb ik nog met Chrisjan ‘meegelopen’. Ook tijdens het weekend van de markt. Dit jaar wordt denk ik bijzonder. Voor het eerst heb ik tijd voor de kleinkinderen. Die zagen in alle jaren mij alleen maar voorbij rennen. Even zwaaien, en weg was opa. Jan en Piet, de twee oud voorzitters, doen samen al jaren op de zondag vanaf de opening tot de sluiting, hun ‘rondje over de markt’. Met een kritisch oogje kijken naar de markt, noemen ze dat al jaren. Heel bijzonder. Ik zag ze onderweg wel heel vaak lange tijd bij de terrasjes ‘kijken’. Dit jaar heb ik de eer dat ik bij hun mag aansluiten. Ik kijk er naar uit. Effe noar Geffe is na al die jaren, hoe je het ook bekijkt, toch een beetje je ‘kindje’ geworden. Het is heerlijk om te ervaren dat het in goede en zorgzame handen is” zegt Bert. Voorlopig voor Bert even rust, even niks om handen. “Alleen mijn werk en mijn gezin en de leuke dingetjes daaromheen. Het voelt als een soort van ongekende luxe, en het bevalt me prima kan ik je zeggen.

Foto's:


I