De Pompzwengels: In 55 jaar van ‘Boerenkapel naar Blaaskapel’

Zondag 8 december feestelijke receptie van de Pompzwengels

GEFFEN –De Ravensteinse blaaskapel ‘Acht Pils en Twee Donker’ was zo’n halve eeuw terug de uiteindelijk inspiratiebron van Geffens huidige blaaskapel de Pompzwengels. Toentertijd gestart als boerenkapel om tijdens het carnaval en overige feestelijkheden het geheel te ondersteunen met feestmuziek. Theo Prinssen, de toenmalige dirigent van de fanfare van W.I.K., heeft de leden van de boerenkapel aangewezen. We schrijven 1964. ‘De Pompzwengels’ waren geboren.

Door Jan van Ravenstein

Vader (Willie) en zoon (Arnout) van Erp bruisen beiden van muzikale energie. Het enthousiasme druipt er van af en we voelen alle drie al snel aan dat we tijd te kort gaan komen om alles te bespreken. Meer dan een halve eeuw geschiedenis met heel veel hoogtepunten komen ter tafel.

Verandering
De opkomst van de Duitse muzikant, componist, arrangeur, dirigent en muziekuitgever Ernst Mosch bracht, mede dankzij Jan van Schijndel en Antoon van Lith, een soort van metamorfose in de beleving van de toenmalige boerenkapel. Hij, Ernst Mosch, was immers de koning van de blaasmuziek. Jan en Antoon waren door het ‘Mosch’ virus besmet en ze bezochten diverse concerten van deze muzikant. Hier lag de toekomst van de boerenkapel, wisten zij met een toch wel heldere vooruitziende blik. Immers, met carnaval waren optredens en muziek maken geen probleem. Maar in de gehele tussenliggende periode gebeurde er in feite niets en zou iets geheel nieuws natuurlijk bijzonder welkom zijn. Jan en Antoon hebben dat feilloos aangevoeld en zo kwam onder andere de Egerländer- en Boheemse muziek, bij bijvoorbeeld het Frühshoppen, op het programma te staan.

Jaren 70/80
Zo’n beetje met de start van Effe noar Geffe, einde jaren zeventig, kwam er een soort van muzikale kentering in de Pompzwengels. Met het 25-jarig jubileum feest in zicht was het de toenmalige dirigent van de fanfare van W.I.K Louis Neefs die de kapel als het ware in een nieuwe muzikale richting dirigeerde. De Tsjechische Moravische muziek, die pittiger en vrolijker klonk als de Egerländer muziek, zou voortaan als een soort kenmerk van de Pompzwengels gaan gelden. Tijdens het 25-jarig jubileum van de Pompzwengels in 1989 waren muzikanten uit Tsjechië drie dagen te gast in Geffen. Het waren de jaren van hoogtij betreffende de kapellen. Ook voor de Pompzwengels. Ze waren graag geziene gasten bij welk evenement dan ook. In Veenendaal werd zelfs gestreden om het Europees Kampioenschap.

Vergrijzing
De vergrijzing. Het was en is een landelijk probleem. Ook bij de Geffense kapel werd het langzaamaan zichtbaar. “We hebben gekozen voor een meer gevarieerd programma met recent geschreven Oostenrijkse muziek. Ook hebben we meer jeugd weten te enthousiasmeren en hebben het Lenteconcert in het leven geroepen. Intussen staat ook ons Zwengelfeest en het Geffens Stroat Toetoere als een huis, is er een nieuwe geluidsinstallatie aangeschaft en spelen we in een compleet nieuwe outfit. En… niet te vergeten onze fans die verenigd zijn in de onlangs opgerichte sponsorclub ‘MuziekMaten’. Door Wim Romme, een van de MuziekMaten, hebben we een fonkelnieuw vaandel kunnen aanschaffen”, aldus Arnout.

Welkom
Van het jezelf op de borst kloppen hebben Willie en Arnout nog nooit gehoord. Toch zou het wel op zijn plaats zijn. “We moeten echt keuzes maken in onze uitnodigingen voor optredens buiten Geffen. Ze hebben ons graag”, zegt een bescheiden Arnout. De kapel bestaat qua leeftijd inmiddels uit een gevarieerd gezelschap die een tweeledig programma tot in finesse beheersen. De dweilmuziek onder leiding van Rikko Brands en de Böhmische en Mährische muziekwerken met Arnout van Erp als muzikaal leider. “Een heel belangrijk gegeven is dat wij als kapel het publiek betrekken bij onze optredens. Onze entertainer Jan van Rooij loodst het publiek op een meesterlijke manier door het programma”, aldus vader en zoon.

8 december
Zondag 8 december vieren ze hun 55-jarig bestaan van ‘hun’ kapel. De feestelijke dag begint met een Heilige Mis in de Maria Magdalena Kerk in Geffen die ze natuurlijk zelf muzikaal opluisteren. Het nieuwe vaandel zal worden ingezegend. Na de Heilige Mis is er gelegenheid om iedereen persoonlijk te feliciteren in Cafe-Zaal ’t Haasje in Geffen, vanaf 10.30 uur tot 13.30 uur. De middag voor de leden van de Pompzwengels staat in het teken van verrassingen. “Van het feestelijke middagprogramma hebben wij geen weet. Daar is een andere commissie mee bezig. Ook wij laten ons verrassen”, zeggen de mannen.

 

Foto's:


D