Dinsdagavond 16 juli

HEESCH/VINKEL – Opnieuw doet zich een maansverduistering voor die in ons land kan worden waargenomen. Dit keer op dinsdagavond 16 juli. Sterrenwacht Halley is die avond voor alle belangstellenden geopend van 21.30-01.15 uur. Entree: € 3,– (voor alle leeftijden).

Bij een maansverduistering of maaneclips doorkruist de Volle Maan enkele uren de schaduw van de aarde. Per jaar kunnen twee of drie maansverduisteringen plaatsvinden, maar die zijn lang niet altijd vanuit ons land zichtbaar.
De twee vorige die vanuit ons land te zien waren, vonden plaats in juli 2018 en januari 2019. In beide gevallen was er sprake van een totale maansverduistering. De maansverduistering van 16 juli is daarentegen gedeeltelijk; de maan verdwijnt dan niet helemaal in de aardschaduw.
De maansverduistering begint op 22.02 uur. Om 23.31 uur is de verduistering maximaal: 65% van de diameter van de maan is verduisterd. De maansverduistering eindigt om 01.00 uur. De verduisterde maan kan behoorlijk donker zijn en roodachtig. Het kan moeilijk zijn om hem te observeren.
Bij Sterrenwacht Halley kan iedereen dit bijzondere fenomeen volgen: met het blote oog, maar vooral ook met de telescopen en verrekijkers, mits het niet bewolkt is.

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.

Foto Urijan Poerink

Foto's:


0