06 april 2022

Prijzen goedkope woningen Beekveld omhoog

BERLICUM – De prijs van de goedkoopste woningen in het Berlicumse nieuwbouwplan Beekveld mag van het Gestelse college van B en W worden verhoogd tot maximaal 275.000 euro. Dat is 40.000 euro meer dan de maximale prijs die tot nu toe gold. Aanleiding zijn onder meer de fors gestegen bouwkosten.

Door Wim Poels

De afspraken tussen gemeente en ontwikkelaar Versteegden rondom Beekveld zijn al een jaar of tien geleden gemaakt, maar de omstandigheden zijn nogal veranderd. Verantwoordelijk wethouder Ed Mathijssen noemt zaken als inflatie, de aangescherpte normen rondom duurzaam, gasloos bouwen en – vooral van de laatste jaren – de hogere bouwkosten als gevolg van onder meer veel duurder materiaal.
“Al die zaken hebben geleid tot een forse prijsopdrijving en er is dan ook veel overleg geweest”, aldus Mathijssen. De aanvankelijk vastgestelde maximumprijs van 215.000 euro, die later overigens al is bijgesteld naar 235.000, is daarom niet meer realistisch.
Volgens de wethouder zijn er dan alleen slechte opties. “Natuurlijk hebben we liever goedkopere starterswoningen. Maar het alternatief is dat er niet gebouwd wordt. Of, nog slechter, dat er veel duurder wordt gebouwd en de ontwikkelaar dan maar de boete betaalt. Uiteindelijk hebben we met elkaar een prijs vastgesteld waarvan de ontwikkelaar zegt dat hij er ‘geen kneup meer aan verdient’. Het speelt bovendien een rol dat de consument bereid is prijzen als deze te betalen”, stelt Mathijssen.
Ontwikkelaar Versteegden is uiteraard niet het enige bedrijf dat met de veranderende omstandigheden te maken heeft. “Er worden tal van oplossingen bedacht. Je ziet bijvoorbeeld ook wel eens dat woningen worden uitgekleed, maar dat wilden zowel de ontwikkelaar als de gemeente niet. Voor deze prijs blijft het mogelijk kwalitatief goede woningen neer te zetten.”
Beekveld is aan zijn laatste fase toe, waarin nog zo’n veertig huizen worden gebouwd.

Wethouder Mathijssen legde in 2019 de eerste steen van fase II in Beekveld

Foto's:


0